Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.

2 Bolívie Peru

3 Vlajka a znak Peru

4 Hlavní město: Lima (viz. snímek 5)
Rozloha: 1 285 220 km² (22. Na světě) Nejvyšší bod: Nevado Huascarán (6768 m n.)  Počet obyvatel: 27 925 628 (40. na světě, odhad 2005) Jazyk: španělština (úřední), kečujština(úřední),  ajmarština (úřední) Státní zřízení: republika Vznik: 28. července 1821 (nezávislost na Španělsku)

5 Hlavní město Lima

6 Peru je stát v Jižní Americe.
Jeho sousedy jsou Bolívie, Brazílie, Chile, Kolumbie a Ekvádor. Ještě před necelými pěti stoletími představovalo území Peru centrum říše Inků táhnoucí se i dál na jih a sever. Potomci Inků nadále žijí v Andách tradičním způsobem života a tvoří polovinu peruánské populace. Nezaměstnanost, bída a další sociální problémy vyvolaly v posledních letech vlnu politického násilí. To odrazuje zahraniční společnosti od investování do hospodářství Peru, které tak zůstává jedním z nejchudších států Jižní Ameriky.

7 Je rozděleno na tři severojižní oblasti.
Na západě je poušť Atacama, nejširší na severu, kde je mnoho velkých písečných dun. Dále na jih je pobřeží převážně skalnaté se souvislým pásmem hor. Z Peruánských And protéká pouští asi 50 řek. Andy se zvedají směrem do vnitrozemí až do výšky přes 5000 metrů. Nejvyšší horou je Huascarán (6768 m n. m.). Hlavní dvě horská pásma Kordiller, které mají dosud činné sopky a seismickou aktivitu, jsou rozdělena vysoko položenou náhorní planinou, na níž je i největší jezero Jižní Ameriky Titicaca (6900 km²).

8 Mapa jezera Titicaca – v překladu: černá puma

9 Obyvatel plovoucích ostrovů na jezeře Titicaca

10 Obydlí Inku na plovoucích ostrovech Uros

11 Obyvatelka plovoucích ostrovů - Titicaca

12 Cusco – jedno z měst s vazbou na Inky

13 Cusco

14 I stavby napovídají o nadvládě Španělů Cusco

15 Cusco

16 Holčička s lamou

17 Použité zdroje Snímek č.1 - Vlajka Peru [online] [cit ] Dostupné z Snímek č.1,3 - Vlajka Peru [online] [cit ] Dostupné z Snímek č Znak Peru [online] [cit ] Dostupné z Peru [online] [cit ] Dostupné z Snímek č.5 - Peru –mapa [online] [cit ] Dostupné z _Regions_and_departments_%28labeled%29.svg Snímek č.8 Mapa - Peru –mapa [online] [cit ] Dostupné z Snímek č Foto – autor Jiří Chlum Kliparty dostupné z interních a externích zdrojů kancelářského balíčku Microsoft office 2003 (Power Point 2003) [online] [cit ]


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE"

Podobné prezentace


Reklamy Google