Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krušné hory Aneta Stehnová. Informace  Krušné hory, dříve též Rudohoří(německy Erzgebirge) jsou geomorfologických celek a pohoří podél česko-německé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krušné hory Aneta Stehnová. Informace  Krušné hory, dříve též Rudohoří(německy Erzgebirge) jsou geomorfologických celek a pohoří podél česko-německé."— Transkript prezentace:

1 Krušné hory Aneta Stehnová

2 Informace  Krušné hory, dříve též Rudohoří(německy Erzgebirge) jsou geomorfologických celek a pohoří podél česko-německé hranice na severozápadě Čech a jihu Saska.Tvoří souvislé horské pásmo o délce 130km a průměrné šířce 40km.Podle pověstí střeží Krušné hory bájný duch Rudovřes.

3 Geografická charakteristika  Údolí Svatavy odděluje na západě Krušné hory od Smrčin resp.Elstergebirge a Vogtlandu.Na severovýchodě na Krušné hory navazuje u Krásného lesa a Nakléřovského průsmyku Děčínská vrchovina(hranice mezi oběma celky tedy leží přibližně v místech, kudy je vedena dálnice D8 do Saska). Z jihu jsou ostře ohraničeny údolím Ohře, ve východní části pak Mosteckou pánví.

4 Německé dělení hor  Z hlediska německého dělení tzv.Nturraumy (přírodní oblasti) tvoří Erzgebirge (D16) jednotku třetí úrovně, tedy skupinu hlavních jednotek.  420 Jižní úbočí Krušných hor  421 Horní Západní Krušné hory  422 Horní Východní Krušné hory  423 Dolní Západní Krušné hory  424Dolní Východní Krušné hory

5 Vrcholy  Krušné hory jsou kerné pohoří. Tvoří je nakloněná deska, jejíž okraj byl zvednut podél zemského zlomu. Směrem k severu klesají pozvolně, na jihu jsou omezené 500-700m vysokým příkrým svahem. Jejich nejvyšším vrcholem jsou postupně od JZ k SV; Počátecký vrch (821m), Kraslický Špičák (991m), Plešivec (1028m), Božídarský Špičák (1115m), Fichtelberg (1214m), Klínovec (1244m), Jelení hora (994m), Medvědí skála (924m), Loučná (956m),Komáří hůrka (808m).

6 Geologie  Geologická historie Krušných hor začala v předprvohorním období, kdy se patrně vytvořily nejstarší usazeniny a vyvřelin, později změněné vlivem tlaků a tepla v hloubce zemské kůry tzv.šedé a červené ruly.  Geomorfologický vývoj celé soustavy byl silně ovlivněn až třetihorní zlomovou tekutinou, která způsobila silné poklesy na jv. straně pohoří a vznik jezerních depresí, např. Komořanské jezero na Mostecku.

7 Fotografie

8  Zdroj: Wikipedie.cz, google obrázky


Stáhnout ppt "Krušné hory Aneta Stehnová. Informace  Krušné hory, dříve též Rudohoří(německy Erzgebirge) jsou geomorfologických celek a pohoří podél česko-německé."

Podobné prezentace


Reklamy Google