AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Částicové složení látek - atom a prvek
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Částicové složení látek
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Model atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
Částicové složení látek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Stavba atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

Anotace Prezentace seznamuje žáky se stavbou atomu, jeho jádra a obalu. Informuje žáky o částicích tvořících atom (proton, elektron, neutron), vysvětluje určování jejich počtu v jednotlivých atomech chemických prvků. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

Stavba atomu Atom (z řeckého átomos = nedělitelný) je základní stavební částice hmoty, kterou již nelze chemickou cestou dále dělit (ovšem fyzikálními prostředky ano - např. jadernou reakcí). Atomy jsou velmi malé částice s průměrem okolo 0,000 000 000 1 m. Atom určuje vlastnosti daného chemického prvku. Každý atom se skládá z jádra a obalu.

Jádro atomu Jádro atomu je kladně nabité. Jádro se skládá protony neutrony značíme p+ značíme n0 částice s nejmenším částice bez elektrického kladným elektrickým náboje nábojem Hmotnost obou částic je přibližně stejná. Částice jsou k sobě pevně poutány jadernými silami.

Obal atomu Obal atomu je záporně nabitý. Obal atomu se skládá z elektronů. - značíme e- - částice s nejmenším záporným elektrickým nábojem -v porovnání s částicemi jádra mají nepatrnou hmotnost (2 000 : 1) Mezi jádrem a obalem působí přitažlivé elektrické síly.

Elektrony Elektrony se pohybují kolem jádra v elektronových vrstvách (slupkách) – atomy mohou obsahovat 1 – 7 vrstev. Nejvzdálenější (elektrony obsazená) vrstva od jádra se nazývá valenční vrstva a elektrony v ní obsažené označujeme jako valenční elektrony – ty mají zásadní význam pro vlastnosti prvků. První vrstva je plně obsazená, jsou-li v ní 2 elektrony. Druhá vrstva je plně obsazená, je-li v ní 8 elektronů. Vrstvy se elektrony obsazují postupně.

Atom Atom je elektroneutrální částice (bez náboje). Počet protonů v jádře atomu je roven počtu elektronů v jeho obalu. Počet protonů je určen hodnotou protonového čísla (označuje se Z a píše se jako levý dolní index před chemickou značkou prvku – např. 11Na). V jádře je různý počet neutronů – může odpovídat počtu protonů, být vyšší či nižší. Počet protonů a neutronů v jádře udává nukleonové číslo (označuje se A a píše se jako levý horní index před chemickou značkou prvku – např. 23Na).

Použité zdroje BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN 80-7168-312-42. ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN 80-723-8442-2. WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN 80-856-0633-X.