Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s významnými oxidy, jejich vlastnostmi, výskytem a využitím. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

3 Významné oxidy Oxid siřičitý – SO2
Je bezbarvý, štiplavě páchnoucí, dráždivý, jedovatý plyn. Je kyselinotvorným oxidem – při jeho reakci s vodou vzniká kyselina siřičitá – H2SO3. Je příčinou vzniku kyselých dešťů. Do ovzduší se dostává při hoření méně kvalitních paliv obsahujících sloučeniny síry (hnědé uhlí, nafta, topné oleje). Používá se k výrobě kyseliny sírové, používá se k dezinfekci (síření) sudů, sklepních prostor a včelích úlů. Využívá se jako bělící přísada.

4 Oxid dusičitý – NO2 Hnědočervený, prudce jedovatý, agresivní plyn
s leptavými účinky, jako kapalina je to žlutohnědá látka. Do ovzduší uniká ze spalovacích motorů. Je příčinou vzniku kyselých dešťů. S vodou reaguje oxid dusičitý za vzniku kyseliny dusičné a oxidu dusnatého. Používá se jako pohonná látka v raketových motorech.

5 Oxid uhelnatý - CO Je bezbarvý, jedovatý plyn. Je lehčí než vzduch.
Vzniká při hoření uhlíkatých látek za nedostatečného přístupu kyslíku. Je složkou plynných paliv vyráběných z uhlí (svítiplyn). Je součástí kouřových plynů z topenišť, výfukových plynů automobilů a cigaretového kouře. Pevně se váže na červené krevní barvivo hemoglobin a tím znemožňuje přenos kyslíku. Při otravě oxidem uhelnatým postiženého přeneseme na čerstvý vzduch, případně poskytneme umělé dýchání. Je redukčním činidlem.

6 Oxid uhličitý – CO2 Je bezbarvý, nedýchatelný plyn.
Je součástí atmosféry (0,03%). Je těžší než vzduch. Je skleníkovým plynem. Vzniká při hoření uhlíkatých látek za dostatečného přístupu kyslíku. Vzniká při dýchání organismů a kvašení cukrů. V zelených rostlinách je společně s vodou výchozí látkou při procesu fotosyntézy. 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2 (za přítomnosti chlorofylu a světla)

7 Oxid uhličitý – CO2 Je kyselinotvorným oxidem.
Dodává se zkapalněný v tlakových nádobách označených černým pruhem nebo v pevném skupenství – tzv. suchý led. Používá se jako chemická surovina pro výrobu mnoha látek, jako chladící médium, je obsažen v perlivých nápojích a je součástí náplně sněhových hasících přístrojů.

8 Oxid vápenatý - CaO Je bílá, žíravá, krystalická látka.
Je známý jako pálené nebo nehašené vápno. Je zásadotvorným oxidem. Vyrábí se tepelným rozkladem vápence (uhličitan vápenatý CaCO3) ve vápenkách. CaCO CaO + CO2 Používá se k výrobě hašeného vápna, skla a oceli. V zemědělství se využívá k vápnění půdy (snižování kyselosti). Používá se v hrnčířství, malířství a potravinářství (E 529).

9 Oxid hlinitý – Al2O3 Je bílá, krystalická látka.
V přírodě se vyskytuje ve formě velmi tvrdého nerostu – korundu. smirek Odrůdy korundu drahé kameny safír – modrý rubín - červený

10 Oxid hlinitý – Al2O3 Surovinou pro jeho výrobu je bauxit.
Používá se k výrobě hliníku. Užívá se při výrobě plastických hmot, porcelánu, zubních cementů a barev. Syntetický (uměle vyrobený) korund se využívá jako brusivo. Běžně se s ním setkáváme v podobě smirkového papíru.

11 Oxid křemičitý – SiO2 Je pevná, těžko tavitelná a chemicky velmi stálá látka. V přírodě se vyskytuje ve formě nerostu křemene nebo je součástí žuly či pískovce. Odrůdy křemene citrín křišťál záhněda ametyst růženín

12 Oxid křemičitý – SiO2 Používá se ve stavebnictví (písek do malty a betonu), ve sklářství a v hutnictví. Silikagel (pórovitá forma) se používá jako sušidlo, pohlcovač (sorbent) a nosič katalyzátorů.

13 Oxid železitý – Fe2O3 Je hnědočervený prášek.
V přírodě se vyskytuje jako nerost krevel (hematit). Ten je důležitou rudou železa.

14 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN X.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20"

Podobné prezentace


Reklamy Google