Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s kovy a jejich tříděním podle určitých vlastností. Informuje žáky o alkalických kovech, kovech alkalických zemin a dalších významných kovech. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

3 Kovy Kovy tvoří většinu všech chemických prvků.
S výjimkou rtuti (je kapalná) jsou to za běžných podmínek pevné látky. Rtuť – jediný kapalný kov Cín

4 Třídění kovů Kovy mají některé vlastnosti odlišné – podle nich je můžeme třídit. lehké (Al, Na) Podle hustoty těžké (Fe, Pb) ušlechtilé (Au, Pt) Podle stálosti na vzduchu neušlechtilé (Fe, Mg) drahé (Au, Ag) Podle dostupnosti a ceny ostatní(Zn, Fe)

5 Alkalické kovy Alkalické kovy jsou prvky 1. skupiny PSP.
Patří sem Li, Na, K, Rb, Cs, Fr. Jsou to nestálé, velmi reaktivní prvky a proto se v přírodě nacházejí pouze ve sloučeninách. Snadno reagují se složkami vzduchu a proto musejí být uchovávány v bezvodých kapalinách (např. v petroleji). Jsou to stříbrolesklé, lehké a měkké kovy (dají se krájet nožem). Jejich důkaz ve sloučeninách provádíme plamenovou zkouškou. Zabarvení plamene sloučeninami alkalických kovů

6 Kovy alkalických zemin
Kovy alkalických zemin jsou prvky 2. skupiny PSP. Patří sem Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra. V přírodě se vyskytují ve sloučeninách. Hořící hořčík Hořčík je lehký, šedobílý, vysoce hořlavý kov. Je součástí slitiny duralu (Al+Mg), který se používá při výrobě letadel, lodí nebo jízdních kol.

7 Další významné kovy Železo - nejdůležitější a nejpoužívanější kov
- v přírodě se vyskytuje ve sloučeninách - je biogenním prvkem (je součástí hemoglobinu) - pevný, stříbrolesklý, magnetický - podléhá korozi - je základní složkou oceli

8 Měď červenohnědý kov je výborným tepelným a elektrickým vodičem
je odolná vůči korozi v přírodě se vyskytuje ryzí nebo ve sloučeninách je složkou významných slitin kovů (bronz, mosaz) je biogenním prvkem (je součástí hemocyaninu)

9 Hliník dobrý vodič elektrického proudu
stříbrolesklý, měkký, lehký kov dobrý vodič elektrického proudu v přírodě se vyskytuje ve sloučeninách je součástí slitin (dural)

10 Olovo snadno tavitelný, dobře kujný odolný vůči korozi
šedobílý, těžký, měkký, toxický kov snadno tavitelný, dobře kujný odolný vůči korozi je součástí slitin (pájka)

11 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN X.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16"

Podobné prezentace


Reklamy Google