Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s významnou skupinou nekovů – s halogeny. Seznamuje žáky s jejich vlastnostmi, výskytem a využitím. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

3 Halogeny Název je odvozen z řeckého hals = sůl a gennao = tvořím
Jsou prvky 17. (VII.A) skupiny. Patří k nim fluor, chlor, brom a jod. Ve valenční vrstvě mají 7 valenčních elektronů. Jsou velmi reaktivní, proto se vyskytují pouze vázané ve sloučeninách. Jejich atomy se slučují ve dvouatomové molekuly.

4 Některé vlastnosti halogenů
Prvek Molekula Skupenství Elektro - negativita fluor F2 plynné 4,10 chlor Cl2 2,83 brom Br2 kapalné 2,74 jod I2 pevné 2,21

5 Fluor Je nekovový prvek. Je zelenožlutý plyn. Je jedovatý.
Je nejreaktivnějším prvkem této skupiny. Je biogenní prvek (vyskytuje se v kostech a zubech). Přidává se do zubních past (je důležitý pro vývoj zdravých zubů).

6 Chlor Je žlutozelený plyn. Nepříjemně zapáchá. Je silně jedovatý.
Leptá sliznice. Je velmi reaktivní, v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Ničí bakterie a choroboplodné zárodky. Používá se k dezinfekci vody a k výrobě dezinfekčních prostředků.

7 Brom Je červenohnědá kapalina. Snadno se vypařuje. Je jedovatý.
Je velmi reaktivní, v přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách – ty jsou rozpuštěny v mořské vodě a ve vodě některých slaných jezer (Mrtvé moře, Velké solné jezero).

8 Jod Je pevná látka, tvořící tmavě fialové destičkovité krystalky.
V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách – ty se vyskytují v mořské vodě a v mořských řasách. Je biogenním prvkem – je nezbytný pro správný vývoj lidského organismu. Je součástí hormonu thyroxinu vylučovaného štítnou žlázou – jeho nedostatek se navenek projevuje jako struma neboli vole. Přidává se do kuchyňské soli. Jeho ethanolový roztok (jodová tinktura) se používá k dezinfekci.

9 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN X.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17"

Podobné prezentace


Reklamy Google