ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu: ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000549 Odborné setkání s interním lektorem na téma Chemie 1 Interní lektor: RNDr. Petr Šmejkal, Ph.D.
Nejlepší nápoj na světě?
Co je nejlepší nápoj na světě? Pivo (protože je to národní nápoj) Plzeňské pivo (protože je bázické) Víno (už staří římané tohle věděli) Cola (vždyť je to nápoj santa klause) Kofola (protože je česká) Džus (protože je plný vitamínů) Sprite (protože s ním se to dá rozjet) Red bull (protože nám dává křídla) ...
Pojďme se na to podívat z pohledu našich zubů Sklovina – 50 – 96 % zuboviny jsou anorganické látky - soli apatit (fosforečnan vápenatý – Ca3(PO4)2) karbonát apatit (Ca10(PO4)6CO3) hydroxyapatit (Ca10(PO4)6(OH)2) fluoroapatit (Ca10(PO4)6F2) http://www.zubniordinace-praha.cz/konzervacni-stomatologie/slozeni-zubu/
Zubní kaz Je narušením zubní skloviny tzv. Demineralizace (naruší se anorganická ochranná (a funkční) vrstva Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny. Bakterie Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a snižují tvrdost - zub bolí (cítí více chlad, teplo atd.). https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_kaz#/media/Soubor%3AToothdecay.png
Můžeme bakteriím na zubech nějak pomoci? Některé soli plus kyselina https://www.stevespanglerscience.com/lab/experiments/naked-egg-experiment/
A jak poznáme, co je kyselé? – stupnice pH Nová veličina – pH – stupnice pH Zásadité (bázické) Kyselé Neutrální
Pro různé části těla/organismu jde vhodné jiné pH Zuby – pH 7 Žaludek – pH 2 – pomáhá trávení potravy Kůže – pH 5,5 – nejméně se ničí Krev – pH 7,2 – 7,4 – optimálně váže kyslík Bílkoviny, enzymy – většinou mají rády cca pH 7, ale rozsah funkčnosti je širší – příliš nízké pH vede k denaturaci (ztráta funkčnosti – viz uvařené vajíčko) Moč – pH cca 6,3 – jinak = problém
Změřte pH vybraných nápojů A posuďte, co na to naše zuby! Pivo Plzeňské pivo Víno Cola Kofola Džus Ocet (8 %) ...