ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
ŘEZÁKY ŠPIČÁK STOLIČKY ŘEZÁKY ŠPIČÁK ZUBY TŘENOVÉ STOLIČKY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
TRÁVICÍ SOUSTAVA - ZUBY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Platformy projektu KAP LK
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Negativní vliv mycích prostředků II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo v digitálním archivu školy
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MINIMATURITY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
1. Jsem šťasten, vím, | že Pánu smím v životě náležet, | on silou mou i odvahou, mně neublíží svět, | on silou mou i odvahou, | mně neublíží svět.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu: ROZVOJ KREATIVITY VE VÝUCE PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Reg. č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000549 Odborné setkání s interním lektorem na téma Chemie 1 Interní lektor: RNDr. Petr Šmejkal, Ph.D.

Nejlepší nápoj na světě?

Co je nejlepší nápoj na světě? Pivo (protože je to národní nápoj) Plzeňské pivo (protože je bázické) Víno (už staří římané tohle věděli) Cola (vždyť je to nápoj santa klause) Kofola (protože je česká) Džus (protože je plný vitamínů) Sprite (protože s ním se to dá rozjet) Red bull (protože nám dává křídla) ...

Pojďme se na to podívat z pohledu našich zubů Sklovina – 50 – 96 % zuboviny jsou anorganické látky - soli apatit (fosforečnan vápenatý – Ca3(PO4)2) karbonát apatit (Ca10(PO4)6CO3) hydroxyapatit (Ca10(PO4)6(OH)2) fluoroapatit (Ca10(PO4)6F2) http://www.zubniordinace-praha.cz/konzervacni-stomatologie/slozeni-zubu/

Zubní kaz Je narušením zubní skloviny tzv. Demineralizace (naruší se anorganická ochranná (a funkční) vrstva Vzniká působením bakterií, které pokrývají povrch zubní skloviny. Bakterie Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a snižují tvrdost - zub bolí (cítí více chlad, teplo atd.). https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_kaz#/media/Soubor%3AToothdecay.png

Můžeme bakteriím na zubech nějak pomoci? Některé soli plus kyselina https://www.stevespanglerscience.com/lab/experiments/naked-egg-experiment/

A jak poznáme, co je kyselé? – stupnice pH Nová veličina – pH – stupnice pH Zásadité (bázické) Kyselé Neutrální

Pro různé části těla/organismu jde vhodné jiné pH Zuby – pH 7 Žaludek – pH 2 – pomáhá trávení potravy Kůže – pH 5,5 – nejméně se ničí Krev – pH 7,2 – 7,4 – optimálně váže kyslík Bílkoviny, enzymy – většinou mají rády cca pH 7, ale rozsah funkčnosti je širší – příliš nízké pH vede k denaturaci (ztráta funkčnosti – viz uvařené vajíčko) Moč – pH cca 6,3 – jinak = problém

Změřte pH vybraných nápojů A posuďte, co na to naše zuby! Pivo Plzeňské pivo Víno Cola Kofola Džus Ocet (8 %) ...