PROCES HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Nástroje územního plánování
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Legislativní proces J.Kožiak.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Management a rozvoj obcí
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Právo na informace Tereza Danielisová,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Hodnocení dopadu regulace (RIA) JUDr. František Vavera, Ph.D.  
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Obecně k legislativě 18. října 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Oddělení pro koordinaci procesu hodnocení dopadů regulace (RIA)
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
PŘEDSTAVENÍ HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE
Institucionální akreditace
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Legislativní materiály vlády
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Pracovní setkání středních škol
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

PROCES HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Oddělení pro koordinaci procesu hodnocení dopadů regulace Praha, duben 2018

Obsah Základní cíle RIA Proces RIA krok za krokem RIA u implementačních předpisů Mezinárodní kontext RIA

zlepšení efektivity vládnutí Základní cíle RIA zvýšení kvality právních předpisů i jejich tvorby posílení konzultací s veřejností a mimovládními subjekty profesní komory, spolky, spotřebitelské organizace, sdružení zaměstnavatelů a zaměstnanců, nevládní organizace ↓↓↓ zlepšení efektivity vládnutí

RIA Proces RIA - začínáme RIA = CELÝ cyklus legislativního procesu Kvalitní RIA = stručnost + jasnost + adekvátnost RIA … je ukotveno v Legislativních pravidlech vlády a Obecných zásadách … je prováděno předkladateli návrhů právních předpisů … probíhají průběžné konzultace (dotčené subjekty, ÚV ČR, Komise RIA)

Proces RIA – začínáme Při provádění RIA je NUTNÉ zodpovědět si následující otázky: Jaká je povaha a rozsah problému? Proč je nutné současný stav změnit? Kdo by se měl v řešení problémů angažovat? Jaké cíle by se měly stanovit pro řešení problému? Jaké varianty řešení se nabízejí pro dosažení cílů? Jaké jsou předpokládané dopady variant? Jaké je porovnání jednotlivých řešení? Jakým způsobem by měl být nastaven budoucí monitoring a hodnocení účinnosti regulace?

Princip proporcionality RIA se zpracovává na principu proporcionální analýzy: Za určení úrovně analýzy je odpovědný předkladatel. Je třeba zohlednit význam a rozsah řešeného problému a předpokládaných dopadů. Proporcionální analýza souvisí s rozdílnou hloubkou a rozsahem analýz při vyhodnocování a kvantifikaci potenciálních dopadů navrhovaného řešení, rozsahem sběru dat potřebných pro hodnocení dopadů, rozsahem konzultací dotčených subjektů, počtem posuzovaných variant, tedy s celým procesem RIA.

projednání a implementace Proces RIA = cyklus přehled dopadů plán prací ex ante RIA konzultace Závěrečná zpráva RIA připomínkové řízení projednání a implementace ex post RIA

Proces RIA – příprava a zpracování Přehledu dopadů – význam racionalizace a plánování kapacit předkladatele (zevrubné RIA pouze pro zásadní návrhy) avízo nových návrhů do plánů podklad pro žádost o výjimku ze zpracování ZZ RIA upozornění pro dotčené subjekty o obsahu připravovaných právních předpisů → přehledy dopadů je nutné pečlivě vyplnit, a podat tak všechny známé a požadované informace.

Šablona přehledu dopadů 1. základní identifikační údaje 2. definice problému 3. cíl návrhu právního předpisu 4. odůvodnění varianty přípravy legislativního návrhu 5. stanovisko předkladatele k zpracování RIA 6. přijetí prováděcích právních předpisů 7. dotčené subjekty 8. konzultace 9. dostupná data 10. charakteristika specifických dopadů: dopady na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty dopady na mezinárodní konkurenceschopnost ČR dopady na podnikatelské prostředí dopady na územní samosprávné celky sociální dopady dopady na spotřebitele dopady na životní prostředí dopady ve vztahu k zákazu diskriminace a ve vztahu k rovnosti žen a mužů dopady na výkon státní statistické služby zhodnocení korupčních rizik 11. kontakty na zpracovatele

Proces RIA – příprava a zpracování Přehled dopadů – zpracování předkladatel zpracovává ke každému návrhu* právního předpisu zpracován dříve než je rozhodnuto o způsobu řešení (prvotní posouzení dopadů) identifikuje vznikající nové a rozsáhlé dopady předkladatel navrhuje provedení zevrubné RIA (případně musí zdůvodnit proč navrhuje neprovedení RIA) na jeho základě se rozhoduje o provedení RIA (zpracování ZZ RIA) * i k nelegislativnímu, pokud je v závěrech navrženo legislativní řešení s věcnými dopady

Proces RIA – příprava a zpracování Přehled dopadů – časté chyby nedůsledné či neúplné zpracování (nutné pro adekvátní posouzení nutnosti zpracovat RIA) formální definice problémů a variant šablonovitá zdůvodnění zaměňování kategorií popisu problému a cílů opomenutí vyplnění některých částí, zejm. jednotlivých kategorií dopadů

Proces RIA – příprava a zpracování Přehled dopadů – desatero doporučení 1) Zpracovat včas pro možnost revize. 2) Vyvarovat se formálních definic problémů a variant řešení. 3) Spolupracovat s ústředními orgány státní správy u horizontálních témat a problémů. 4) Nezaměňovat kategorie popisu problémů za cíle. 5) Pozor na formální a šablonovité zdůvodňování (například u transpozičních předpisů). 6) Uvádět zdroje dat a analýz, ze kterých je vycházeno (včetně odkazů na metodické postupy). 7) Brát v úvahu princip časově omezené účinnosti právních předpisů a povinnosti přezkumu. 8) Vyplnit všechny části – včetně hodnocení administrativní zátěže či dopadů na spotřebitele. 9) Správně označovat implementační předpisy právních norem EU. 10) Využívat spolupráci s Úřadem vlády či Komisí RIA.

Proces RIA – příprava a zpracování Plán legislativních prací a vyhlášek – příprava a posouzení každý rok (cca na začátku 4 Q.) předseda LRV oslovuje příslušné ústřední správní úřady (ÚSÚ) se žádostí o poskytnutí podkladů do plánů legislativních prací a vyhlášek podklady musí obsahovat přehledy dopadů se stanoviskem ÚSÚ ke zpracování RIA na základě přehledů dopadů Komise RIA a Odbor hodnocení dopadů regulace doporučí, u kterých legislativních návrhů má být provedeno (zevrubné) hodnocení dopadů regulace

Proces RIA – příprava a zpracování Plán legislativních prací a vyhlášek – schválení plán legislativních prací je schvalován vládou (o provedení RIA rozhoduje vláda po připomínkovém řízení) plán vyhlášek je schvalován předsedou LRV (o provedení RIA rozhoduje předseda LRV) Komise RIA podává doporučení ke zpracování RIA

Proces RIA – příprava a zpracování Plán legislativních prací a vyhlášek – předkládání mimo plány K návrhům právních předpisů předkládaných mimo plány se RIA zpracovává VŽDY vyjma případů: ústavních zákonů, zákonů o státním rozpočtu a závěrečném účtu, stavu legislativní nouze, krizových situací udělení výjimky předsedou LRV

Výjimky ze zpracování RIA Výjimky – žádost Žádost o výjimku z provedení RIA: podává předkladatel návrhu právního předpisu předsedovi LRV MUSÍ obsahovat zdůvodnění a zpracovaný přehled dopadů ↓↓↓ návrh doporučení (stanovisko) k žádosti připravuje Sekce Legislativní rady vlády ÚV ČR o žádosti je rozhodováno bezodkladně (zasíláno elektronicky) Udělenou výjimku je nutné poznačit v předkládací zprávě

Proces RIA – příprava a zpracování Ex ante RIA Hodnocení dopadů regulace zpracované pro návrh právního předpisu: ke všem návrhům právních předpisů, které byly označeny v uvedených plánech k návrhům právních předpisů předkládaných mimo plán, kterým zároveň předseda LRV neudělil výjimku ze zpracování RIA. předkladatel při zpracování RIA postupuje podle Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace výstupem z tohoto procesu je Závěrečná zpráva z RIA

Proces RIA – příprava a zpracování Konzultace nezávislá kontrola relevantní data v průběhu celého procesu volná forma povinné

Proces RIA – příprava a zpracování Konzultace - význam Nalézání nových perspektiv nahlížení na identifikovaný problém Vytipování dalších dotčených subjektů Identifikace dalších možných variant řešení Nalézání rovnováhy mezi protichůdnými zájmy Lepší odhad možných dopadů navrhovaného právního předpisu (z hlediska celé společnosti i jednotlivých společenských skupin a dalších oblastí) Nezávislá kontrola hodnocení možných dopadů Zmírnění rizika nepředvídatelných důsledků Lepší porozumění návrhu a připravenost dotčených subjektů (na implementaci právního předpisu) Získání potřebných relevantních dat (zejména pro vyhodnocení nákladů a přínosů)

Proces RIA – příprava a zpracování Konzultace - metodiky Metodika pro zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů Manuál pro zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů

Proces RIA – příprava a zpracování Konzultace Dotčené subjekty Komise RIA (konzultace v rámci přípravy ZZ RIA před MPŘ) Odbor hodnocení dopadů regulace ÚV ČR (metodická pomoc v rámci přípravy ZZ RIA před MPŘ) další možnosti: Databáze konzultujících organizací (DataKO) (seznam několika organizací, které se dobrovolně a aktivně chtějí podílet na procesu přípravy materiálu a je možné je využít pro konzultace skrze eKLEP) Veřejné konzultace

Proces RIA – příprava a zpracování Zpracování Závěrečné zprávy z RIA – význam Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace (ZZ RIA) je: výstup celého procesu RIA podklad pro informované rozhodnutí vlády samostatná část materiálu, kterou zpracovává předkladatel ↓↓↓ povinnou součástí je Shrnutí (u návrhů zákonů) (jeho účelem je shrnutí problematiky pro lepší orientaci) princip proporcionality

Proces RIA – příprava a zpracování Zpracování Závěrečné zprávy z RIA – zpracování završení první fáze (vše, co bylo zjištěno má být představeno) zpracování do jednotné šablony* přehledná a logická struktura, srozumitelnost relevantní informační hodnota, transparentnost a ověřitelnost údajů *v případě řešení samostatných problémů v jedné úpravě zpracovat relevantní části zvlášť ZZ RIA = definice problému cíle řešení problému vymezení variant řešení volba nejvhodnější varianty

Proces RIA – příprava a zpracování Zpracování Závěrečné zprávy z RIA – časté chyby chybí povinné části (např. zhodnocení rizika, implementace doporučené varianty) obsahuje nadbytečné části (v důsledku zkopírování povinných části důvodové zprávy) části jsou nevhodně spojeny (užití staré šablony nebo obsahuje jednotný text pro samostatně vymezené části) špatné zařazení a nepřehledné členění (např. problém je fakticky definován až ve zhodnocení rizika, jednotlivé části se vztahují k různému rozsahu těchto problémů, popis některého z aspektů analýzy zcela chybí a nelze sledovat logickou linii hodnocení)

Proces RIA – schvalování a implementace Připomínkové řízení návrh právního předpisu včetně Závěrečné zprávy z RIA je předkladatelem vložen do eKLEPu probíhá standardní připomínkování celého materiálu ze strany ÚV ČR probíhá posouzení souladu ZZ RIA s Obecnými zásadami RIA → dojde-li v návrhu k věcným změnám, které mají vliv na hodnocení dopadů, je nutné Závěrečnou zprávu upravit a doplnit

Proces RIA – schvalování a implementace Připomínkové řízení – projednání komisemi LRV návrh materiálu je následně předložen pracovním komisím LRV a LRV Komise RIA posuzuje kvalitu ZZ RIA – zda je vyhodnocení dopadů v souladu s Obecnými zásadami RIA (zasedá zpravidla 1krát za 3 týdny, příp. projednává per rollam) LRV následně posuzuje obdobné s ohledem na připomínky uplatněné ze strany Komise RIA a dalších komisí Stanovisko Komise RIA (připomínky) je zohledněno ve stanovisku LRV

Proces RIA – schvalování a implementace Projednání a implementace schválení vládou* schválení parlamentem vyhlášení ve Sbírce zákonů implementace *V případě schválení návrhu právního předpisu ve znění stanoviska (předsedy) LRV je však případné připomínky k ZZ RIA v materiálu zohlednit po jednání vlády.

Proces RIA – zpětné hodnocení Ex post RIA – význam Nedílná součást celého procesu RIA → každý přezkum musí mít oporu a plynule navazovat na hodnocení dopadů regulace z fáze návrhu – jde o logické navázání na provedenou ex ante RIA ex post RIA hodnotí splnění cílů dopady (skutečné vs. předpokládané) časovou relevantnost

Proces RIA – zpětné hodnocení Ex post RIA – ukotvení Obecné zásady pro hodnocení dopadů regulace (Metodika, část B – Hodnocení dopadů regulace, čl. 6. Přezkum účinnosti regulace) „Je nezbytné po určitém čase každý existující právní předpis podrobit přezkumu z hlediska účinnosti a naplňování daných cílů. Kritéria přezkumu účinnosti se stanoví podle povahy upravované problematiky.“ zákon č. 2/1969 Sb. – kompetenční zákon (§ 22) „Ministerstva zkoumají společenskou problematiku v okruhu své působnosti, analyzují dosahované výsledky a činí opatření k řešení aktuálních otázek.“

Proces RIA – zpětné hodnocení Ex post RIA – současný stav neprobíhá jednotně - nesystematické vyhodnocování (v 87 % předkladatelé nepoužívají žádnou interní metodiku) neexistuje jednotná praxe ohledně výsledků zpětného přezkumu a rozhodování o dalším postupu (91 % rezortů uvádí, že byla-li v rámci přezkumu zjištěna potřeba změny, jsou činěny kroky k zajištění výsledku) je připravována doprovodná Metodika přezkumu účinnosti právních předpisů (podrobný postup přezkumu, váže se na ZZ RIA, ale lze ji s modifikacemi použít i jako pomůcku pro přezkum právních předpisů bez ZZ RIA) ↓↓↓ rámec k provádění je nastaven, pro jeho využití však zatím nejsou stanovena sjednocující pravidla

RIA u implementačních předpisů Implementační předpisy – zpracování RIA Riziko nadbytečné zátěže při implementaci práva EU: Implementační předpis bez možnosti diskrece a současně nejde nad rámec požadavků práva EU → RIA se NEZPRACOVÁVÁ Implementační předpis jdoucí nad rámec požadavků práva EU → RIA se ZPRACOVÁVÁ

RIA u implementačních předpisů Implementační předpisy – Gold-plating Gold-plating / neminimalistická implementace: → doplňování dalších nároků nad rámec minimálních požadavků stanovených předpisy EU pokud předpis EU umožňuje gold-plating, měl by předkladatel zvážit zda zvolená varianta nepředstavuje nadbytečnou zátěž výsledky posouzení uvede předkladatel v důvodové zprávě / odůvodnění každé odchýlení od minimalistické implementace by mělo být zdůvodněno veškeré případy neminimalistické implementace musí podléhat procesu RIA

RIA u implementačních předpisů Gold-plating - Metodika Metodická pomůcka pro prevenci nadbytečné regulatorní zátěže při implementaci práva EU

RIA u implementačních předpisů Implementační předpisy – omezení Gold platingu Před implementací je NUTNÉ položit si následující otázky: Jaký veřejný zájem směrnice v praktickém životě prosazuje? Jaké národní předpisy toto řeší? Odpovídají národní předpisy a postupy dané směrnici? Lze se od požadavků směrnice odchýlit? Pokud ano, za jakých podmínek? Proběhly konzultace a s jakým výsledkem? Proběhly konzultace i při zpracování RIA k transpozičnímu předpisu?

Mezinárodní kontext RIA Možné využití na národní úrovni Agenda lepší regulace v EU Komise zpracovává hodnocení dopadů k připravovaným návrhům právních předpisů EU (Lze využít i pro účely zpracování ZZ RIA na národní úrovni, kde je to relevantní.) Metodické pokyny a pomůcky – Better Regulation Guidelines a Better Regulation Toolbox Evropské komise Posuzování kvality hodnocení dopadů a přezkumů – Výbor pro kontrolu regulace Platforma REFIT – stanoviska k podnětům občanů na zjednodušování předpisů EU a snižování zátěže plynoucí z regulace Hodnocení dopadů (podstatných) pozměňovacích návrhů v Radě a Parlamentu

Mezinárodní kontext RIA Možné využití na národní úrovni OECD Doporučení Rady OECD k regulatorní politice a vládnutí z roku 2012 Výbor pro regulatorní politiku Metodické pomůcky, studie, národní praxe, konference Zpracování dat z dotazníku k iREG a dohledovým orgánům v oblasti regulatorní politiky (léto 2017) Příprava Výhledu regulatorní politiky 2018 Příprava principů nejlepší praxe v oblasti ex ante RIA, zapojení stakeholderů i ex post RIA Mezinárodní regulatorní spolupráce, apod.

ODBOR HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Děkuji Vám za pozornost Mgr. Soňa Mačejová Mgr. Radana Kubová, Ph.D. macejova.sona@vlada.cz kubova.radana@vlada.cz ria@vlada.cz ODBOR HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE ÚV ČR http://ria.vlada.cz/kontakty/