Podmínky pro podmíněnost a přímé platby 2019

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo zemědělství Oddělení koordinace Cross Compliance
Advertisements

Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Nové standardy GAEC.
Nitrátová směrnice v LPIS
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Systém kontrolní činnosti SEI
Název prezentace Nařízení vlády ze dne o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nové požadavky pro zemědělské podniky v oblasti cross compliance Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o.
Ochrana půdy a lesa.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Pracovní skupina k přímým platbám 23/9/2015 Ministerstvo zemědělství.
Monitorovací výbor Cross-compliance Ministerstvo zemědělství.
LPIS ve vazbě na dotace Mgr. et Mgr. Tereza Gimunová MZE, odbor rozvoje a projektového řízení IT.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Státní zemědělský intervenční fond Česká republika Souhrn nejčastějších kontrolních nálezů při kontrolách na místě v roce 2015.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Kontroly podmíněnosti pro nové období SZP od
Změny v LPIS v souvislosti s novou SZP a novelou zákona o zemědělství.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Zranitelné oblasti.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
Speciální projekty založené na principu HÚL
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
PREZENTACE MODULU AGROEVIDENCE
Zranitelné oblasti.
Redesign eroze.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Pěstování RRD na zemědělské půdě
Greening a přímé platby změny pro rok 2018
Informační systém tbd ing. Daniel pokorný
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
PROGRAM PODPORA VÝSTAVBY A TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ INFRASTRUKTURY VODOVODŮ A KANALIZACI II Ing. Jan žák.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
DZES 5 od hodnocení porušení
Pracovní skupina cross compliance
Pracovní skupina cross compliance
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Pracovní jednání Ochranné pásy a souvratě, pásy podél okraje lesa 16
Transkript prezentace:

Podmínky pro podmíněnost a přímé platby 2019 17.10. 2018

AKTUÁLNÍ STAV NAŘÍZENÍ VLÁDY pro CC a PP Návrh nařízení vlády č. 48/2017 Sb. – podmíněnost Návrh nařízení vlády č. 50/2015 Sb. – přímé platby proběhlo VPŘ novely schváleny poradou vedení MPŘ od 27.9.2018 do 19. 10. 2018

TémaTA DZES 7d: omezení plochy plodiny do 30 ha Návrh nařízení vlády č. 48/2017 Sb. - podmíněnost DZES 7d: omezení plochy plodiny do 30 ha DZES 5: výjimka z účinnosti nového DZES DZES 7a: úprava podmínek u krajinného prvku mokřad v rámci standardu č. 7 Návrh nařízení vlády č. 50/2015 Sb. – přímé platby § 12a: nová plocha v ekologickém zájmu – medonosný úhor Příloha č. 3: úprava váhového koeficientu pro medonosný úhor § 12: úprava úhoru standardního v souvislosti se zavedením úhoru medonosného   zjednodušení textace u N-vázajících plodin povinné zákresy plodin výzvy – výsledek auditu EK

NOVELA nařízení vlády pro cross compliance DZES 7 d Navržený standard reaguje na aktuální příčiny nepříznivé struktury krajiny, jako jsou zejména: nízký podíl ekostabilizačních prvků v krajině, homogenita hospodaření na přilehlých DPB a zejména na nadměrnou velikost DPB. Znění standardu DZES 7d: „Žadatel nebude na jím užívaném dílu půdního bloku s druhem zemědělské kultury standardní orná půda pěstovat více než 30 ha souvislé plochy jedné plodiny, pokud nebude oddělená ochranným pásem o minimální šířce 22 m nebo pásem o minimální šíři 22 m se zemědělskou kulturou travní porost, trvalý travní porost, zalesněná plocha, mimoprodukční plocha, úhor udržovaný s porostem nebo jiná trvalá kultura s vymezeným ekologicky významným prvkem krajinotvorný sad“.

NOVELA nařízení vlády pro cross compliance DZES 7 d Navržená výměra 30 ha odpovídá optimální rozloze obhospodařovaného pozemku, která je udávána v rozmezí 20 – 40 ha, přičemž za optimální tvar se považuje obdélník o stranách v poměru 1:2 až 1:4. Vedlejším a velmi podstatným přínosem navrhovaného standardu je snížení ztráty půdy vodní erozí, dělený osevní postup dále pomáhá plodinám lépe vzdorovat dopadům sucha a je prevencí vzniku povodní. Zavedením tohoto DZES 7d lze očekávat příznivější strukturu krajiny, možnost zadržování vody na zemědělských pozemcích, přibývání ekostabilizačních prvků.

NOVELA nařízení vlády pro cross compliance DZES 7 d posuzovány budou 2 varianty Plochy s ochranným pásem o min. šíři 22 m + podmínky SOF na SEO (pícniny, víceleté pícniny a trávy) Dělení ploch plodin - nejbližší plocha stejné plodiny může být ve vzdálenosti od 220 m Kontrolované období je vázáno na hlavní plodinu. Vegetační období pro výpočet podílů jednotlivých plodin je období od 1. června do 31. srpna příslušného kalendářního roku (§ 9 odst. 1 NV 50/2015) Toto omezení se nevztahuje na N – vázající plodiny (dle § 18 odst. 1 NV 50/2015) Účinnost odložena od 1. ledna 2020.

NOVELA nařízení vlády pro cross compliance DZES 7 d Počet DPB větších než 30 ha je cca 20 tis. z celkových cca 240 tis. DPB Celková výměra DPB nad 30 ha činí 1.028 tis. ha z celkové 2.465 tis. ha Počet uživatelů, kteří hospodaří na DPB nad 30 ha činí cca 3 tis. z celkových cca 21 tis. uživatelů Vymezení vzhledem k erozně ohroženým pozemkům výměra DPB nad 30 ha se SEO + MEO je cca 600 tis. ha odpovídá 25 % výměry orné plochy

NOVELA nařízení vlády pro cross compliance Hodnocení DZES 7 d 7d Rozsah Malý Velikost plochy pěstované plodiny překročila 30 ha a je do 35 ha Střední Velikost plochy pěstované plodiny překročila 35 ha a je do 40 ha Velký Velikost plochy pěstované plodiny překročila 40 ha Závažnost Malá Počet DPB s porušením je 1 Počet DPB s porušením je 2 Velká Počet DPB s porušením je 3 a více Trvalost Odstranitelná X Neodstranitelná Neodstranitelné porušení. Přímé nebezpečí pro lidské zdraví nebo zdraví zvířat Ne.

NOVELA nařízení vlády pro cross compliance Úprava podmínek u krajinného prvku mokřad Navrhovaná úprava řeší praktické problémy s vymezováním a kontrolou KP mokřad, které vznikly v důsledku již nepoužívané či neudržované meliorační sítě. Znění standardu DZES 7: „Žadatel a) nezruší a nepoškodí krajinný prvek … v případě krajinného prvku mokřad podle § 5 odst. 11 nařízení vlády č. 307/2014 Sb. se za jeho poškozování považuje aplikace hnojiv nebo přípravků na ochranu rostlin, odvodňování nebo provádění agrotechnických operací; uvedené podmínky se nevztahují na zásahy provedené se souhlasem příslušného orgánu ochrany přírody a krajiny, Doplňuje se: „a na zásahy provedené v souladu s § 154, odst. 1 písm. a) zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů nebo na základě § 56 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.“  Na základě připomínek řešeny praktické postupy – dokládání souladu, vydávání stanovisek… apod. – legislativní rámec neumožňuje plošné řešení Nastavení podmínek zůstane v původní podobě

NOVELA nařízení vlády pro CROSS compliance DZES 5 Od 1. 1.2019 bude protierozní ochrana půdy prostřednictvím standardu DZES 5 výrazně zpřísněna – bude navýšeno procento rozlohy ploch, na niž se podmínky standardu DZES 5 vztahují (z dnešních cca 10,5 % na cca 25 %). Silně erozně ohrožených ploch (na nichž se erozně nebezpečné plodiny nesmí vůbec pěstovat) bude cca 2,5 %. Zároveň budou upřesněny parametry půdoochranných technologií (dále jen „PT“) s jejichž využitím lze některé plodiny pěstovat na erozně ohrožených půdách. Povinnosti platí od 1. 1. 2019, tj. pro jarní osevy 2019

NOVELA nařízení vlády pro CROSS compliance DZES 5 Jednou ze zpřísněných PT je např. zakládání ochranných pásů: Po stanovené délce přeruší svažitý pozemek s pěstovanou erozně nebezpečnou plodinou. Zpomalí tok vody a umožní sedimentaci unášených půdních částic. Nově budou muset být na těchto pásech pěstovány vhodné plodiny (např. trávy nebo pícniny) a pásy budou muset mít minimální šířku 22 m (doposud standard předepisoval min. 12 m). Mezi PT byla nově zařazena i aplikace kvalitní organické hmoty do půdy, a to zejména hnoje a kompostu. Mezi PT bylo nově zařazeno podrývání pro řepku – pro porosty založené na podzim 2019 bude nutno provedení této PT ohlásit

NOVELA nařízení vlády pro přímé platby MEDONOSNÝ ÚHOR VYUŽÍVANÝ V EKOLOGICKÉM ZÁJMU - § 12a Váhový faktor 1,5. Seznam plodin vhodných pro opylovače (svazenka, jitrocel, lnička, koriandr aj.). Zajištění porostu plodin uvedených seznamu od 1. 6. do 15. 7. kalendářního roku, mix alespoň 3 plodin, žádný z druhů nepřekročí 80 % v porostu. Zákaz hnojení a použití POR. DPB v LPIS od 1. 1.

NOVELA nařízení vlády pro přímé platby ÚHOR S POROSTEM VYUŽÍVANÝ V EKOLOGICKÉM ZÁJMU - § 12 Úprava seznamu plodin: nektarodárné plodiny přesunuty do medonosného úhoru, vypuštěny vojtěška a jetel – lze uplatnit pro N-vázající plodiny. Vypuštěna podmínka založení ozimu posledního roku úhoru. N-VÁZAJÍCÍ PLODINY - § 18 Upraven text odst.1: „Na DPB s N-vázající plodinou je do 31. 10. příslušného kalendářního roku založen porost ozimé plodiny nebo ponechán porost víceleté plodiny vázající dusík.“

Povinné Zákresy plodin § 9 – nově zavedena povinnost připojit k žádosti o poskytnutí PP zákres plochy plodiny na DPB Platí pouze pro žadatele, kteří mají povinnost plnit diverzifikaci plodin Zákres v mapovém podkladu, tj. lokalizace plodiny Povinnost navazuje na přísnější požadavky na monitorovací systémy SZP Výhoda zavedené povinnosti: plynulý přechod na SZP 2020+

VÝZVY – VÝSLEDEK AUDITU EK: Již nebude možné aplikovat vyzývání žadatelů k doplnění žádosti o podporu a dalších podkladů, které zakládají způsobilost pro podporu Např. chybějící deklarace EFA, chybějící přílohy prokazující splnění minimální úrovně produkce Závěr auditu EK – SZIF nemůže vyzývat v případě zjištění nedostatku, žadatelé jsou povinni plnit podmínky způsobilosti sami, a to ve lhůtě stanovené v souladu s pravidly nastavenými EK a národní legislativou Doporučujeme zvýšenou pozornost a pečlivost při podávání JŽ a doručování všech navazujících podkladů, kterými žadatelé plní dotační podmínky

INFORMACE K SAZBÁM PRO rok 2018 Jednotná platba na plochu zemědělské půdy (SAPS): V roce 2018 podalo žádost o SAPS 30 143 žadatelů na více než 3, 5 mil. ha zemědělské půdy Sazba SAPS pro rok 2018 činí 3 388,15 Kč/ha Platba pro mladé zemědělce: Žádost o platbu pro mladé zemědělce podalo 5 307 žadatelů na 112 389 ha zemědělské půdy V rámci tzv. nařízení Omnibus ČR využila možnost od roku 2018 navýšit tuto platbu z 25 % SAPS na 50 % Sazba platby pro mladé zemědělce pak činí 50 % z částky SAPS, tj. 1 694,08 Kč/ha

DĚKUJi ZA POZORNOST Vyjděte prosím z tohoto závěrečného snímku, který je přímo v prezentaci – upravte texty dle potřeby, vyměňte případně podkladovou fotografii, a to buď přes pravé tlačítko myši Změnit obrázek, nebo obrázek smažte a vložte nový pomocí ikony uprostřed zástupného symbolu pro vložení obrázku. Klikněte na nově vložený obrázek a přeneste jej do pozadí přes Nástroje obrázku / Formát / Přenést dál / Přenést do pozadí. Toto řešení zachovává možnost výměny podkladového obrázku – více viz poznámka u titulního snímku. Kontakt: Ing. Kateřina Bělinová, Odbor přímých plateb MZe Autor fotografií: Databáze MZe