Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní skupina cross compliance

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní skupina cross compliance"— Transkript prezentace:

1 Pracovní skupina cross compliance

2 Téma DZES 7d: Omezení plochy plodiny do 30 ha DZES 5: Další informace
Podrobnější informace k DZES 7d) DZES 7d: Omezení plochy plodiny do 30 ha DZES 5: Další informace

3 DZES 7D (ÚČINNÝ OD 1.1.2020) Znění standardu DZES 7d)
Žadatel nepěstuje ve vegetačním období podle § 9 nařízení vlády č. 50/2015 Sb., o stanovení některých podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům a o změně některých souvisejících nařízení vlády, ve znění pozdějších předpisů, na jím užívaném dílu půdního bloku s druhem zemědělské kultury standardní orná půda, který obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jehož výměra je z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou, více než 30 ha souvislé plochy jedné plodiny; za souvislou plochu jedné plodiny jsou v rámci dílu půdního bloku považovány plochy oseté nebo osázené touto plodinou, které nejsou od sebe navzájem viditelně odděleny ochranným pásem osetým pícninami nebo plodinami pro ochranný pás podle § 14 odst. 4 nařízení vlády č. 50/2015 Sb. o minimální šířce 22 m nebo plochou jiné plodiny o minimální šířce 110 m; tuto podmínku nemusí žadatel dodržet na dílu půdního bloku s plodinami podle § 18 nařízení vlády č. 50/2015 Sb. a na dílu půdního bloku, na který byla podána žádost o poskytnutí dotace na podopatření podle § 21 a 22 nařízení vlády č. 75/2015 Sb.

4 Standard DZES 7 d) vztahuje se pouze na DPB s kulturou R, které jsou v LPIS vymezeny jako erozně ohrožené – SEO i MEO (záložka nová eroze od ) vztahuje se k celé ploše DPB – tzn. díváme se na vrstvu, kde jsou celé díly půdních bloků buď žluté nebo červené kontrolním období je od 1. června do 31. srpna daného roku (viz § 9 NV 50/2015 Sb.), tj. posuzuje se hlavní plodina souvislá plocha se vyhodnocuje v rámci DPB, tzn. nezapočítává se plodina, která se nachází na jiném DPB

5 Možnosti plnění standardu DZES 7 d)
Více různých plodin na DPB, přičemž se každá plodina vyskytuje na DPB na jedné ploše do max. 30 ha.

6 Možnosti plnění standardu DZES 7 d)
plocha jedné plodiny se viditelně rozdělí ochranným pásem o šířce minimálně 22 m (toto je minimální plocha ochranného pásu) a na plochu pásu se umístí pícniny nebo plodiny pro ochranný pás podle § 14 odst. 4 NV 50/2015 Sb.: hořčice, hrách (a to včetně pelušky), jetel, komonice, pohanka, proso, ředkev, svazenka, štírovník, tolice (a to včetně vojtěšky), vikev, kopr, koriandr, len, řeřicha, trávy čeledi lipnicovité s výjimkou obilnin, nebo směs výše uvedených plodin. Ochranným pásem se rozumí přerušovací pás v monokulturách. Ochranný pás musí být široký minimálně 22 m a je možné na něm pěstovat výše uvedené plodiny. Souvislá plocha plodiny tak může činit max. 30 ha.

7 Možnosti plnění standardu DZES 7 d)
Více různých plodin na DPB, přičemž jedna plodina se na DPB vyskytuje na více plochách. Plochy jedné plodiny jsou od sebe odděleny jinou plodinou, přičemž 2 plochy stejné plodiny jsou od sebe vzdáleny minimálně 110 m (nejbližší plocha stejné plodiny může být ve vzdálenosti 110 m.).

8 Možnosti plnění standardu DZES 7 d)
Upřesnění ke krajinným prvkům Do DPB bude zasahovat krajinný prvek, který není součástí DPB. Vzdálenost mezi plochami stejné plodiny se přes vnořený krajinný prvek nevyhodnocuje. Nejednalo by se o porušení DZES 7d).

9 Možnosti plnění standardu DZES 7 d)
Upřesnění ke krajinným prvkům Uvnitř DPB se nachází vnitřní krajinný prvek (mez), který se započte ve prospěch ochranného pásu nebo plodiny 2.

10 Kde se plnění standardu DZES 7 d) plnit nemusí?
DPB erozně neohrožený – NEO, tzn. v LPIS má celý barvu zelenou. na ploše, kde jsou pěstovány dusík vázající plodiny podle § 18 nařízení vlády č. 50/2015 Sb.: bob, cizrna, čičorka, čočka, fazol, hrách (včetně pelušky), hrachor, jestřabina, jetel, komonice, kozinec, lupina, pískavice, ptačí noha, sója, štírovník, tolice (a to včetně vojtěšky), úročník, vikev, nebo vičenec. Pro splnění podmínky lze využít směs uvedených plodin i směs uvedených plodin s ostatními plodinami za předpokladu, že zastoupení plodiny, která váže dusík, činí v porostu této směsi více než 50 %. na celém DPB, na který byla podána žádost na podopatření podle § 21 a 22 NV č. 75/2015 Sb.: Agroenvironmentálně-klimatická opatření: podopatření biopásy a podopatření ochrana čejky chocholaté.

11 Hodnotící tabulka Hodnocení DZES 7 d 7d Rozsah Malý
Velikost plochy pěstované plodiny překročila 30 ha a je do 35 ha včetně. Střední Velikost plochy pěstované plodiny překročila 35 ha a je do 40 ha včetně. Velký Velikost plochy pěstované plodiny překročila 40 ha. Závažnost Malá Počet DPB s porušením je 1. Počet DPB s porušením je 2. Velká Počet DPB s porušením je 3 a více. Trvalost Odstranitelná X Neodstranitelná Neodstranitelné porušení. Přímé nebezpečí pro lidské zdraví nebo zdraví zvířat Ne.

12 Rozbor dpb s podmínkou 30 ha
varianta Počet DPB Výměra DPB Počet uživatelů bez omezení DPB R - orná půda 20 752 DPB R >=30 ha 19 732 3 017 - procento z celku (všechny DPB R) 8 42 15 varianta eroze = DPB se SEO + MEO DPB R>=30 ha, se SEO nebo MEO 11 241 2 288 5 24 11 - procento z DPB R > 30 ha 57 58 76

13 Rozbor dpb s podmínkou 30 ha
Důvody zařazení DPB do erozně ohrožených ploch Počet Výměra DPB celkem DPB R>=30 ha, se SEO nebo MEO 11 241 SEO Zařazení z důvodu plochy SEO nad 2 ha nebo více než 50 % plochy  1 470 84 033 Zařazení z důvodu plochy SEO nad 2 ha a zároveň více než 50 % plochy  17 704 Zařazení pouze z důvodu plochy SEO nad 2 ha, kritérium 50 % plochy neuplatněno 1 453 83 328 Zařazení pouze z důvodu plochy SEO více než 50 % plochy, kritérium 2 ha neuplatněno MEO Zařazení z důvodu plochy MEO nad 2 ha nebo více než 50 % plochy 9 771 Zařazení z důvodu plochy MEO nad 2 ha a zároveň více než 50 % plochy 1 996 91 121 Zařazení z důvodu plochy MEO nad 2 ha, kritérium 50 % plochy neuplatněno 7 775 Zařazení z důvodu plochy MEO více než 50 % plochy, kritérium 2 ha neuplatněno

14 DZES 5 PT podrývání u řepky olejky
na jaře 2019 by zemědělci ještě hlášení o půdoochranné technologii na SZIF nezasílali. PT podrývání provedené pro řepku olejku – první hlášení by bylo až na přelomu léta/podzimu 2019. Předběžný návrh termínu zaslání hlášení je do 15.9. Hlášení v dalších letech by bylo ve shodném termínu. PT podrývání u řepy cukrové první hlášení by bylo až na jaře 2020. Předběžný návrh termínu zaslání hlášení je do (s Jednotnou žádostí).

15 DZES 5 Hlášení o PT podrývání by obsahovalo tyto údaje:
identifikaci, že se jedná o PT podrývání identifikaci čísla DPB a čísla čtverce (případně zemědělské parcely, pokud bude podrývání provedeno pouze na části DPB) identifikaci plodiny (řepa cukrová nebo řepka olejka) identifikaci termínu podrývání

16 Dzes 5 PT aplikace kvalitní organické hmoty
Mezi PT byla nově zařazena i aplikace kvalitní organické hmoty do půdy a to zejména hnoje a kompostu. Aplikace organické hmoty do půdy – před založením porostu kukuřice, brambor, řepy, bobu setého, sóji, slunečnice a čiroku je v rámci agrotechnického postupu v příslušném hospodářském roce (tzn. po 1. červenci roku předcházejícího roku podání Jednotné žádosti) provedeno zapravení tuhých organických hnojiv nebo tuhých statkových hnojiv vznikajících jako vedlejší produkt při chovu hospodářských zvířat (s výjimkou tuhých statkových hnojiv z chovu drůbeže) v minimální dávce 25 tun na hektar. Kontrolované parametry: vyjmenovaná tuhá statková hnojiva nebo tuhá organická hnojiva použitá v hospodářském roce k dané plodině , min. stanovená dávka (evidence).

17 Dzes 5 PT aplikace kvalitní organické hmoty
(musí jít o hnojivo s obsahem sušiny nad 13 %) Hnojiva splňující požadavky PT (podle terminologie zákona o hnojivech) tuhá organická hnojiva: kompost, digestát - separát, tuhý digestát (z kontejnerových BPS) tuhá statková hnojiva z chovů hospodářských zvířat (mimo drůbeže): hnůj, separát kejdy

18 DĚKUJi ZA POZORNOST Vyjděte prosím z tohoto závěrečného snímku, který je přímo v prezentaci – upravte texty dle potřeby, vyměňte případně podkladovou fotografii, a to buď přes pravé tlačítko myši Změnit obrázek, nebo obrázek smažte a vložte nový pomocí ikony uprostřed zástupného symbolu pro vložení obrázku. Klikněte na nově vložený obrázek a přeneste jej do pozadí přes Nástroje obrázku / Formát / Přenést dál / Přenést do pozadí. Toto řešení zachovává možnost výměny podkladového obrázku – více viz poznámka u titulního snímku. Kontakt: Ing. Kateřina Bělinová, Odbor přímých plateb MZe Autor fotografií: Databáze MZe


Stáhnout ppt "Pracovní skupina cross compliance"

Podobné prezentace


Reklamy Google