Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE"— Transkript prezentace:

1 Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE 15. 2. 2017
Odbor přímých plateb Ministerstvo zemědělství ČR

2 Program Změny standardu DZES 5:
Rozdělení plodin do skupin dle (půdo)ochranné funkce, erozně ohrožená půda, rozdělení PT dle skupin pěstovaných plodin Změny standardu související s redesignem vrstvy Změny v podmínkách PT přerušovací pás

3 Rozdělení plodin Rozdělení plodin do skupin dle jejich (půdo)ochranné funkce: Skupina plodin s nízkou ochrannou funkcí (NOF): kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója, slunečnice, čirok a mák; úhor bez porostu Skupina plodin se střední ochrannou funkcí (SOF): ostatní obilniny, olejniny, luskoviny a jejich směsi (kromě plodin uvedených jako NOF) Skupina plodin s vysokou ochrannou funkcí (VOF): ostatní (neuvedené) plodiny

4 Erozně ohrožená půda Míra erozního ohrožení se stanovuje:
A) na úrovni DPB B) na úrovni souvislé plochy plodiny (resp. skupiny plodin) posouzením na základě podkladové vrstvy erozního ohrožení v LPIS: SEO půda – červené „čtverečky“ MEO půda – červené + žluté „čtverečky“

5 Klasifikace eroze na DPB
Pro DPB o velikosti 2 ha a menší = automaticky NEO Pro DPB o velikosti 2, ha Pro DPB o velikosti 4,01 ha a větší

6 Klasifikace eroze na DPB
Pro DPB o velikosti 2 ha a menší = automaticky NEO Pro DPB o velikosti 2, ha: na DPB se vyskytuje souvislá plocha SEO nad 2 ha, pak DPB = SEO, na DPB se vyskytuje souvislá plocha MEO+SEO nad 2 ha, pak DPB = MEO, pokud však již není označen jako SEO, v ostatních případech je DPB = NEO.

7 Klasifikace eroze na DPB
Pro DPB o velikosti 4,01 ha a větší: pokud na DPB v podkladové vrstvě erozní ohroženosti výměra SEO přesahuje 50 % výměry DPB NEBO se na DPB vyskytuje souvislá plocha SEO nad 2 ha, pak DPB = SEO, pokud na DPB v podkladové vrstvě erozní ohroženosti výměra MEO+SEO přesahuje 50 % výměry DPB NEBO se na DPB vyskytuje souvislá plocha MEO+SEO nad 2 ha, pak DPB = MEO, pokud však již není označen jako SEO, v ostatních případech je DPB = NEO.

8 Klasifikace DPB při pěstování jedné plodiny
Na DPB je méně než 2 ha SEO (červené čtverečky) Souvislá plocha SEO + MEO je větší než 2 ha Celý DPB = MEO = ŽLUTÝ

9 Klasifikace erozních parcel při pěstování různých skupin plodin
Na horní části DPB je méně než 2 ha souvislé SEO+MEO = parcela je NEO = zelená Na spodní části DPB není více než 2 ha souvislé SEO, ale je více než 2 ha souvislé SEO+MEO = parcela je MEO = žlutá

10 Klasifikace eroze na souvislé ploše skupiny plodin v rámci DPB (na tzv
Klasifikace eroze na souvislé ploše skupiny plodin v rámci DPB (na tzv. erozní parcele) Platí zcela shodné podmínky jako pro DPB Platí, že parcela nikdy nebude klasifikována přísněji než celý DPB – tzn. když je DPB celý NEO, pak jakákoliv souvislá plocha plodin v rámci tohoto DPB je vždy NEO, když je DPB celý MEO, pak jakákoliv souvislá plocha plodin v rámci tohoto DPB nemůže být SEO.

11 Souvislá plocha plodin
jetel

12 Rozdělení PT Rozdělení PT dle skupin pěstovaných plodin:
PT pro pěstování SOF (na "SEO půdě"): bezorebné setí / sázení, setí / sázení do mulče, setí / sázení do mělké podmítky s ponecháním rostlinných zbytků, podsev jetelovin, travních nebo jetelotravních směsí, podrývání.

13 Rozdělení PT Rozdělení PT dle skupin pěstovaných plodin:
PT pro pěstování NOF (na "MEO půdě"): setí/sázení do ochranné plodiny (svazenka vratičolistá, hořčice bílá, žito seté, jeteloviny), setí/sázení po vrstevnici, podrývání, důlkování a hrázkování, pásové zpracování půdy (strip-till), přerušovací pásy, pěstování kukuřice s šířkou řádku do 45 cm bezorebným způsobem.

14 Změny standardu související s redesignem vrstvy
Výjimky z plnění standardu: Podmínky standardu nemusí být dodržovány na souvislých plochách plodin s nízkou nebo střední ochrannou funkcí do velikosti 2 ha.

15 Změny standardu související s redesignem vrstvy
Výjimky z plnění standardu: Podmínky standardu nemusí být dodržovány na souvislých plochách plodin s nízkou nebo střední ochrannou funkcí vyskytujících se na DPB o velikosti nad 4 ha, který neobsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy > 2 ha nebo jehož výměra není z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou.

16 Změny standardu související s redesignem vrstvy
Výjimky z plnění standardu: Podmínky standardu pro „SEO půdy“ nemusí být dodržovány na souvislých plochách plodin s nízkou nebo střední ochrannou funkcí vyskytujících se na DPB o velikosti nad 4 ha, který neobsahuje souvislou plochu silně erozně ohrožené půdy > 2 ha nebo jehož výměra není z více než 50 % pokryta silně erozně ohroženou půdou.

17 Výjimka

18 Změny standardu související s redesignem vrstvy
Žadatel na jím užívaném DPB zajistí (podmínky standardu pro "SEO půdy"): že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha, že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta SEO půdou,

19 Změny standardu související s redesignem vrstvy
Žadatel na jím užívaném DPB zajistí (podmínky standardu pro "SEO půdy"): že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin se SOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování SOF o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha, že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin se SOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování SOF o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu SEO půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta SEO půdou.

20 Změny standardu související s redesignem vrstvy
Žadatel na jím užívaném DPB zajistí (podmínky standardu pro "MEO půdy"): že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování NOF o velikosti od 2,01 do 4 ha, která obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha neuvedenou v bodě a), že se na něm nebude vyskytovat souvislá plocha plodin s NOF pěstovaných bez použití PT pro pěstování NOF o velikosti větší než 4 ha, která obsahuje souvislou plochu erozně ohrožené půdy větší než 2 ha nebo jejíž výměra je z více než 50 % pokryta erozně ohroženou půdou neuvedenou v bodě b).

21 Změny v podmínkách PT přerušovací pás
Za přerušovací pás se považuje: souvislá plocha plodin s VOF nebo ozimých variant plodin se SOF o min. šířce 24 m založená v rámci DPB pod souvislou plochou plodin s NOF, která vyžaduje použití PT pro pěstování NOF a která obsahuje odtokové linie o max. nepřerušené délce 150 m, DPB se zemědělskou kulturou G, T, U (s porostem plodin s VOF nebo ozimých variant plodin se SOF) nebo zalesněná plocha (DPB L) stejného uživatele o min. šířce 24 m, který je bezprostředně pod souvislou plochou plodin s NOF v rámci vedlejšího DPB, která vyžaduje použití PT pro pěstování NOF a která obsahuje odtokové linie o max. nepřerušené délce 150 m.

22 Změny v podmínkách PT přerušovací pás
Přerušovací pás je založen tak, že: Protíná alespoň 90 % odtokových linií vyznačených v evidenci půdy podle uživatelských vztahů v rámci příslušné souvislé plochy plodin s NOF. Pásy musí být zachovány s porostem nebo s ponechaným strništěm sklizené plodiny do sklizně plodiny s NOF. V případech, ve kterých šířka souvislé plochy plodiny s NOF vyžadující použití PT pro pěstování NOF, je užší než stanovená maximální vzdálenost mezi pásy, musí být založen minimálně jeden přerušovací pás.

23 Děkuji Vám za pozornost!


Stáhnout ppt "Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google