Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové 1. 2. 2018 Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Pracovní právo. Pohovor
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Integrace cizinců v Brně
Závěrečná konference Zlín,
Hlavní město praha a integrace cizinců
Vznik pracovního poměru
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Pracovnělékařské služby
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Spolupráce škol a orgánů sociálně-právní ochrany dětí
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
VII. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování
Základní a odborné sociální poradenství
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Integrované operační středisko – „srdce policie“
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové 1. 2. 2018 Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003527, financovaného z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky

Hradec Králové první dochovaná písemná zmínka z roku 1225 Ke konci roku 2016 mělo město 92 929 obyvatel, z toho 44 582 mužů a 48 347 žen Dotace na sociální služby a navazující aktivity město poskytuje ve výši 35 mil. Kč ročně Ve městě působí 33 organizací, které zajišťují realizaci 50 sociálních služeb, 26 navazujících projektů, 4 akreditované dobrovolnické programy, 2 probační programy (kde město poskytuje dotace)

Historie sociální práce oddělení 2013 a 2014 – čtyři sociální pracovníci, kumulované funkce s opatrovnictvím a dalšími zajišťovanými činnostmi 2015 – pět sociálních pracovníků, kumulované funkce, zpracování Standardů kvality sociální práce oddělení - první dotace na sociální práci, monitoring agend 2016 – ukončení kumulací funkcí u pěti sociálních pracovníků, u dvou funkce kumulované, souvisí s rozšíření veřejného opatrovnictví na 2 samostatné úvazky bez kumulací 2017 – rozšíření týmu sociálních pracovníků o dva úvazky (projekt ESF) 2018 – 9 sociálních pracovníků na 7,5 prac. úvazku, jedna terénní pracovnice

Rozvoj sociální práce Ubytovna Brněnská – změna pojetí, sociální bydlení Byty zvláštního určení pro seniory a osoby se zdravotním postižením – změna pojetí, sociální bydlení Podpůrný projekt KHK, projekt rozvoje KP, rozvoj depistáže, případové konference, supervize Organizační limity zaměstnavatele

Rozvoj opatrovnictví V roce 2013 bylo 22 osob v opatrovnictví V roce 2017 je 33 osob v opatrovnictví Z toho 9 s malým omezením 24 s rozsáhlým omezením u 6 lze aplikovat model spolupráce se sociálním pracovníkem 6 dalších osob ve fázi soudního řízení 4 případy SP vedoucí k VO Spolupráce se soudem na velmi dobré úrovni Výroky o rozsahu omezení srozumitelné

Komparace právního zakotvení SP a VO SP - ztráta schopností řešit vzniklou situaci a ohrožení sociálním vyloučením, může samostatně právně jednat pomoc a podpora osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení, bez možnosti právně jednat (viz však § 92 písm. a) z. č. 108/2006 Sb.) VO - člověk není schopen právně jednat v důsledku duševní nemoci a hrozí mu závažná újma opatrovník jedná v rozsahu, kde již nemá dle soudu způsobilost právně jednat opatrovanec a má za to zodpovědnost; má/nemá povinnost pomoci mu pokud nemá schopnosti řešit? (viz z. č. 89/2012 Sb. občanský zákoník – udržovat pravidelné spojení, projevovat skutečný zájem…, nebo Met. doporučení MV ČR 2016 - sociální záležitosti…)

Hranice SP a VO VO zajišťuje činnosti v souladu s rozhodnutím soudu – v některých případech je v malém rozsahu fakticky vykonávána i činnost SP (vhodnost jednoho pracovníka, okamžitá provázanost s právním úkonem….) SP zajišťuje činnosti týkající se pomoci a podpory při řešení nepříznivé sociální situace (zejména při složitějších nepříznivých sociálních situacích, při organizování případových konferencí apod.) Organizačně lze udržet obě odbornosti samostatně K diskuzi - Sociální pracovník se specializací na výkon opatrovnictví? (ZOZ, příspěvek státu na výkon VO)

Magistrát města Hradec Králové odbor sociálních věcí a zdravotnictví oddělení koncepcí a sociální péče Mgr. Jiří Kotala Mgr. Bc. Jindra Pavlišová Mgr. Simona Abrahámová, DiS. jiri.kotala@mmhk.cz 495707322