Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Pojem správního práva.
Vidimace a legalizace Státní občanství Bc. Jana Nemerádová, DiS.
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Rozpočtové hospodaření obcí
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Právní předpisy obcí Seminář S1 Jiří Kučera
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Legislativní proces J.Kožiak.
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Normotvorba obcí a krajů Dozor nad činností samospráv
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Elektronická publikace
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Finanční a rozpočtové právo
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Normotvorba samospráv Dozor nad činností samospráv
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Norma, právo, forma zákonů
Praktické aspekty naplňování Evropské občanské iniciativy veřejná prezentace a diskuze, Evropský dům 20. března 2013 PhDr. Ivana Odarčenková Odbor všeobecné.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Zákon o hazardních hrách - dopady.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Veřejnoprávní smlouvy
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Novela zákona o místních poplatcích
Obecní zřízení – úvodní test
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Systém správy dokumentů
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Mikroregion Bystřicko - CSS
Transkript prezentace:

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek obcí v Jihomoravském kraji PhDr. Alice Urbánková vedoucí oddělení

Statistika činnosti územního oddělení Brno

Nezákonné OZV 2017 – 83 nezákonných OZV 1. pol. 2018 – 39 nezákonných OZV (31 místní poplatky) OBLASTI (r. 2017): noční klid systém třídění KO veřejný pořádek zákaz kouření místní poplatky regulace (zákaz) alkoholu pravidla pro pohyb psů podomní prodej požární řád školské obvody

Nezákonné OZV r. 2017

Poznatky z dozorové činnosti Publikace (zveřejňování)OZV na úřední desce před schválením v zastupitelstvu – OZV není platná Ustanovení o účinnosti (patnáctým dnem po vyhlášení, dřívější účinnost z důvodu naléhavého obecného zájmu) Přílohy OZV – nedílná součást právního předpisu, nutno publikovat na úřední desce spolu s OZV Evidence právních předpisů obce (OZV + nařízení)

Poznatky z dozorové činnosti Přebírání textu zákona do OZV v neúplné, popř. zkreslené podobě – možný rozpor se zákonem (lze využít VZORY vyhlášek) Užití razítka s malým státní znakem – používá se jen při výkonu přenesené působnosti OZV podepisuje starosta spolu s místostarostou (absence podpisů nezpůsobuje nezákonnost)

Dozor nad vydáváním a obsahem OZV Povinnost zasílat OZV Ministerstvu vnitra neprodleně po dni jejího vyhlášení - § 12 odst. 6 zákona o obcích (neprodleně = do tří pracovních dnů) Povinnost zasílat OZV Ministerstvu vnitra prostřednictvím datové schránky - § 17 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů ID datové schránky 6bnaawp Doporučení: zasílat návrhy OZV v předstihu ke konzultaci

E-mail: dozorbm@mvcr.cz Metodická pomoc obcím Ministerstvo vnitra, odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Oddělení dozoru Brno Horní 21 Tel.: 543 213 089, 974 620 720, 603 190 882 E-mail:  dozorbm@mvcr.cz Web: www.mvcr.cz/odk