Druhy a formy cr Kristýna Urbanová 4.B 2017-2018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Skupina 1 Vize přestane být snem… KONCEPCE REVITALIZACE MĚSTA AŠ.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_05.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Ing. Kateřina Lichtenberková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Správa sociálního zabezpečení
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
31 Základní typy zdravotnických systémů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Program celoživotního učení Comenius
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Správa sociálního zabezpečení
Evropský rok výchovy prostřednictvím sportu – EYES 2004
Pedagogika školního sportu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
CESTOVNÍ RUCH JAKO SYSTÉM
TYPOLOGIE CESTOVNÍHO RUCHU
Správa sociálního zabezpečení
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Lázeňství Kopankovová Anna 4.B 2017.
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Organizace práce na prodejně
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
Cestovní ruch České republiky
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Druhy a formy cr Kristýna Urbanová 4.B 2017-2018

Úvod V této prezentaci budu rozebírat druhy a formy cestovního ruchu. Druhy CR berou v úvahu způsob a realizaci . Formy CR zkoumají motivy účasti lidí na CR.

Druhy cestovního ruchu Rozlišujeme je podle způsobu realizace na: 1) Z hlediska území na kterém probíhá: a) domácí CR – obyvatelstvo cestuje na území jejich státu b) zahraniční CR – účastník vždy překračuje hranice svého státu - výjezdový CR (pasivní) – občané dané země vyjíždí do zahraničí - příjezdový CR (aktivní) – zahraniční návštěvníci přijíždí do dané země - tranzitní CR - účastník zájezdu přejíždí přes stát, aby se dostal do svého cíle

Druhy cestovního ruchu 2) Podle délky pobytu: a) krátkodobý CR – doba pobytu je zpravidla do tří přenocování b) dlouhodobý CR – jedná se o více než 3 přenocování, ale více než 6 měsíců v domácím CR a ne více než 1 rok v zahraničním CR c) střednědobý CR

Druhy cestovního ruchu 3) Podle vlivu na platební bilanci státu: a) aktivní CR – příjezd zahraničních návštěvníků znamená příliv devizových prostředků b) pasivní CR – obyvatelé dané země odčerpávají devizové prostředky své země za účelem nákupu zboží a služeb v jiné zemi

Druhy cestovního ruchu 4) Podle způsobu zabezpečení cesty a pobytu a) organizovaný CR – cesty i program zajišťuje CK nebo jiný podnikatelský subjekt b) neorganizovaný CR – cesty a program si zabezpečuje účastník sám, nebo využívá částečně služeb zprostředkovatelů

Druhy cestovního ruchu 5) Podle příslušnosti účastníků ke skupině: a) individuální CR – účastník cestuje sám nebo s lidmi, které nezná (např. zájezd do Egypta) b) skupinový CR – skupina účastníků, kteří se znají (z podniku, školy..)

Druhy cestovního ruchu 6) Podle způsobu financování: a) komerční (volný) CR – účastník si vše hradí sám ze svých zdrojů b) sociální (vázaný) CR – účastník musí splňovat určité podmínky (být zaměstnancem konkrétního podniku, mít doporučení lékaře), poté část výdajů platí např. odborová organizace či zdravotní pojišťovna (s příspěvkem – lázeňství)

Druhy cestovního ruchu 7) Podle dopadu na životní prostředí a) měkký CR – minimálně narušuje přirozené prostředí v navštíveném místě (např. agroturistika, ekoagroturistika) b) tvrdý CR – působí výrazné změny v původním prostředí (exkurze v továrnách)

Formy cestovního ruchu 1) Rekreační CR - odpočinková forma CR - hl. motiv je reprodukce fyzických i duševních sil - pobyt na jednom místě, zpravidla mimo obvyklé prostředí běžného života (z města na venkov, z nížiny do hor) - rekreace neznamená pouze pasivní odpočinek, ale i aktivní (houbaření, plavání, míčové hry)

Formy cestovního ruchu 2) Kulturně–poznávací CR - zaměřený především na poznávání kulturně-historických památek (hrady, zámky), kulturních zařízení (muzea, galerie), kulturních akcí (divadelní představení, festivaly), kulturní krajiny (parky, zahrady)

Formy cestovního ruchu 3) Sportovně-turistický CR - krátkodobé i dlouhodobé pobyty se sportovní náplní a cílem udržet a posílit kondici člověka - patří sem: pěší turistika, cykloturistika, vodní a horská turistika, lyžování, běžkování - dále sem bývají zařazovány cesty diváků na sportovní akce (olympijské hry, závody Formule 1) - a jiné

Formy cestovního ruchu 4) Zdravotně-orientovaný CR - cesty do lázní a rekreačních center - za účelem zlepšení zdravotního stavu pomocí léčebných procedur (koupelí, masáží, tělesných cvičení) - v rámci této formy lze odlišit lázeňský CR (viz. samostatná prezentace)

Formy cestovního ruchu 5) Přírodní CR - pobyt a poznávání přírody, nenarušených, výjimečných a atraktivních míst a krajiny (návštěva přírodních rezervací, národních parků) - zvláštním typem této formy je EKOTURISMUS - což je pobyt v přírodě, který nenarušuje přirozené prostředí, chrání přírodní hodnoty a dovoluje provozování aktivit (např. pěší turistika, veslování fotografování)

Formy cestovního ruchu 6) Vzdělávací CR - účastníci jsou motivováni k získávání znalostí a dovedností - program je přizpůsoben např. výuce jazyků, zvládání různých sprtovních disciplín (veslování, tenis) - pro získávání informací o historických, kulturních a přírodních místech

Formy cestovního ruchu 7) Venkovský CR - vícedenní pobyt s rekreačními aktivitami na venkově (pěší turistika, pozorování přírody, vyjížďky na kole či koni) - může mít další formy jako např. agroturismus (účastníci pobývají na rodinných farmách, náplní pobytu často bývá i přímá účast na zemědělských činnostech) - další forma je ekoagroturismus (lidé opět pobývají na rodinných farmách, ale s alternativním zemědělstvím, konzumují jídla ze zdrojů vypěstovaných a upravovaných přímo na farmě - pro ČR je typickou formou venkovského CR chataření a chalupaření

Formy cestovního ruchu 8) Kongresový CR - absolvují ho lidé z profesí od středního managementu výš - je na obchodní, vědecké a politické úrovni - konají se mimo svátky a v centrech měst - Druhy : kongres (program pro partnery – kulturní, gastro zaměření), sympozium (vědecká, kratší než 4 dny), seminář (nejkratší, 4-8 hodin), kolokvium (vysokoškolští pedagogové), mítink (politický význam), summit (politický, na mezinárodní úrovni), E-konference (má elektronickou formu) - varianty zasedacího pořádku: divadelní uspořádání míst, školní uspořádání míst, restaurační uspořádání míst, tabulové uspořádání míst - kongresový CR se může uskutečnit v hotelech a hotelových komplexech, na vysokých školách a univerzitách - centra měst (Praha, Mladá Boleslav, Liberec)

Formy cestovního ruchu 9) Incentivní CR - cílem toho cestovního ruchu je motivovat lidi - patří sem služební cesty pro zaměstnance a někdy i pro rodinné příslušníky (za odměnu, při posilování vztahu zaměstnanců k vlastní organizaci) - formy (poznávací, rekreační, rehabilitační, sportovní pobyty, team-buildingové, vzdělávací)

Formy cestovního ruchu 10) Cestovní ruch dětí a mládeže - turistika klade důraz na program a animace, služby nebývají luxusní - do programu patří netradiční sporty, dobrodružné sporty, hudební a kulturní aktivity, tvořivé činnosti - zvýhodněné karty pro mládež: ISIC, ITIC, IYTC

Formy cestovní ruchu 11) Dobrodružný CR - zájezdy a pobyty zaměřené na horolezectví nebo vysokohorskou turistiku s prvky extrémních sportů v extrémních podmínkách, adrenalinové sporty - účastník toto absolvuje aby zažil neobvyklé zážitky, poznal sám sebe a hledal hranice svých možností - patří sem: Alpinismus (druh horolezectví), Andinismus (získávání zkušeností ve vysokém horolezectví), vysokohorská turistika, survival (život v přírodě), bungee jumping, paragliding, rafting, kaňoning, jet boating, zorbing, extrémní lyžování, safari a hipoturistika

Formy cestovního ruchu 12) Náboženská turistika - návštěva míst spjatá s náboženstvím - účast na náboženských obřadech - vzdělávání a účast na seminářích - Mekka, Stará Boleslav

Formy cestovního ruchu 13) lovecký CR - probíhá za účasti speciálně vyškoleného průvodce - motivem rybářského CR je lov ryb na udici na potocích, rybnících - češi rádi rybaří v Norsku - pobyt ve volné přírodě, regenerace a odpočinek - safari

Formy cestovního ruchu 14) Městský CR - především sem patří poznávání kulturních a historických památek - dále sem patří shopping, vzdělávání, služební cesty - účastníci navštěvují gastronomické zařízení, noční podniky

Formy cestovního ruchu 15) Cykloturistika - poznávání přírodních a společenských zajímavostí v určité oblasti na kole Zážitkvé formy CR -Společensky zaměřený CR - Vinařské stezky - Gastronomický CR - Pivní CR

Zdroje Učebnice cestovního ruchu sešit

Děkuji za pozornost