VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Advertisements

LIPIDY.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
CZ.1.07/1.1.10/
TUKY.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číselné množiny - přehled
Ozónová vrstva Ozónová vrstva nás chráni pred nebezpečným žiarením .
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Estery karboxylových kyselin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
II. Karboxylové kyseliny
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Sleduj informácie na obale potravín
TUKY.
BIOCHÉMIA Zaoberá sa chemickými látkami a reakciami prebiehajúcimi v živých organizmoch.
ZŠ s MŠ POPRAD-SPIŠSKÁ SOBOTA
Kyselina octová Viktória Svetkovská.
Voda a jej kontaminácia
Hnojivá a ich využívanie
Cukry ,tuky a bielkoviny ako základné živiny vo výžive
Sacharidy.
MIKULÁŠ VERTAĽ KVARTA B
Judita Zimanová 4.roč Bi-Che
Elektrolýza Kód ITMS projektu:
Deriváty Uhľovodíkov Lucia Janovičová.
Rýchlosť chemických reakcií
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
V O D Í K Ľudmila Haraščáková 1.D.
Karboxylové kyseliny I
Životné procesy živočíchov Výživa živočíchov
Palivový článok Fuel Cell (FC)
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Makroelementy Mikroelementy
BIELKOVINY, PROTEÍNY.
TUKY Zuzana Józanová.
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Karboxylové kyseliny.
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol LIPIDY TUKY

Charakteristika z gréckeho lipos = tučný prírodné látky živočíšného i rastlinného pôvodu estery vyšších karboxylových kyselín (fun.sk. -COOH) s trojsýtnym alkoholom glycerolom ( fun.sk. – OH)

Vznik v živých organizmoch esterifikáciou tj. reakcia glycerolu (trojsýtného alkoholu) a vyšších karboxylových kyselín (majú 16 a viac atómov uhlíka vo svojom reťazci - palmitová, stearová, olejová…)

Esterifikácia C17H35COOH HO - CH2 CH2 – O –CO – C17H35 C17H35COOH + esterifikace C17H35COOH + HO - CH CH – O –CO – C17H35 + 3H2O hydrolýza C17H35COOH HO - CH2 CH2 – O –CO – C17H35 kyselina stearová glycerol tuk - ester

Tuky (estery) –všeobecný vzorec

Rozdelenie tukov pevné (=tuky) Podľa skupenstva kvapalné (=oleje) Skupenstvo tukov súvisí s obsahom vyšších karboxylových kyselín: tuky obsahujú prevažne nasýtené kyseliny (k. palmitová, stearová – len jednoduché v.), oleje obsahujú prevažne nenasýtené kyseliny (k. olejová, linolová – násobné v.),

Rozdelenie tukov 2. Podľa pôvodu rastlinné živočíšne

Tuky rastlinné Tuky živočíšne olej repkový masť olej slnečnicový maslo olej sójový olej ľanový olej olivový….. kakaové maslo Tuky živočíšne masť maslo loj rybí tuk

Funkcie tukov v organizme zložky membrán (fosfolipidy, glykolipidy) dôležitá zložka potravy zdroj energie v organizme chráni vnútorné orgány pred poškodením a organizmus pred stratou telesnej teploty (ochranné a izolačné funkcie) nositelia vitamínov – A,D, E, K deriváty mastných kyselín slúžia ako hormóny a vnútrobunkové prenášače

Vlastnosti tukov v čistom stave sú bezfarebné, bez zápachu, horia hustým plameňom sú ľahšie ako voda, hydrofóbne- nerozpustné vo vode, dobre se rozpúšťajú v niektorých organických rozpúšťadlách (éter, benzín, chloroform…) samé sú výbornými rozpúšťadlami, napr.asfaltu, živíc, vitamínov….. na svetle, za zvýšenej teploty a pôsobením baktérií sa tuky rozkladajú - žltnú

Žltnutie tukov (oxidácia) rozklad tukov pôsobením tepla, svetla a mikroorganizmov, pri ktorom sa vytvárajú nepríjemne zapáchajúce karboxylové kyseliny, aldehydy, ketóny

Výroba živočíšne tuky - škvarením a vytavovaním z tukových tkanív rastlinné oleje - lisovaním alebo vyluhovaním semien a plodov olejnatých rastlín - stužovaním olejov (hydrogenáciou) sa z olejov vyrábajú pevné tuky (nenasýtené k. –> nasýtené k.)

Stužovanie tukov (hydrogenácia) je reakcia, pri nej se vodík viaže na dvojnásobné väzby nenasýtených mastných kyselín viazaných v tukoch (adícia vodíka) touto reakciou sa oleje menia na pevné tuky 180oC, tlak CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH + H2 CH3(CH2)7CH2–CH2(CH2)7COOH kys. olejová C17H33COOH kys.stearová C17H35COOH katalyzátor(Ni)

Zmydelňovánie tukov – alkalická hydrolýza reakcia tukov s alkalickými hydroxidmi (sodný, draselný), pri ktorom vzniká mydlo a glycerol

Využitie tukov ako potraviny – k priamej spotrebe (masť, maslo..) a k príprave pokrmov vo farmácii - prostriedky pre kožu, základ krémov, svojím hydrofóbnym charakterom podporujú vstrebávanie niektorých látok pri výrobe farbív, lakov a mydiel k výrobe mazacích olejov v ľudskom tele sa tuky podieľajú na stavbe mnohých štruktúr, ale hromadia sa hlavne v tukových tkanivách

TUKY A VÝŽIVA Denná dávka tukov pre dospelého človeka 60 – 80 g ( v závislosti od telesnej námahy) Priemerná spotreba na jedného človeka - 135g Pri spálení 1g tuku sa uvoľní energia 38kJ Nadbytok tukov v strave – obezitu Nedostatok zdravých tukov v strave – zdravotné problémy – nedostatok esenciálnych nenasýtených mastných kyselín – linolovej, linoénovej … poruchy pozornosti a hyperaktivity (ADHD),suchá koža, podráždenosť, makulárna degenerácia, nedostatok vitam. Najťažší človek na svete vážil 485 kg Chlieb celozr.ražný 100g 855kJ 205kcal (Kcal x4,18 = KJ)

Trávenie Trávenie tukov sa začína aj končí v tenkom čreve. Len u malých detí sa čiastočne zapája do štiepenia tukov aj žalúdok. Prehľad trávenia tukov: ústa 0 žalúdok žalúdočná lipáza črevo žlč+pankreatická lipáza = črevná lipáza glycerol mastné kyseliny

Použitá literatura: Karlson, Peter. Základy biochemie: vysokošk. učeb. 1. vyd. Praha: Academia, 1965 Kolář, Karel, Kodíček, Milan a Pospíšil, Jiří. Chemie II pro gymnázia: organická a biochemie. 1. vyd. Praha: SPN, 1997. ISBN 80-7235-283-0. Kotlík, B. Růžičková, K. Chemie II v kostce pro SŠ, organická chemie a biochemie. Havlíčkův Brod : Fragment, 1997. ISBN 80–7200–057–8. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.