Televízne obrazovky CRT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.
Plazmový displej.
Téma č. 7 princip, blokově základní obvody
Monitory.
Tato prezentace byla vytvořena
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Tato prezentace byla vytvořena
Monitory.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY CRT monitor Ing. Petr Bouchala Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výrok "Jak může být něco takového problémem v zemi, kde máme Intel a Microsoft?" (Al Gore, problém Y2K, 1999)
MONITORY Monitor je základní vstupní zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Je-li monitor připojen k počítači je propojen s.
Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zobrazovací zařízení.
4. DISPLEJE.
Monitory U osobních počítačů mají největší využití
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Výstupní elektronické zařízení Výstupní elektronické zařízení Slouží k zobrazování textových a grafických informací Slouží k zobrazování textových a grafických.
Druhy monitorů.
Displeje.
TELEVIZOR.
Monitory Plazma – OLED - SED
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OBRAZOVKY CRT - LCD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
PROMILE - ‰ Mgr. Z. Burzová.
Tomáš Hink2 Co se dnes dozvíte Dělení v diagramu CRT (klasická vakuová obrazovka) LCD (tekuté krystaly) Plazmová obrazovka OLED Projektory Penetron.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
POMER.PRIAMA A NEPRIAMA ÚMERNOSŤ – 2. časť
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika Obrazová technologie Pro: ISŠ SEMILY
MONITORY Michaela Fraiová.
Pôvod Názov Blu-ray pochádza z anglického slova Blue-ray a znamená modrý lúč. Je to jeden z najnovších a najkapacitnejších optických diskov na svete. Blu-ray.
Plazmový displej.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výstupní zařízení - monitory
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Lineárna funkcia a jej vlastnosti
- jedným slovom hardware
Hardvér.
PaedDr. Jozef Beňuška
Pre 8. ročník CABRI Geometria II.
Digitalizácia zvuku.
BLOKOVÁ SCHÉMA POČÍTAČA
Pavol Nečas Gymnázium L. N. Senica Šk. rok 2008/2009 III.A
Seminárna práca z matematiky
Miešanie farieb aditívne miešanie subtraktívne miešanie.
Zobrazovanie predmetov v optike
Atómy, ich zloženie a štruktúra.
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Zobrazovacie zariadenia
Grafická Karta VGA (Video Graphics Adapter)
Redoxné reakcie Anna K..
Výstupné zariadenia Informatika – 1. ročník.
Atómy, ich zloženie a štruktúra. Molekuly.
Magnetické pole cievky s prúdom
Od čoho závisí zväčšenie
Optické prístroje ©.
Dvojstredové premietanie
ŠOŠOVKY Rozptylky a spojky.
Základné parametre obrazu II.
Úvod do programovania automatizačných zariadení
Elektrický prúd v kovovom vodiči. Tepelné účinky prúdu.
Platón a jeho podobenstvo o úsečke
V ä z b y Chemická väzba.
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Transkript prezentace:

Televízne obrazovky CRT Cathode Ray Tube

Klasická obrazovka je zobrazovacie zariadenie, ktoré prevádza elektrický obrazový signál na viditeľný obraz. Je to jedna z posledných hromadne používaných elektrónok. Princíp je nasledovný: žeravená katóda uvoľňuje elektróny, ktorých tok je regulovaný riadiacou mriežkou, zaostrovaný elektrónkovou optikou a vychyľovaný v elektromagnetickom poli pomocou horizontálnych a vertikálnych vychyľovacích cievok umiestnených na hrdle obrazovky.

Elektrónové delá (trysky) Elektrónové lúče Maska Luminofór Detail masky a luminofóru

Cieľom vychýlených elektrónov je luminisenčná vrstva na tienidle obrazovky. Tieto vrstvy sú v podstate tri – pre každú farebnú zložku RGB. Kvôli zamedzeniu presahov je pred tienidlom umiestnená maska. Podľa tejto masky rozlišujeme tri druhy obrazoviek:

1. Delta U tejto obrazovky sú body usporiadané do rovnostranných trojuholníkov. V rovnakom tvare sú usporiadané aj tri elektrónkové trysky.

2. Trinitron Používa pásikovú štruktúru so zvislou mriežkou. Elektrónové trysky sú umiestnené v rovine. Aby sa mriežka nezrútila musí byť umiestnená v pevnom ráme a vystužená pomocou horizontálnych stabilizačných prúžkov (1 až 2 podľa uhlopriečky obrazovky). Tento typ obrazovky dosahuje vyšší jas, ale menšiu vodorovnú rozlišovaciu schopnosť. Tienidlo takýchto obrazoviek býva výrezu z valca, teda podstatne plochšie ako u delta obrazoviek.

3. In Line Je kríženec oboch predchádzajúcich druhov obrazoviek s maskou tvaru M a elektrónovými tryskami v rovine. LG vyrába túto obrazovku pod označením Flatron, pri ktorej je mriežka uchytená v pevnom ráme a je to pravdepodobne najplochejšia CRT obrazovka na svete.

U obrazoviek sa ešte udáva parameter rozteč bodov, ktorý udáva priamu vzdialenosť medzi dvoma základnými bodmi tej istej farby na tienidle obrazovky. U obrazoviek sa používa pojem NaturalFlat, ktorý vyjadruje zdanlivo plochú obrazovku, čoho je dosiahnuté tým že na okrajoch obrazovky je hrubšie sklo.