Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání."— Transkript prezentace:

1 Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání

2 Monitor CRT Zobrazovací systémy CRT fungují na velmi podobném principu jako obrazovky televizorů. Princip je založen na vystřelování paprsků z katodové trubice obrazovky (CRT = Cathode Ray Tube), které jsou usměrněné elektromagnetickým polem a dopadají na stínítko.

3 Monitor CRT

4 Monitor LCD Každý pixel LCD displeje se skládá z molekul tekutých krystalů uložených mezi dvěma průhlednými elektrodami a mezi dvěma polarizačními filtry Každý pixel LCD displeje se skládá z molekul tekutých krystalů uložených mezi dvěma průhlednými elektrodami a mezi dvěma polarizačními filtrymolekul tekutých krystalůelektrodami polarizačními filtrymolekul tekutých krystalůelektrodami polarizačními filtry Elektrický proud způsobí, že se molekuly srovnají s mikroskopickými drážkami na elektrodách. Drážky na elektrodách jsou vzájemně kolmé, takže molekuly se srovnají do spirálové struktury (onen „krystal“). Světlo procházející filtrem je při průchodu tekutým krystalem rotováno, což mu umožňuje projít i druhým filtrem. Polovina světla je absorbována prvním polarizačním filtrem, kromě toho je ale celá sestava průhledná. Elektrický proud způsobí, že se molekuly srovnají s mikroskopickými drážkami na elektrodách. Drážky na elektrodách jsou vzájemně kolmé, takže molekuly se srovnají do spirálové struktury (onen „krystal“). Světlo procházející filtrem je při průchodu tekutým krystalem rotováno, což mu umožňuje projít i druhým filtrem. Polovina světla je absorbována prvním polarizačním filtrem, kromě toho je ale celá sestava průhledná.

5 RGB

6 Projektory LCD Projektory založené na technologii LCD používají k zobrazování tři LCD displeje, je možné nastavovat jejich vlastnosti zvlášť a získat tak barevně velmi věrný obraz Jednou z výhod technologie LCD je vyšší ostrost obrazu. Výborné barvy ale nezůstanou navždy, již po několika letech dlouhodobého používání dojde k blednutí barev a zejména modré. Projektory založené na technologii LCD používají k zobrazování tři LCD displeje, je možné nastavovat jejich vlastnosti zvlášť a získat tak barevně velmi věrný obraz Jednou z výhod technologie LCD je vyšší ostrost obrazu. Výborné barvy ale nezůstanou navždy, již po několika letech dlouhodobého používání dojde k blednutí barev a zejména modré.

7

8

9 Projektory DLP Technologie DLP ( Texas Instruments) pracuje na tomto principu: Technologie DLP ( Texas Instruments) pracuje na tomto principu: uvnitř projektoru se nachází čip DMD – Digital Micromirror Device, který je velký asi jako současné procesory a obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických rozměrů. Každé ze zrcátek zastupuje jeden odrazový bod (pixel). V DLP projektorech ve vyšší cenové relaci jsou takové čipy umístěny tři, takže každý pracuje pouze s jednou barevnou složkou.

10

11


Stáhnout ppt "Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání."

Podobné prezentace


Reklamy Google