Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014 Ročník/věková kategorie 1-3. ročník Vyučovací předmět Hardware Klíčová slova Zobrazovací zařízení Anotace Cíl: studenti chápou princip a rozdíly mezi jednotlivými zobrazovacími zařízeními Prezentace k výkladu o zobrazovacích zařízeních

2 Ing. Jiří Kalousek

3 Zobrazovací zařízení Spolupracuje s grafickou kartou. Výsledný rastrový obraz z grafické karty zobrazuje ve viditelné podobě – například na monitor.

4 Základní parametry Úhlopříčka: Vzdálenost mezi protilehlými rohy obrazovky (v palcích, 1 palec = 2,54 cm) Rozlišení: Počet pixelů, které může být zobrazeno na obrazovce. Nejčastěji se udává jako počet sloupců krát počet řádků. (dnes okolo 1600x900 bodů) šířka x výška Doba odezvy: Čas (v milisekundách), který je potřebný k tomu, aby jeden z jeho obrazových bodů (pixel) přešel ze zhasnutého stavu do plně rozsvíceného a zpět (černá-bílá-černá).

5 Základní parametry Kontrastní poměr: Rozdíl (poměr) svítivosti dvou sousedních bodů obrazového zářiče. Svítivost: Hodnota udává množství světelného toku, vysílaného bodovým zdrojem do prostorového úhlu. Vstupy: VGA (D-sub) DVI HDMI Elektrická spotřeba: ve Wattech (W) Pozorovací úhly: Udává úhel (H-horizontální, V- vertikální) z jakého je možné na obrazovku nahlížet, tak aby obraz byl čitelný.

6 CRT (Cathode ray tube) Je tvořen vzduchoprázdnou baňkou. Na jednom konci obrazovky je ve válcové části tzv. emitující katoda[Elektronové dělo (emitor)], vysílající elektronový paprsek, který je usměrňován usměrňovacími, zaostřovacími a vychylovacími cívkami a následně dopadne přes stínítko na tzv. luminofor.

7 Princip CRT

8 Nevýhody CRT monitorů oproti LCD displejům: méně šetrné pro oči vyšší hmotnost větší rozměry, zejména hloubka vyšší spotřeba Výhody CRT monitorů oproti LCD displejům: vysoká věrnost barev rychlá doba odezvy velký pozorovací úhel bez deformace barev nemívají vadné pixely snížením rozlišení nedochází k rozmazání obrazu

9 LCD displeje Displej LCD monitoru si lze představit jako dvě skleněné desky, mezi nimiž je uzavřena vrstva tekutých krystalů a dva polarizační filtry. V zadní části je umístěna výbojka, resp. panel, který vyzařuje světelné vlnění.

10 Princip LCD displeje Na zadní stěně monitoru je zdroj světla, nejčastěji studené katody CCFL (pásy LED diod). Odsud světlo putuje do speciální rozptylovací vrstvy, která se pokusí světlo co nejrovnoměrněji rozvést po celé ploše monitoru. Dále světlo prochází přes první polarizační filtr do vrstvy s tekutými krystaly, které jsou řízeny elektronikou monitoru dle vstupního signálu. Zde se určuje intenzita jasu jednotlivých pixelů. Nyní stále ještě bílé světlo zamíří do vrstvy s barevným RGB filtrem, odkud se dále již v barvě přenáší na druhý polarizační filtr. Jako ochranná vrstva slouží tenké sklo, na němž jsou dále ještě nasazeny tři vrstvy, jež se snaží o co nejlepší rozptýlení světla a další vylepšení promítaného obrazu.

11 Nevýhody LCD Teplota – při nízkých teplotách je pohyblivost tekutých krystalů velmi malá a čas reakce vetší. Naopak, při vysokých teplotách se mění odpor tekutého krystalu a výkon klesá. Interpolace – každý LCD monitor má pevně dané nativní (přirozené) rozlišení představující počet pixelů. Při použití nižšího rozlišení dochází k interpolaci. Obraz se roztáhne na celou plochu a dochází k rozmazání, což v případě textu je problém. Vadné pixely – 17-palcové LCD displeje obsahují 3,9 milionu bodu (1280 x 1024 x 3 barevné složky) a poměrně často se stává, že nejsou všechny řídící tranzistory v pořádku. Barva – přestože je u všech LCD udávaná podpora 24-bitových barev, nikdy se takové hloubky nedosáhne. Tekuté krystaly nejsou schopny realisticky reprodukovat všech 16,7 milionu barev s potřebnou sytostí,

12 Zdroje informací Jak vybírat LCD monitor [online][cit. 2014-4-1]. Dostupný z WWW: http://www.monitory-lcd.cz/jak_vybirat_lcd.php?typ=2http://www.monitory-lcd.cz/jak_vybirat_lcd.php?typ=2 Vlastní příklady a materiály

13 Ing. Jiří Kalousek OA Ostrava-Poruba


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google