Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce."— Transkript prezentace:

1 Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka

2 Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce je vysoké vakuum (10 -4 Pa ).

3 Princip Katoda K obrazovky je rozžhavena žhavícím vláknem a uvolňuje elektrony tepelnou emisí. Povrch katody je pokryt vrstvou BaO, čímž se snižuje výstupní práce elektronu z katody. Elektrony vystupují malým otvorem v řídící elektrodě W (Wehneltův válec).

4 Princip Potom jsou soustavou anod A 1, A 2 urychlovány a soustřeďovány do elektronového paprsku, který prochází dvěma páry vychylovacích destiček D 1, D 2 a dopadá na stínítko S, pokryté vrstvou ZnS. G označuje grafitový povlak obrazovky. V místě dopadu elektronu na stínítko vzniká svítící stopa.

5 Schéma obrazovky

6 Typy Obrazovek 1. obrazovky s elektrostatickým vychylováním - používají se v osciloskopech, které umožňují sledovat časový průběh proměnných elektrických napětí. Na destičky, které vychylují paprsek ve svislém směru, je přivedeno sledované harmonické napětí s periodou. Na destičky D 1, které vychylují paprsek ve směru svislém, je přivedeno harmonické napětí, s periodou T y.

7 Typy obrazovek Na destičky D 2, které vychylují paprsek ve vodorovném směru, je přivedeno pilové napětí časové základny, jehož perioda T x je přirozeným násobkem periody Ty. Stopa elektronového paprsku pak koná složený pohyb, který je hledaným časovým diagramem napětí. Při zpětném chodu paprsku po obrazovce je jas stopy potlačen řídící elektronkou.

8 Typy obrazovek 2. televizní obrazovky - katodový paprsek se vychyluje pomocí magnetického pole soustavy cívek. Vychylovací destičky chybí.

9 Zdroje http://fyzika.jreichl.com/index.php?sekce=browse&pa ge=284 http://fyzika.jreichl.com/index.php?sekce=browse&pa ge=284 Učebnice – Fyzika pro gymnázia (Elektřina a magnetismus)


Stáhnout ppt "Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce."

Podobné prezentace


Reklamy Google