Jarmila Kašparová nutriční terapeutka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
Advertisements

VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristika rybího masa
Nutriční rizika chudoby
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Bylinky - Kräuter.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Anémie.
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Barva Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Jak číst nápisy na potravinách
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Gabriela Černohorská 3.A
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Letní pozdrav.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Božská lékárna.
KOSTRA.
Transkript prezentace:

Jarmila Kašparová nutriční terapeutka výživový Jarmila Kašparová nutriční terapeutka

Jarní a podzimní únava Zpomalený metabolismus Dlouhodobá nevhodná strava Přibývání na váze Úbytek energie Nemoc, léky

Jak nastartovat metabolismus Snídejte a svačte Pijte zelený čaj a vodu Jezte ořechy a semínka Jezte kvalitní bílkoviny Efektivně cvičte a choďte na procházky Nedržte diety Čtěte etikety na potravinách

Superpotraviny Goji Chia semínka Canihua Quinoa Červená řepa Lněné semínko Mrkev, brokolice, špenát, kyselé zelí Jablka Luštěniny

Goji – kustovnice čínská Červená, sušená na slunci Obsahuje vlákninu, minerály, vitamíny, antioxidanty Posiluje činnost jater a ledvin Podporuje imunitu, proti únavě Zlepšuje zrak, snižuje krevní tlak Snižuje cholesterol, zlepšuje zrak Zpomaluje stárnutí, povzbuzuje paměť Denní dávka 10-30 g do jogurtu, salátů, rýže

Chia semínka – šalvěj hispánská Jídlo běžců – dodávají energii Obsahují bílkoviny, vlákninu, železo, draslík, vápník, Omega-3 BORON - minerál pro stavbu kostí Použití do jogurtu, pudinku, kaší, pečiva Dokáže 12x zvětšit objem - zajistí vysokou hydrataci

Canihua – merlík bledý Přirozeně bezlepková Neutrální chuť, příprava jako rýže Obsahuje bílkoviny, vlákninu, železo, vápník, hořčík, draslík Příloha do karbenátků, směsí a náplní Základ rizota, do polévky, kaše

Quinoa – merlík čínský Bez lepku, vhodná pro vegetariány Vysoký obsah bílkovin, vláknina, vitamíny, minerály

Lněné semínko Váže vodu, podporuje trávení Velké množství Omega-3 Snižuje cholesterol Konzumovat s dostatečným množstvím tekutin

Červená řepa Obsahuje bílkoviny, vitamíny, minerály, kyselinu listovou, Je užitečná při onemocnění jater Aktivuje tvorbu červených krvinek Chrání cévy – prevence infarktu Zvyšuje výkon a vytrvalost Posiluje imunitu – proti rakovině Pružnost pleti, vlasy a nehty

Buďte v pohodě Jezte kvalitně, pestře a střídmě Pijte s mírou Smích léčí Slunce a čerstvý vzduch uzdravuje Procházky v přírodě dodají energii Meditace a hudba uklidňuje Poslouchejte své tělo a mějte se rádi

Děkuji za pozornost.