Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Barva Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Barva Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová"— Transkript prezentace:

1 Barva Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97

2 Barva je vjem vznikající v oku a utvářející se v mozku na základě předchozí zkušenosti a informace Psychologie barvy Barevná typologie Barvy v interiéru Diagnostika barvocitu

3 Červená barva v přiměřeném množství povzbuzuje chuť k jídlu, zvyšuje výkonnost a dodává energii. Můžeme ji použít v kuchyni, ale vyhneme se jí v kancelářích, neboť zde vyvolává stres. Zelená barva navozuje pocit rovnováhy a snižuje nervové napětí, léčí, vyživuje a povzbuzuje. Působí velmi elegantně v obývacím pokoji.

4 Modrá je barva, která uklidňuje a působí relaxačně. Umocňuje logiku a pomáhá nám při přemýšlení a v komunikaci. Navozuje klid a podporuje myšlení. Světlé tóny využijeme do ložnice, živější do studovny. Žlutá barva je veselá, slunečná a regenerující, podněcuje nápady a patří mezi první barvy, které rozeznávají novorozenci. Osvětluje tmavé místnosti orientované na sever a malým místnostem dodává na objemu. Použijeme ji v kuchyni a obývacím pokoji.

5 Oranžová dodává sílu a povzbuzuje, přináší chuť k činnosti, použijeme ji v kanceláři. Oživuje tmavé místnosti, proto se hodí na schodiště bez oken. Oranžová je barva plná energie. Využijeme ji v místnosti, kde si hrají děti. Fialová Je zdrojem tvořivosti a inspirace dodává rozvahu a uklidňuje. V koupelně podporuje meditaci, odpočinek a uvolnění. Dobře se hodí v ateliéru. Je znakem hojnosti, světlé odstíny použijeme v obývacím pokoji.

6 šedá netečná, smutná, spojená s představou chudoby a pokory bílá neurčitá, nejistá, spojená s představou nevinnosti a čistoty černá Barva protestu, zlého tajemství, nicoty a smrti hnědá Střízlivá, solidní a vážná, realistická, spojená s představou jistoty a pořádku, tradice a zdrženlivosti

7 Neutrální barvy jsou přizpůsobivé – ladí vždy a všude, poskytují ideální pozadí pro všechny předměty, kterými se rádi obklopujete. Neutrální barvy uvolňují a jsou flexibilní. Je to rozsah šedých odstínů od černé po bílou, jež nemají žádnou barvu. Pokud se cítíte vystresovaní, neutrální barvy Vás uklidní. V obývacím pokoji Vám pomohou opět nalézt klid, v ložnici Vám tyto odstíny pomohou usnout. Díky těmto odstínům, použitým v koupelně nebo v kanceláři, můžete nechat volně potulovat své myšlenky. U oblastí s neutrálními barvami jsou hodnoty RGB stejné.

8 Barevná typologie Pokud budeme vycházet z přírody lze populaci dělit do čtyř základních skupin. Toto dělení nazýváme barevná typologie. Jednotlivé typy se označují podle názvu ročních období. Základem pro jarní typy je žlutá (světlejší a veselejší). Základem pro letní typy je modrá (tlumená, lehčí) Základem pro podzimní typy je červená (sytější, těžší) Základem pro zimní typy je také modrá (tvrdší, jasnější)

9 Barvy v interiéru Barvy v bytě či domě ovlivňují naši psychiku stejně jako počasí a slunce. Měli bychom tedy jejich výběru věnovat zvláštní pozornost a rovněž znát několik základních pravidel.

10 Zelená je barva rovnováhy, snižuje nervové napětí, podporuje myšlení

11 Červená zvyšuje výkonnost a dodává energii

12 Oranžová a její odstíny oživují místnost a dodávají sílu

13 Modrá harmonizuje, uklidňuje, regeneruje a pomáhá v komunikaci
interiéry Jana Podpleská

14 Barvy v diagnostice Test zraku barvocit, uvedené příklady většinou doplňuje nabídka tří možností

15 Kontrolní úkoly Podle konkrétního zadání navrhněte interiér
Změnou barevnosti, a výměnou zařizovacích předmětů změňte jeho funkčnost


Stáhnout ppt "Barva Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová"

Podobné prezentace


Reklamy Google