Kyselina Pozorne si pozrite obrázky a určte pojem, ktorý ich spája.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Dusík, N.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Jak vznikají soli.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Hydroxidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
DUSÍK Zapiš vzorcem a názvem chemické látky pod písmeny A – G. F E D N2N2 A B C G +NH 3 +O 2 -H 2 O +NaOH + +H 2 +O 2 +H2O+H2O - NO.
VYS_32_INOVACE_488_Hodnota pH. NÁZEV ŠKOLY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
KYSELOST - ZÁSADITOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_26.
Neutralizace Vznik solí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Soli a jejich chemické vlastnosti
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obecná a anorganická chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
VY_32_INOVACE_09 09 kyslíkaté kyseliny autor: Mgr. Helena Žovincová
Kyselina octová Viktória Svetkovská.
Klinická Biochémia Vyšetrenie moču.
Hnojivá a ich využívanie
Hydroxidy Niektoré významné hydroxidy
3. Ako si môžeme vyčistiť kovovú lyžičku od hrdze
T.Zamborská L.Nedbalová 8.A
Rôzne obrázky v prezentácii
MIKULÁŠ VERTAĽ KVARTA B
Miroslava Kyselová Ester Marešová 7. trieda
DÔKAZOVÉ REAKCIE Dôkazy niektorých chemických látok v učive chémia 8.ročník ZŠ Autor: Jozef Jankovič.
Elektrolýza Kód ITMS projektu:
Projekt z chémie 7. ročník
Rýchlosť chemických reakcií
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
PaedDr. Jozef Beňuška
Kyselinotvorné a hydroxidotvorné oxidy
PaedDr. Jozef Beňuška
9. ročník Mgr. Hilda Petríková
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Vznik chemickej väzby..
Protonová teorie kyselin a zásad, vodíkový exponent pH
Anorganické názvosloví
Roztoky Acidobazické děje
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Transkript prezentace:

Kyselina Pozorne si pozrite obrázky a určte pojem, ktorý ich spája. Na papier napíšte niekoľko typických vlastností týchto látok. HCl Kyselina

Pozorne si pozrite obrázky a určte pojem, ktorý ich spája. Na papier napíšte niekoľko typických vlastností týchto látok. Zásada čpavok blen NaOH

Pozorne si pozrite obrázky a určte pojem, ktorý ich spája. Na papier napíšte niekoľko typických vlastností týchto látok. Soľ

Kyseliny a kyslé roztoky Skupenstvo: Kyseliny môžu byť pevné, kvapalné alebo plynné látky rozpustené vo vode. Vlastnosti kyslých roztokov: Kyslá chuť Charakteristický sfarbujú indikátory Elektrická vodivosť  prítomnosť iónov Pri elektrolýze vedenie elektrického prúdu vo vodných roztokoch Rozkladajú rôzne látky, napr. vápenec, kovy

Zásady a alkalické roztoky Skupenstvo: Zásady môžu byť pevné, kvapalné alebo plynné látky rozpustené vo vode. Vlastnosti zásaditých roztokov: Mydlová alebo horká chuť Charakteristicky sfarbujú indikátory Elektrická vodivosť  prítomnosť iónov Pri elektrolýze vedenie elektrického prúdu vo vodných roztokoch Drogy, alkaloidy

Soli a slané roztoky Skupenstvo: Soli môžu byť pevné alebo kvapalné Vlastnosti slaných roztokov: Slaná chuť alebo sú bez chuti Nesfarbujú indikátory Elektrická vodivosť  prítomnosť iónov Pri elektrolýze vedenie elektrického prúdu vo vodných roztokoch Konzervačné látky

Kyseliny - + + + H+ HCl + H2O  Cl- + H3O+ Zovšeobecnenie: kyselina + voda  anión kyseliny + oxóniový katión Kyselina je častica, ktorá je schopná odštiepiť do roztoku protón H+. Protón nemôže existovať samostatne, naviaže sa na molekulu vody – vznikne oxóniový ión (H3O+)

Zásady + - + + Zásada je častica, ktorá je schopná prijať protón H+ Reakcia amoniaku s vodou: H+ + - + + NH3 + H2O  NH4+ + OH- Zovšeobecnenie: zásada + voda  protonizovaná báza + hydroxidový anión Zásada je častica, ktorá je schopná prijať protón H+

Protolytické reakcie - + + + H+ HCl + NH3  Cl- + NH4+ Zovšeobecnenie: HA + B  A- + HB+ Kyselina 1 + Zásada 2  Zásada 1 + Kyselina 2 Kyseliny odovzdávajú protóny (H+) a zásady ho prijímajú. Vznikajú pri tom konjugované páry k1-z1, z2-k2.Protolytické reakcie sú reakcie, pri ktorých si častice vymieňajú protóny.

Autoprotolýza vody + - + + H+ H2O + H2O  OH- + H3O+ Súčin látkových koncentrácií oboch iónov Kv = iónový produkt vody

Neutralizácia H3O+ + Cl- Na+ + OH- Na+ + Cl- + 2 H2O Neutralizácia je opakom autoprotolýzy H3O+ + OH-  2 H2O HCl + NaOH  NaCl + H2O

pH pH je záporný logaritmus koncentrácie H3O+ pH = -log {c(H3O+)} Neutrálny roztok: c(H3O+) = c(OH-) Kv = 10-7 mol/l = pH 7 pH Rastúca kyslosť Rastúca zásaditosť c(H3O+) 100 10-2 10-4 10-6 10-7 10-8 10-10 10-12 10-14 pH 0 2 4 6 7 8 10 12 14

Acidobázické indikátory Farbivá, ktoré pri zmene kyslosti zmenia farbu

Meranie pH Indikátory pH meter

Rozdelenie roztokov podľa kyslosti

Kyselinotvorné a zásadotvorné oxidy

Príprava kyslých roztokov Roztok kyseliny Nekov Nekovový oxid Kyselina O2 H2O H2O Nekovový oxid Kyselina Anión kyseliny CO2 H2CO3 HCO3- SO3 H2SO4 HSO4- P4O10 H3PO4 H2PO4- NO2 HNO3 NO3-

Kyslé dažde H2O H2O H2SO4 HNO3 SO3 NO2 O2 H2SO3 O2 H2O Imisie SO2 NO Emisie

Kyslé dažde : Škody na budovách Vápenec reaguje s kyselinou sírovou a vzniká sadrovec: CaCO3 (s) + H2O + H2SO4 (aq)  [CaSO4  2 H2O] + CO2 (g) Rozpad malty

Pokles emisií Oxid siričitý SO2 Oxidy dusíka NOx

Emisie SO2 na území SR

Emisie NOx na území SR

Domáca úloha a voľný čas Motivačné pokusy: http://kekule.science.upjs.sk/chemia/kuch/kaz/6.htm#kapitola24