Čo je zdravie? Zdravie je opak choroby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

SPOTŘEBNÍ KOŠ.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Zdravá výživa Pivarníková.
TUKY.
ZDRAVÁ VÝŽIVA ?.
ZŠ s MŠ POPRAD-SPIŠSKÁ SOBOTA
Energia potravín.
Cukrovka Romana Longauerová 3.D 2012
Potraviny – zdroj života
Zdravá výživa Terézia Mikulajová 3.L.
Zdravie a zdravé stravovanie
Lipidy v bežnom živote.
Zdravá výživa.
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
- žiacka práca.
Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili
V zdravom tele, zdravý duch...
Prečo je dôležité, čo jeme?
„HOVORME O JEDLE“ 3. a 4. oddelenie ŠKD sa zapojilo do projektu o zdravej výžive. Celý týždeň sa niesol v duchu zdravého jedla a množstva aktivít.
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
BIELKOVINY.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

Čo je zdravie? Zdravie je opak choroby. Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako „stav kompletnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody, a nielen ako stav neprítomnosti choroby a slabosti”. Podľa tejto definície svetovej zdravotníckej organizácie je 70-95% populácie nezdravých.

Čo je výživa? Inými slovami: jedlo, pokrm, strava, potrava, potravina, stravovanie.

Čo je zdravá výživa? Zdravá výživa je taká výživa, ktorá človeku všestranne prospieva a nijako mu neškodí. Mala by obsahovať správny pomer jednotlivých zložiek, teda: tukov, cukrov, bielkovín, vitamínov, minerálnych látok.

Čo je nezdravá výživa? K nesprávnej výžive detí a mládeže prispieva zvýšený energetický príjem, nadbytočný príjem tukov, cukrov, soli a málo pohybu. Nedostatočná konzumácia zeleniny, ovocia, rýb a vlákniny (napr. celozrnné pečivo).

Zásady zdravej výživy RAŇAJKOVAŤ!!! Jedlo rozdeliť na 5 porcií počas celého dňa (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera). Zvýšiť príjem ovocia a zeleniny (vitamíny, minerálne látky, vláknina). Denne by sme mali zjesť 5 kusov zeleniny. Dodržiavať pitný režim (nepiť nápoje s vysokým obsahom cukru).

Dôsledky nesprávnej výživy v dospelosti Nesprávna výživa v detstve môže mať následky v dospelosti: obezita, kožné ochorenia, rednutie kostí- málo vápnika (mlieko, syry, jogurty), onkologické ochorenia- rakovina, ochorenia srdca a ciev.

Zdravá výživa detí Mala by byť: pestrá rozmanitá bohatá na vitamíny bohatá na tekutiny (1,5 – 2 litre denne) v lete viac - 3 litre: ovocné a bylinné čaje, zeleninové a ovocné šťavy, minerálne vody, aj voda z vodovodu.

Potravinová pyramída

Viete, čo je potrebné urobiť preto, aby ste jedlom (stravou) podporili svoje zdravie a neohrozili ho? Vráťte sa k tradičným potravinám našich predkov (obilniny, strukoviny, zemiaky, hlúbová a koreňová zelenina). Znížte príjem tukov (obsahujú ich údenárske výrobky). Nevylučujte z jedálnička chudé mäso. Mäso má byť prílohou k zelenine. Veľkú časť zeleniny konzumujte v surovom stave. Nezabúdajte na pravidelnú konzumáciu rýb. Zvýšte príjem ovocia z domácich zdrojov, nahraďte ním sladkosti. Neprisáľajte jedlo.

Zlaté pravidlo Záleží len na Vás, čo zjete a koľko toho zjete. Deti, naučte sa jesť striedmo, pravidelne, bez náhlenia, stravu dobre požujte, dodržujte pitný režim. Záleží len na Vás, čo zjete a koľko toho zjete.

Desatoro zdravej výživy 1. Málo a často

2. Bez pohybu to nepôjde Nestačí, ak si občas jednorázovo zacvičíme. Pohyb musí byť pravidelný, na čerstvom vzduchu a aspoň 3x do týždňa.

3. Udržujte si správnu váhu

4. Ovocie a zelenina

5. Zdravá výmena Nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými, namiesto tučného mlieka a tučných mliečnych výrobkov zvoľte radšej „ľahšie“ varianty. Dávajte prednosť netučnému mäsu a rybám pred tučným hovädzím a bravčovým.

6. Tuky v prvej línii Vyberajte jedlá s nízkym obsahom tuku a cholesterolu. Tuky by mali tvoriť zhruba len 30 % celkového denného príjmu energie. Hlavne v tučnom mäse, salámach, syroch a v masle je hodne nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko obezity, zvýšenej hladiny cholesterolu, kardiovaskulárnych ochorení i nádorových chorôb.

7. Rastlinné namiesto živočíšnych Živočíšne tuky ako maslo a masť obmedzte alebo úplne vynechajte. Nahraďte ich rastlinnými tukmi. Rastlinné tuky neobsahujú cholesterol, zatiaľ čo v 100 g masla ho je 280 mg.

9. Bez vody ani krok

10. Darček rodine Myslite na zdravie celej vašej rodiny. A nebojte sa experimentovať a skúšať zdravé a nízkotučné potraviny, ktoré sa vymykajú reklame a trendu fast food.

Kalórie v rovnováhe Podľa odporúčania odborníkov by mal jedálny lístok byť tvorený zhruba: 55 % sacharidmi, 25-30 % tukmi, 15-20 % bielkovinami.

Päť pilierov zdravia 1. Voda – čistá, pramenitá 2. Zdravá výživa 3 Päť pilierov zdravia 1. Voda – čistá, pramenitá 2. Zdravá výživa 3. Pohyb 4. Spánok 5. Čistá myseľ

Pohyb na čerstvom vzduchu Nestačí ak si občas jednorázovo zacvičíme Pohyb musí byť pravidelný, na čerstvom vzduchu aspoň 3x do týždňa

Zdravý spánok Deti by mali spať minimálne 10 hodín. K spánku sa ukladáme najneskôr o 20°°h.

Relaxujeme - oddychujeme Po skončení vyučovania by sme mali oddychovať Najlepšie aktívne v kruhu rodiny, no nezaškodí ani kino, divadlo, prechádzka...

Ak chceš zdravý byť, musíš zdravo žiť! Držíme Vám palce!