Med a včelie produkty v zdravej výžive a ľudovom liečiteľstve

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Látkové složení lidského těla- prvky
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Chemická stavba buněk Září 2009.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Sacharidy.
chemické složení organismů
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Nebo, jakou hodnotu má plus deset, nebo třicet let šťastného života?
IMMUBLEND.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Kupujte med přímo od včelaře! Získáte tak:
Med má od nepaměti zvláštní význam ve výživě člověka.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
CUKRY = SACHARIDY.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Eva Džurinová KRV-ZLOŽENIE A VÝZNAM
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa – Med
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Premeny skupenstva látok
TUKY.
Železo a jeho zlúčeniny II
´ Spracovala: Mary Zdroj: Gify Nena ˇ.
Výživa a športový výkon
Kyslé Dažde.
RÝCHLOSŤ CHEMICKÝCH REAKCIÍ
Martin Knap Kvarta B Gymnázium sv. Jána Bosca
Vyparovanie Ing. Ján Sochanič. Vyparovanie Ing. Ján Sochanič.
JADROVÁ ENERGIA.
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Redoxné reakcie Anna K..
ODPADY.
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
Faktory ovplyvňujúce rýchlosť chemických reakcií
Časticové zloženie látok
Doprava a životné prostredie
Kyselinotvornosť a zásodotvornosť
KORÓZIA Chémia IX.A Natália Baisová Alžbeta Vajnerová.
Výbuch jadrovej elektrárne Fukušima
Katarína Monková, 1.B Včela medonosná.
Kto bude milionárom? Ja, ty, on, alebo ona?.
13 otázok o rope Chémia 9. ročník.
*Síra* Martina Murínová 1.D.
Usadené horniny.
Spracovala: Mgr.Alena Krogmannová
HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy.
Fytogel «Slaviton» vylepšená receptúra:
Význam kovov pre organizmus
Transkript prezentace:

Med a včelie produkty v zdravej výžive a ľudovom liečiteľstve

História medu Najstaršia zmienka je z mesta Eilos v Švédsku spred 9000 rokov U mnohých kultúr bol med symbolom plodnosti bol predmetom rôznych mystických rituálnych úkonov

Tvorba medu Nektár obsahuje 30 – 50% vody Včely nektár spracúvajú enzýmovým štiepením v žalúdku, čím sa mení na med Med sa ukladá do medníka, kde zreje

Zloženie medu 30 – 35% glukóza 35 – 40% fruktóza 2 – 10% maltóza a sacharóza 0,1 – 0,5% bielkoviny 0,1 – 0,3 minerálne látky 18 – 22% voda 0,1 – 0,4% soli: draslené, vápenaté,horečnaté, sodné a stopové prvky: Fe, Cu, Mn, Co, I, F, kyselina kremičitá

Rozdelenie medu Jednozložkové – agátový med Zmiešané (viacdruhové) – lesný med Medovicové medy – medy z medovice, kt. je najmä na ihličnanoch, ale aj lipe, topoli

Kryštalizácia medu Je to prirodzená vlastnosť ovplyvnená zložením každého medu Jej rýchlosť spočíva v pomere glukózy a fruktózy Pri topení teplota nesmie presiahnuť 40 – 45 °C Ak sa na začiatku tuhnutia rozbíjajú kryštály a med si zachováva pastovú konzistenciu – pastovanie medu

Využitie medu Rýchla obnova oslabeného organizmu Pri zápaloch horných dýchacích ciest Vírusové zápaly pečene, zápaly žlčníka Na ľahšie poranenia a popáleniny Rozširuje drobné cievy a tým znižuje tlak, posilňuje imunitný systém Zastavuje rast a rozmnožovanie množstva mikroorganizmov Zabraňuje kôrnateniu tepien Znižuje riziko arterioskerózy Sladidlo, má dezinfekčné vlastnosti

Propolis Najprírodnejšie antibiotikum Obsahuje: 14% mechanických prímesí,11% peľu, 17% včelieho vosku, 6% vosku,10,5% trieslových substancii 41,5% živice, Fe, rôzne mikroelementy: Ca, Cu, B, Cr, Mn, Zn, Co, Si, Al, V, Sr, Mg, balzamy, éterické oleje, k. škoricovú, ferulovú, chsryslín , galangín tectochristín,vanilín, a iné Antibakteriáne, antimykózne, antitoické, antivírusové a antiparaziticé účinky Pozitívne vplýva na pamäť a psychiku

Včelí vosk Produkovaný v podobe voskových šupiniek, prostredníctvom tzv. voskotvorných žliaz Slúži na budovanie plástov v úli Používa sa napríklad na výrobu sviečok

Včelí jed - apotoxín Vzniká odfiltrovaním toxických látok z nazbieraného nektáru Ukladá sa do jedového vačku Pomáha pri reumatických ochoreniach, artritíde, neuralgií, ischiasu, funkčných poruchách svalov využíva sa aj na výrobu liekov

Materská kašička Je výlučok faryngálnych žliaz včelích robotníčok Obsahuje minerály, cukry, aminokyseliny, proteíny, vitamíny skupiny B (kyselina pantoténová), vitamíny A, C, D a E Má hormonálne účinky, je biostimulátorom organizmu Pomáha pri aritmii srdca Využíva sa aj pri výrobe kozmetiky

Peľ Sú samičie pohlavné bunky vyšších rastlín Aby ho mohli včely využiť prechádza fermentáciou – zakvasením po zmiešaní s nektárom Priaznivo ovplyvňuje látkovú výmenu ľudského organizmu Znižuje krvný tlak Používa sa na výrobu kozmetických prípravkov

Včelami ožiarená voda V tele včiel sa nachádza veľké množstvo magnetitov „Ovčelená voda“ stratila lesk, zmenila chuť, vraj došlo aj k rozpadu molekulárnej štruktúry Po dlhodobom užívaní vraj dokáže znížiť hladinu cukru v krvi, potlačuje bolesť hlavy, odstráni nespavosť...

Anketa 1. Ako často konzumujete med? 2.Viete kde všade sa dá med využiť a z čoho sa skladá? 3. Používate med ako liek v prípade nachladnutia alebo inej choroby? Ak áno akej. 4.Čo viete o využití včelích produktov? 5.Myslíte si, že med je zdravší ako repný cukor? Ak áno, prečo? Zistila som, že mnohí opýtaní nie sú dobre informovaní o využití a zložení medu.

Obrázky