Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Advertisements

Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Služby internetu (17). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Společenské vědy Legislativní proces v ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_14_Internet1 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE ČÍSLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Tvorba WWW stránek Podmínky Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu Ostrava-Poruba
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
ZÁKLADY JAZYKA HTML Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PŘIHLÁŠENÍ K ELEKTRONICKÉ EVIDENCI TRŽEB
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet komunikace.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Síťové Protokoly.
Internet.
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Software počítače – opakování
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Komunikační model TCP/IP
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
Tvorba WEBOVÝCH stránek – úvod do HTML
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_13
Proxy server a Firewall
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Inf Princip fungování elektronické pošty
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové prohlížeče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Digitální učební materiál
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Hypertext Markup Language
Informatika Počítačové sítě.
Remote login.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přednášky z Distribuovaných systémů
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Ing. Jiří Šilhán ECM.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
WWW (1) WWW (World Wide Web) je dnes zřejmě nejpoužívanější služba sítě Internet Reprezentuje síť odkazů na hypertextové do-kumenty označované též jako.
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informatika Počítačové viry.
Informatika Počítačové sítě.
Transkript prezentace:

Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Datum: 1. 12. 2013 Jazyk: čeština Cílová skupina: studenti vyššího gymnázia, 15–16 let Druh učebního materiálu: studijní materiál + kontrolní otázky na dané téma Očekávaný výstup: student se seznámí s nejpoužívanější službou na Internetu a jejím fungováním Anotace: výklad + kontrolní otázky k probrané látce

Co je WWW služba, WWW = World Wide Web, česky celosvětová síť (pavučina) nejpopulárnější ze služeb Internetu soustava propojených hypertextových dokumentů projekt WWW zahájen r. 1989 v CERNu cílem bylo navrhnout mechanismus sdílení a zveřejňování informací týkajících se výzkumných projektů je založena na principu klient-server funkce klienta zabezpečuje WWW prohlížeč (browser) server přijímá a vyřizuje požadavky klientů

HyperText, HTML Hypertext – nelineární textový dokument, který odkazuje na jiný dokument či různá místa téhož dokumentu (definován již v r. 1965!) HTML – speciální značkovací jazyk, umožňuje vytvářet složité multimediální dokumenty s obrázky, zvuky a videem, ale také umožňuje hypertextovou navigaci mezi různými dokumenty uloženými na Internetu

Protokol HTTP Jeho činnost se sestává z kroků: Klient naváže spojení se serverem pomocí TCP/IP protokolu Klient pošle požadavek z posloupnosti znaků GET <specifikace dokumentu> CRLF Server odešle obsah požadovaného dokumentu nebo chyby, pokud dokument nemohl být odeslán Klient musel pochopit strukturu přijatého souboru z vlastního jména dokumentu (např. z přípony), což se ukázalo nedostačující => vznikla pravidla MIME.

MIME Z důvodů velkého množství formátů souborů přenášených ze serveru bylo nutné rozšířit protokol HTTP o pravidla MIME (Multipurpose Internet Mail Extenxion). Specifikace MIME standardizuje mj. popis přenášených multimediálních dokumentu v záhlaví přenosu tak, aby je přijímací strana mohla správně zpracovat Např.: Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2 Content-Encoding: x-gzip

Adresa zdroje URL Identifikátor URL (Uniform Resource Locator) slouží k jednoznačnému určení zdroje v Internetu (ve smyslu dokumentu či služby) Obecný tvar URL + příklad: služba://přih_jméno:heslo@počítač.doména:port/cesta;parametr?dotaz#část http://pavel:heslo@email.seznam.cz/login Služba http – www stránky ftp – přenos souborů file – lokální soubor news - zprávy diskuzních skupin mailto – e-mail

Služba WWW je založena na šťastně navržené spolupráci 3 standardů HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) Pro komunikaci mezi klientem a serverem HTML (HyperText Mark-up Language) Jazyk pro formátování komplexních dokumentů URL (Uniform Resource Locator) Jednoznačná identifikace zdroje v Internetu Počítačová sestava (notebook) = klient www server Dotaz (URL) Odpověď (HTML stránka) Protokol HTTP (HTTPS)

WWW server provede: Kontrolu, zda je požadavek oprávněný (pokud soubor chráněný, požádá o autentizaci) Nalezne dokument dle URL a zkontroluje, zda nedojde k narušení bezpečnosti (nelze odeslat např. soubor s hesly uživatelů) Dle dokumentu sestaví hlavičku popisující odpověď a samotný dokument Spojí hlavičku s dokumentem a vše odešle Zapíše do logovacího (popř. error logovacího) souboru vyřízený požadavek (popř. chybovou informaci)

Servery WWW Též nazývány servery HTTP, jsou procesy (aplikace) provozované na uzlech Internetu Komunikují s klienty a vyřizují jejich požadavky Nejčastěji instalovány na PC s OS Unix, Linux, Windows Implementace serveru není příliš náročná, existuje mnoho druhů v nabídce – liší se rychlostí, komfortem konfigurace a spolehlivostí (nejčastěji Apache na OS Linux = nulová pořizovací cena) Na jednom PC může být více WWW serverů – 1 PC = 1 IP adresa  PC má více alias-jmen – musí být vytvořeny potřebné DNS záznamy

Kontrolní otázky K čemu slouží protokol HTTP? Co je to URL a k čemu slouží? Definuj pojem hypertext. Proč byl protokol HTTP rozšířen o pravidla MIME? Namaluj nákres komunikace mezi klientem a serverem služby www. Co je třeba zajistit, abych mohl provozovat vlastní www server? Co popisuje standard HTML? Co označuje zkratka WWW, kde a proč vznikla tato služba?