Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor."— Transkript prezentace:

1 Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář

2 obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor.

3 ICMP (Internet Control Message Protocol) Je jeden z nejdůležitějších Používají ho operační systémy počítačů v síti pro odesílání chybových zpráv (třeba oznámení o nedostupnosti dané služby) Není přímo používán síťovími aplikacemi. Výjimkou je např. nástroj ping, který posílá ICMP zprávy, aby určil, zda je cílový počítač dosažitelný a jak dlouho paketům trvá, než se dostanou k cíli a zpět

4 Ping (Packet InterNet Groper) Velmi jednoduše řečeno-odezva Odezva je vyjádřena latencí RTT, dostupnost odpovědí počítače a pak statistika ztráty packetů V případě ztráty packetů je zpráva vyžádaná znovu  větší ping Užívá protokol ICMP Zaslání požadavku na ICMP(echo request) a čekáná na příjem(echo reply) Jeho hodnota je udávána v milisekundách (ms-tisícina), Faktory: – Vytížení serveru ke kterému se připojujete – Fyzické vzdálenost bodu ke kterému se připojujete – Kvalita spojení, rychlosti připojení apod.

5

6 Traceroute Program traceroute slouží k analýze počítačové sítě. Vypisuje uzly (směrovače) na cestě od zdroje k zadanému cíli. Uzly jsou zjišťovány pomocí snížení hodnoty TTL v hlavičce datagramů. Popis funkce: Zvýšení TTL po každém úspěšném odeslání balíčku paketů. První tři pakety mají hodnotu TTL nastavenou na 1. Při cestě k cíli paket prochází jednotlivými uzly. Při průchodu uzel sníží hodnotu TTL o 1 a pošle ho dál. Je-li hodnota TTL paketu nula a není v cílové IP síti, pak je paket zahozen a uzel pošle chybovou ICMP zprávu odesílateli. Využití: Traceroute využívá chybových hlášení, aby sestavil tabulku cesty paketu od odesílatele k cíli. Ve výpisu jsou tak zobrazeny všechny uzly, které položku TTL snižují.

7

8 DNS (servery) Mají uloženou databázi doménových jmen s informacemi, na kterém serveru (počítači) se domény nacházejí. Ve chvíli, kdy do internetového prohlížeče napíšete www adresu domény a požadavek odešlete, Váš počítač se zeptá některého z DNS serverů na IP adresu, kde se doména nachází, připojí se k ní a internetový prohlížeč zobrazí www stránku. Každá doména má přiřazeny dva nebo více jmenných serverů

9

10 LTE-Long Term Evolution Vysoko rychlostní internet v mobilních sítích Standard 3G  následovník Teoretická rychlost dwnloadu- 172.8 Mbsps a uploadu 57.6 Mbps Také známo jako Logistik und Transport, Lunar Transient Events nebo Loss of Tail rotor Effectiveness takže se nenechte zmást

11 Virtuální mobilní operátor K tomu, aby mohl mobilní operátor fungovat, musí mít licenci a získat povolení od telekomunikačního úřadu vysílat na určité frekvenci, zároveň musí mít potřebnou infrastrukturu, která mu poskytování telekomunikačních služeb umožní. V Česku máme tři tzv. pevné mobilní operátory - T-Mobile, O2 a Vodafone (+U.Fon). Poté máme na trhu spoustu virtuálních operátorů. Jejich hlavním rysem je, že nemají pro provoz svých služeb vlastní infrastrukturu, ale využívají infrastruktury jednoho z mobilních operátorů. Někteří využívají pouze infrastrukturu mobilních operátorů a o následný provoz se starají sami, někteří virtuální operátoři se starají o všechny služby pro zákazníky a někteří jsou pouze typu Branded reseller - pouze přeprodávají služby ostatních operátorů.

12 Zdroje https://www.svetandroida.cz/lte-internet- 201412 http://www.svetsiti.cz/clanek.asp?cid=ICMP- Internet-Control-Message-Protocol-1012001 https://www.root.cz/clanky/sokety-a-c- struktura-ip-a-udp/ http://www.howtogeek.com/134132/how-to- use-traceroute-to-identify-network-problems/


Stáhnout ppt "Mobilní sítě Jakovljevič, Sklenář. obsah Protokol ICMP Ping Traceroute DNS 1G, 2G, 3G, 4G, LTE Virtuální mobilní operátor."

Podobné prezentace


Reklamy Google