ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co to jsou mikroorganismy?
Advertisements

VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.08 Anotace: Prezentace seznamuje s významnými houbami, podle obrázků je zařazuje do správné skupiny. Vzdělávací oblast: Houby bez.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Virologie.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Stavba těla hub, rozmnožování
Škola:. Základní škola Kladruby
PLÍSNĚ MÍŠA.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-15 Kvasinky a plísně Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Kvasinky a kvasinkové organismy jsou vlivy na zboží, které mohou znehodnotit zboží.

Kvasinky a kvasinkové organismy kvasinky jsou v mnohém směru pro člověka velmi užitečné zařazují se mezi houby jsou jednobuněčné organismy rozmnožují se pučením mají schopnost zkvašovat cukry většina druhů kvasinek přeměňuje cukry na etanol a organické kyseliny

Kvasinky v potravinářství při výrobě vína piva chleba Obrázek č. 1. Pekařské droždí

Rozdělení kvasinek Pravé (kulturní) jsou využívány v potravinářském průmyslu (lihovarnictví, pivovarnictví, vinařství) Divoké vyskytují se na hroznech a jiném ovoci, způsobují samovolné kvašení moštů ve vinařství, nahrazují se kulturními kvasinkami Nepravé kvasinky (kvasnicové organismy) vyvolávají nežádoucí kvašení i závažná onemocnění

Vady způsobené kvasinkami a kvasinkovými organismy hořknutí vína zákal piva druhotné kvašení vína zkvašování výrobků s vysokým obsahem cukru

Plísně jsou vláknité aerobní mikroorganismy patřící mezi houby plísně pokrývají povrch jemným bílým nebo barevným myceliem vlákna jsou vzájemně propletena – tvoří spleť plísně mohou být užitečné nebo škodlivé rozmnožují se rozrůstáním hyf a tvorbou spór nejznámější jsou Penicillium, Mucor, Aspergilus

Plesnivění podléhá zboží organického původu s vyšším obsahem vody, dusíkatých látek a sacharidů je podmíněno mikroklimatickými podmínkami – vlhkostí, teplotou, pohybem vzduchu optimální podmínky jsou 60 - 90 % vlhkost vzduchu a teplota 25 – 30 oC

počínající plesnivění se projevuje charakteristickým pachem postupně se objevují bělavé, po vytvoření různě zbarvené kolonie za příznivých podmínek plísně prorůstají do organické hmoty, později se objevují na povrchu u balených sypkých a kusových poživatin se mohou vyskytovat v obalech

Obrázek č. 2. Chlebová plíseň

Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 51-52. ISBN NEUVEDENO Obrázek č. 1: CHMEE2. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Peka%C5%99sk%C3%A9_dro%C5%BEd%C3%AD.JPG Obrázek č. 2: MŰHLPFORDT, Henry. Wikipedia.cz [online]. [cit. 16.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Verschimmeltes_Brot_2008-12-07.JPG Obrázky: http://office.microsoft.com