Potraviny – zdroj života

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Zdravá výživa Pivarníková.
Sleduj informácie na obale potravín
Pre zdravie a zdravé životné prostredie
ČO sA KEDY PESTUJE U NáS? Sezónnosť potravín.
Energia potravín.
Cukrovka Romana Longauerová 3.D 2012
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek.
Čo je zdravie? Zdravie je opak choroby.
Zdravie a zdravé stravovanie
Mäso, ryby, vajcia a strukoviny
Potravinová pyramída Bc. Agáta Šuleková.
- žiacka práca.
Hovorme o jedle 13. – 17. október 2014
Denná téma - Mäso, ryby, vajcia, strukoviny – ich význam vo výžive
Koľko je v jablku vitamínu C?
Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili
V zdravom tele, zdravý duch...
HUBY JEDLÉ a NEJEDLÉ.
Prečo je dôležité, čo jeme?
„HOVORME O JEDLE“ 3. a 4. oddelenie ŠKD sa zapojilo do projektu o zdravej výžive. Celý týždeň sa niesol v duchu zdravého jedla a množstva aktivít.
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Energia Zuzka Ševčovičová.
Tretí deň Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
ZŠ nár. um. Ľ. Podjavorinskej Bzince pod Javorinou
VITAMÍNY.
Tematický celok: „Človek a komunikácia“
BIELKOVINY.
Význam kovov pre organizmus
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Potraviny – zdroj života Základná škola Gorazdova Bánovce nad Bebravou

Čo sú to potraviny Potravina je základná požívatina, látka obsahujúca živiny, produkt rastlinnej alebo živočíšnej výroby poľnohospodárstva určený pre výživu človeka.

Potraviny a náš život Potraviny obsahujú živiny ako sú sacharidy, tuky, proteíny, vitamíny alebo minerálne látky. Živiny požité organizmom sú v ľudskom tele vstrebávané bunkami a využité na produkciu energie, udržiavanie života a podpory jeho rastu.

Jeme preto, aby sme žili ! Niektoré deti nemajú také šťastie ako my a často nemajú žiadne potraviny a ani vodu !!! Vážme si čo máme a neplytvajme potravinami !!!

Jeme preto, aby sme boli zdraví! Máme dostatok zdravej stravy a i napriek tomu uprednostňujeme nezdravé a škodlivé potraviny. Prejedáme sa nezdravým jedlom a potom sme stále chorí.

Naša prvá potravinová pyramída Vyťahovanie potravín z košíka, pomenovanie po anglicky a ich zaradenie do pyramídy. Následné porovnanie s originálnou pyramídou a diskusia.

Potravinová pyramída 4. poschodie - cukry a tuky 3. poschodie - mlieko a mliečne výrobky a mäso, mäsové výrobky, strukoviny, vajcia a ryby 2. poschodie- ovocie a zelenina 1. poschodie- chlieb a pečivo, obilniny, ryža, cestoviny

1. chlieb a pečivo, obilniny, ryža, cestoviny Patria sem výrobky z obilia: pečivo, cestoviny, ryža, ovsené vločky, pohanka, kukuričné výrobky Pomáhajú nám pri trávení a pri znižovaní cholesterolu(tukov).

2. ovocie a zelenina Patrí sem čerstvé, zmrazené, sušené i konzervované ovocie a zelenina. Džemy a sladkosti s príchuťou ovocia nie ! Denne by sme mali zjesť 5 porcií!!!

3. mlieko a mliečne výrobky a mäso, mäsové výrobky, strukoviny, vajcia a ryby Zdroje bielkovín, vitamínov, železa a vápnika(mliečne výrobky) Konzumovať s mierou a hlavne chudé mäso a nepripravované na zbytočne veľkom množstve tuku.

4. cukry a tuky Jesť v menšom množstve, neprejedať sa nimi, pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť obezitu, zdravotné ťažkosti i hyperaktivitu.

Príprava na výber potravín z letákov Tvorba 1 pyramídy Porovnanie so správnou pyramídou Tvorba pyramídy do jedálne

Vieš si vybrať potraviny? Vyberanie potravín z letákov a ich lepenie na veľkú pyramídu, ktorá momentálne zdobí vchod do jedálne našej školy.

Čo rád ješ ? Vyber si svoje obľúbené jedlo a povedz, čo si myslíš, že je potrebné na jeho prípravu. Nachystaj si základ pre našu kuchársku knihu.

Pripravme si kuchársku knihu

Použité zdroje Fotografie odfotené v triede pri realizácii aktivity Obrázok potravín [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.communicatingfoodforhealth.com/wp-content/uploads/2013/04/fruits_horiz.jpg> Rajčiny, bazalka, špagety [online]. [cit. 12.10.2013] <http://geographicdesign.files.wordpress.com/2013/02/italy-flag-made-from-food.jpg> Kruh potravín[online]. [cit. 12.10.2013] <http://4.bp.blogspot.com/xMX0c6HcCqM/UPOH3lc9psI/AAAAAAAAELk/dUVkDZLbOEs/s1600/Festival+o%20f+Food+Badge.jpg> Africké deti [online]. [cit. 12.10.2013] <http://4.bp.blogspot.com/-y6HgRMT5r1g/TuzYlsiToaI/AAAAAAAAAGI/N6X06t0hFdg/s640/starving-children-africa.jpg> Tučné dieťa [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.thedailyrash.com/wp-content/uploads/2010/02/Fat-Kid1.jpg> Zuby [online]. [cit. 12.10.2013] <http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02383/rotten-teeth-child_2383492b.jpg> Potravinová pyramída [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.opotravinach.sk/app/webroot/files/education_files/potravinova%20pyramida_kreslena.jpg>

Použité zdroje Informácie o potravinovej pyramíde http://www.opotravinach.sk/sciences/view/POTRAVINOVÁ%20PYRAMÍDA%20-%20ako%20poskytnúť%20informácie%20jednoducho%20a%20prehľadne Chlieb, ryža, cestoviny [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.weightlossresources.co.uk/img/p/pasta-bread-potatoes-rice-cereal.jpg> Ovocie a zelenina [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.med-health.net/images/10415758/image001.jpg> Mäso a ryby [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.redwoods.edu/Departments/Distance/Share/FoodPyramid/image_meats_beans_eggs.png> Mliečne výrobky [online]. [cit. 12.10.2013] < http://health.mo.gov/living/families/wic/wicfamilies/education/img/milkandcheese.jpg> Sladkosti [online]. [cit. 12.10.2013] <http://www.zastavki.com/pictures/2560x1600/2011/Food_Cakes_and_Sweet_Various_sweets_029271_.jpg > Tuky [online]. [cit. 12.10.2013] < http://fatsmack.org/wp-content/uploads/2011/10/junk-food.jpg>

Údaje Základná škola Gorazdova 1319/6, 95704 Bánovce nad Bebravou Mgr. Darina Jakubíková t.č. 0907723075 darina.jakubikova@gmail.com Žiaci: Šimon Baláž, Peter Bobuš, Samuel Brida, Bianka Bridová, Matúš Číž, Simona Gráčová, Ivana Kajanová, Adam Kittler, Paulína Malíková, Miriam Mikulovská, Tobias Ovsianka, Alex Pristach, Jakub Strelka, Ema Šiková, Samuel Štrba 3.ročník Zapojilo sa 15 žiakov Potraviny – zdroj života