Posilování vlivu rodiny a mapování rodinných dovedností v prevenci užívání alkoholu u dětí a dospívajících Čablová, L., Csémy, L., Gabrhelík, R., Jurystová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
ECVET v Programu celoživotního učení
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Harmonogram projektu a činnosti pediatra. Časový plán ve zkratce Říjen 08 – únor 09 Vytvoření výzkumného týmu, přípravné práce Březen 09 – duben 09 Oslovení.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Vedoucí práce: RNDr. Ingrid Nagyová, PhD.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o postupu příprav Rámce pro investice do infrastruktury Červen 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Analýza parkujících vozidel v lokalitě „Ládví“
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora krajského akčního plánování
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Didaktické prostředky
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Mgr. Tereza Brumovská, M.Sc.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Problematika návykových látek u žáků středních škol
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Komplexní systém hodnocení
Krajské akční plánování
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Význam vlivu rodiny a mapování rodinných dovedností v prevenci užívání alkoholu a návykových látek u dětí a dospívajících Čablová, L., Csémy, L., Jurystová,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
Transkript prezentace:

Posilování vlivu rodiny a mapování rodinných dovedností v prevenci užívání alkoholu u dětí a dospívajících Čablová, L., Csémy, L., Gabrhelík, R., Jurystová, L. Podzimní adiktologická konference Brno, 20. 10. 2011

Realizátor studie a partneři projektu IREFREA, Španělsko Prevence, výzkum, studium rizikových faktorů, evaluace a implementace preventivních programů Univerzita Karlova v Praze, Centrum adiktologie Liverpool John Moores University, UK UTRIP, Slovinsko Prevence rizikového chování STAD, Švédsko Prevence užívání alkoholu a návykových látek Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Řešitelský tým Vedoucí projektu PhDr. Ladislav Csémy Řešitelský tým Mgr. Roman Gabrhelík, PhD. Mgr. Lenka Čablová Bc. Lucie Jurystová strana 3 Posilování vlivu rodiny – EFE 18/05/2011

Cíle mezinárodní studie Zjistit fakta o možnostech posilování rodin v prevenci Zkoumat možnosti preventivních aktivit v rámci rodiny Zmapovat ochotu a průchodnost preventivních aktivit rodičů Zmapovat síť a úroveň rodičovských organizací Spolupracovat s těmito organizacemi v testování perspektivních strategií posilujících projektivní faktory Porovnat interkulturní závěry z výsledků jednotlivých zemí Zpracovat příklady „dobré praxe“ do jednotné formy Nastavit strategický plán pro diseminaci hlavních zjištění Zajistit jejich rozšíření skrz organizační síť. Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Specifické cíle první fáze projektu Kontaktování škol, rodičovských organizací Realizace ohniskových skupin (focus groups) Příprava protokolu pro standardizaci výběru skupin a sběru dat, jejich kodifikace a analýzy Provedení dotazníkových šetření – Získání dat od žáků/studentů a rodičů Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Cíle a přínosy v praktické rovině Zapojit do primární prevence užívání alkoholu celou rodinu – nejen rodiče. Zjistit způsoby, jak jí poskytovat podporu a vedení v kritických přechodových vývojových fázích dítěte, zejména v období adolescence. Významným přínosem projektu budou nové poznatky o vlivu rodičovských výchovných praktik na vznik a rozvoj návykového chování a poznatky o významu školní adaptace a vrstevnické skupiny. V praktické rovině přinese nové informace o možnostech, jak posilovat působení rodiny a školy v oblasti prevence rizikového chování. Objasní skutečnosti, jak zapojovat a efektivně využívat sítě organizací, neformálních skupin a možnosti informačních technologií pro posílení preventivních a výchovných kapacit. 19/9/18

Harmonogram realizace projektu Realizace projektu sleduje harmonogram mezinárodní studie 05 – 06/2010 – organizační plán realizace studie 07 – 10/2010 – příprava výzkumných nástrojů 11/2010 – 04/2011 – realizace výzkumu a sběr dat v Praze a Středočeském kraji 09/2011 – 11/2011 – realizace výzkumu a sběr dat v Ústeckém a Moravskoslezském kraji 05 – 11/2011 – statistická analýza a zpracování dat 11 – 12/2011 – vypracování zprávy o výzkumu Na rok 2012 je naplánováno vypracování metodického postupu, příprava a realizace vzdělávacích seminářů. Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Výzkumný soubor Adolescenti - žáci a studenti ze základních či středních škol z Prahy, Středočeského kraje, Ústeckého kraje a Moravskoslezského kraje. Předpokládaný celkový počet 1500 adolescentů. Rodiče žáků a studentů z Prahy, Středočeského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Předpokládaný celkový počet cca 500 dotazníků – nelze očekávat 100 % účast rodičů. Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Kvantitativní část: dotazníková studie Pro kvantitativní část studie byly ve spolupráci partnerů studie vytvořeny dva dotazníky: A) Dotazník pro žáky/studenty B) Dotazník pro rodiče V průběhu října 2010 byl dokončen český překlad a finální grafická podoba výzkumného nástroje. Dotazníky byly v následujících měsících distribuovány na školy a prostřednictvím dětí rodičům. Vzhledem k nízké návratnosti byl vytvořen on-line dotazník pro rodiče: www.efe-studie.cz Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Dimenze dotazníků Dotazníky zjišťují hodnoty na škálách: Emocionální podpora Rodičovská kontrola Citová vazba Otevřenost v komunikaci Flexibilita rodinného systému Dimenze jsou sledovány v obou dotaznících Jak vnímá chování rodičů dítě i jak hodnotí své vlastní chování rodiče. 19/9/18

Dotazníky pro žáky a studenty I. Výsledky 1. části výzkumu - v Praze a Středočeském kraji 26 náhodně vybraných škol z Prahy a Středočeského kraje. Po prvním kole oslovení pět pražských škol nesouhlasilo s účastí, dvě školy ze Středočeského kraje byly nahrazeny jinými Celkem se do tedy zapojilo 21 škol v tomto složení: Praha – 8 škol (4 ZŠ, 4 SŠ) Mělnicko (Středočeský kraj) – 13 škol (7 ZŠ, 6 SŠ) V Praze bylo distribuováno celkem 640 dotazníků pro žáky. 23 dotazníků vyřazeno 617 dotazníků k analýze (96,4 % z distribuovaných) Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Dotazníky pro žáky a studenty II. Tabulka 1. ukazuje přehled sledovaných demografických proměnných a počtu vrácených dotazníků od pražských studentů Praha věk ročník vyplněné dotazníky % počet tříd 12 6 89 14,4 5 13 7 68 11 4 14 8 77 12,5 15 9 100 16,2 16 1 185 30 17 2 98 15,9 celkem   617 31 Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Dotazníky pro žáky a studenty III. Ve Středočeském kraji bylo celkem distribuováno 646 ks dotazníků pro žáky a studenty; žádný dotazník nebyl vyřazen. Tabulka č. 2 ukazuje přehled sledovaných demografických proměnných a počtu vrácených dotazníků pro tento kraj. Středočeský kraj - Mělnicko věk ročník vyplněné dotazníky % počet tříd 12 6 74 11,5 4 13 7 92 14,2 5 14 8 80 12,4 15 9 114 17,6 16 1 139 21,5 17 2 147 22,8 celkem   646 100,0 30 Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Dotazníky pro rodiče 1286 Dotazníků pro rodiče 640 ks v Praze a 646 ks ve Středočeském kraji Dotazníky byly předány prostřednictvím výzkumných asistentů žákům, kteří jej předali svým rodičům. Rodiče poté vyplněný dotazník vložili do předem ofrankované obálky a odeslali poštou. V této podobě se navrátilo 356 dotazníků, z nichž po eliminaci nesprávně vyplněných, zůstalo 327 ks. Prostřednictvím online dotazníku se zatím vrátilo jen 23 ks vyplněných dotazníků. Celkem k dispozici 348 dotazníků (27 % z distribuovaných) Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Zpracování výsledků a analýza dat Po vyřazení neúplně či chybně vyplněných dotazníků byly dotazníky odeslány k elektronickému zpracování do Velké Británie. Zde byly všechny dotazníky naskenovány a archivovány v elektronické podobě, která umožňuje jejich analýzu – zpracování v programu SPSS. V současné době byl vytvořen soubor všech dat od všech partnerů a probíhají první statistické analýzy. Souhrnné výsledky budou v listopadu 2011. Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Publikační výstupy studie Přehledový článek v odborném periodiku Článek v rozsahu původní práce v odborném periodiku Průběžná zpráva o realizaci projektu Závěrečná zpráva pro zadavatele Tisková zpráva o výsledcích studie Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Praktické výstupy projektu Zapojení rodiny do systému primární prevence Podpora spolupráce rodiny a školy, příp. dalších organizací pracujících s rodinou. Zjištění nových informací o vlivu rodičovské výchovy na vznik návykového chování u dětí. Podpora rodiny v rizikových vývojových fázích Posilování rodičovských dovedností formou cílených intervencí. Vytvoření vzdělávacích seminářů pro školní metodiky prevence, psychology a pedagogy.

Děkuji za pozornost cablova@adiktologie.cz Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011