Civilizační choroby hromadného výskytu Jan Hlaveš
Úvod Choroby, které jsou spojeny především s životním stylem moderní doby Nevznikají ze dne na den --> člověk si "pěstuje" predispozice dlouhá léta Vyskytují se častějí ve vyspělých zemích
O které nemoci se jedná? Obezita Diabetes mellitus II. Typu Hypertenze Ateroskleróza Infarkt myokardu Cévní mozková příhoda Rakovina A mnohem dalších...
Všeobecné příčiny Nedostatek fyzického pohybu obezita Nadmerný příjem sacharidů (cukrů), živočišných tuků a soli Stres Alkohol, cigarety Konzumace průmyslově vyráběných potravin V malé míře i genetické faktory
Na čem umíráme?
Obezita V roce 2013 klasifikovala AMA (American Medical Association) obezitu jako nemoc BMI >30 V České republice trpí skoro každý druhý člověk nadváhou a každý čtvrtý některým typem obezity Primárně způsobeno životním stylem V menší míře se na rozvoji obezity podílí i: Genetické faktory Střevní mikroflóra Hormony Psychický stav Roli hraje i epigenetika
Zdravotní problémy způsobené obezitou Diabetes mellitus II. Ortopedické problémy Respirační potíže Jaterní problémy Syndrom spánkové apnoe Rakovina Kardiomyopatie (srdce musí vykonávat vetší práci na čerpání krve) Psychické problémy A mnohem dalších...
Diabetes mellitus II. Počet diabetiků v ČR 786.586 (2015), o 185.000 více než v roce 2000 Komplexní metabolická porucha Neschopnost zpracovávat glukózu jako za fyziologických podmínek Podmíněno kombinací inzulínové rezistence a snížené inzulinové sekrece --> vzniká hyperglykémie Rizikové faktory: Obezita Arteriální hypertenze Hyperlipoproteinémie
Diabetes mellitus II. Příznaky: Akutní komplikace: Hubnutí Únava Žízeň polydypsie a polyurie Problémy se zrakem Akutní komplikace: Hyperglykemické a hypoglykemické koma Chronické komplikace: Makrovaskulární a mikrovaskulární komplikace --> poškození ledvin, nervového systému, očního pozadí a GIT Diabetická noha Náchylnost k infekcím Terapie: Dieta Bariatrický výkon (při BMI nad 35) Pohyb Farmakologická léčba (Inzulin, Metformin...)
Diabetes mellitus a výživa Všeobecně pestrá strava Potraviny s nízkým glykemickým indexem Celozrnné produkty Zelenina Nenasycené a polynenasycené MK Dostatek vlákniny Fyzická aktivita ... Dlouhodobě vysovká positivní energetická bilance (obezita) Sladké nápoje, džusy "Fast-food" Hodně živočišných tuků Potraviny s vysokým glykemickým indexem Umělé sladidla ...
Hypertenze Stav zvýšeného krevního tlaku nad 140/90 Hypertenze zijštěna u 47 % mužů a 26 % žen Primární hypertenze: 90-95%, multifaktoriální podstata, příčina nelze zijstit Sekundarní hypertenze: symptomatická, příčina známá Rizikové faktory: Neovlivnitelný: věk, pohlaví, genetické faktory Obezita Vysokosacharidová strava Vysoký příjem NaCl Nedostatek minerálních látek (K+ , Ca2+ a Mg2+) Kouření Stres Terapie: Úprava jídelníčku a změna životního stylu Farmakologická (diuretika, beta-bokátory, ACEI)
Ateroskleróza chronické progresivní onemocnění cévní stěny Lokální akumulace lipidů, komponent krve a fibrózní tkáně v cévě Dlouhodobý proces, probíhá v několika fázích Endoteliální (vnitřní stěna cévy) poškození, Infiltrace makrofágama (buňky imunitního systému) Vznik tukových proužků Intermediarní léze Aterom Fibroaterom (pozdní fáze) Komplikovaná léze (pozdní fáze) Rizikové faktory: Neovlivnitelné: Věk, pohlaví, genetické faktory Hyperlipoproteinémie (cholesterol) Vysoký krevní tlak Diabetes mellitus Obezita Kouření
Infarkt myokardu Patří mezi ischemické choroby srdeční (dále angina pectoris, náhlá koronární smrt …) Ischemické choroby srdce jsou nejčastější příčinou hospitalizace i úmrtí v ČR Akutní smrt buněk (kardiomyocytů) v důsledku déletrvajícím snížení až úplné zastavení přítoku tepenné krve do tkáně "Ložisko akutní ischemické nekrózy" Nerovnováha potřeby a dodávky O2 Rizikové faktory: Neovlivnitelné: Věk, pohlaví, genetické faktory Obezita Hypertenze Diabetes mellitus Porucha lipidového metabolismu Kouření Alkohol Nedostatek fyzické aktivity
Infarkt myokardu Příznaky: svíravá, palčivá či tlaková bolest za sternem (může ale i probíhat bez bolesti!) Může iradiovat do horních končetin, mezi lopatky nebo do krku Bledost Dušnost Pocení Úzkost Nauzea či zvracení
Cévní mozková příhoda Druhá nejčastější neúrazová příčina mortality a hlavní příčina invalidity Akutně rozvíjící se postižení mozkové tkáně způsobeno poruchou prokrvení Rozlišujeme ischemické a hemoragické cévní mozkové příhody Rizikové faktory: Stejné jako u infarktu myokardu Příznaky: závrať Náhlá porucha řeči, sluchu Poruchy vidění (neostré, dvojité, jednostranná slepost) Slabost, někdy až ochrnutí poloviny těla unilaterální porucha citlivosti
Kardiovaskulární choroby a výživa Zelenina a ovoce (antioxidanty!) Celozrnné potraviny a vláknina Nenasycené a polynenasycené MK Potraviny s nízkým glykemickým indexem Vitamíny, mineralní látky ... Živočišné tuky Více než ~300mg cholesterolu denně Trans mastné kyseliny Potraviny s vysokým glykemickým Indexem Alkohol Sůl (American Heart Association doporučuje: max. 2.300mg sodíku = ~6g soli/den) ...
Rakovina Vznik a růst klonu buněk, které se vymykají zakonitostem fyziologické regulace růstu buněk Vznikne neorganizovaná masa tkáně Benigní vs. Maligní Postup vzniku: 1. Iniciace 2.Promoce 3.Progrese Rizikové faktory: Neovlinitelné: Věk, pohlaví, genetické faktory Karcinogeny prostředí a životní styl Obezita Kouření Alkohol Záření A mnohem více... Incidence karcinomu tlustého střeva: ČR na prvním místě! Životní styl, prevence
Rakovina Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) klasifikovala v roce 2015 červené maso a zpracované masné výrobky jako humanní karcinogeny Další potraviny podporující vznik malignity: Horké nápoje (nad 65°) geneticky modifikované potraviny Konservy (Bisphenol-A) Hodně solené potraviny Uzené výrobky (aditiva jako nitráty) Hydrogenovayný oleje (ošetřené vodíkem) Rafinovaný cukr Jen ~5% nádorových onemocnění jsou podmíněny geneticky! Prevence: Silný imunitní systém Vyrovnaný a zdravý životní styl Vyhíbat se karcinogenům ...
Výskyt nádorových onemocnění Muži Ženy Plíce a průdušnice (22%) Kolon, rektum (13%) Kůže (15%, zkreslené – zahrnuje maligní i lokálně agresivní) Prostata (7%) Žaludek (6%) Močový měchýř (4%) Ledviny (4%) Zbývajicí velice různé Mléčná žláza (16%) Kolon, rektum (12%) Děloha – tělo (6%), hrdlo (5%) Vaječník (5%) Žaludek (5%) Plíce (4%) - nárůst
Ostatní civilizační choroby Obezita Alergie Astma Lupénka Psychické potíže (deprese, syndrom vyhoření...) Alzheimer ...
Děkuji za pozornost
Zdroje ČEŠKA, Richard, et al. Interna. 1. vydání. Praha : Triton, 2010. 855 s. ISBN 978-80-7387-423-0 Skripta Patologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze: Medici Boni https://www.wikiskripta.eu/w/Chronick%C3%A9_komplikace_diabetu http://www.diabetickaasociace.cz/co-je-diabetes/data-o-diabetu-v-cr/ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tlak_krvi,_Blood_pressure_chart.png https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Endo_dysfunction_Athero.PNG https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lipoprotein_metabolism.png http://www.publicdomainfiles.com/show_file.php?id=13939501819528 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atrial_fib_stroke.jpg https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diagram_showing_a_tumour_forcing_its_way_through_normal_tissues_CRUK_082.svg http://www.kardiologie-sro.cz/resene-obtize/ischemicka-choroba-srdecni/ https://thetruthaboutcancer.com/cancer-causing-foods-2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798927/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751088/ http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/