Církevní a občanský sňatek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Soukromá obchodní akademie SOAPA, s. r. o.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVATBA, MANŽELSTVÍ, ROZVOD
Změny právních předpisů s účinností od
Matrika Věra Graplová, DiS.
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
MANŽELSTVÍ A RODIČOVSTVÍ
Evidence obyvatel.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Sňatek
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
MVČR - Město Svitavy Pilotní projekt komunikace matriční agendy s centrálním registem obyvatel Tomáš Kůs vedoucí projektu Radnice JAVA Jiří Škrabal MIS.
Předmanželská smlouva
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření23.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Manželství Číslo DUM: VY_52_INOVACE_72_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Zdánlivé a neplatné manželství
Rodinné právo – vybrané otázky
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Matriky M. Horáková.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
VY_32_INOVACE_41_VZNIK MANŽELSTVÍ Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Škola: ZŠ SPECIÁLNÍ, Litvínov.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Rodinné právo – úvod, vznik manželství JUDr. Věra Pražmová
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
* změna chování * nekritičnost vůči partnerovi, partnerce * žárlivost * závislost na partnerovi * podceňování překážek * přeceňování vlastních sil.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_12 MANŽELSTVÍ Výchova.
Matriky M. Horáková.
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Důležité osobní doklady
Křížovka – opakování, manželství
Název projektu: Moderní škola
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Zdánlivé a neplatné manželství
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Rodinné právo – vybrané otázky
Zánik manželství Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rodinné právo – vybrané otázky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Církevní a občanský sňatek

Církevní sňatek (obecně): Snoubenci se dostaví na matriku: Předloží občanské průkazy, rodné listy (vdovec, vdova úmrtní list, rozvedení rozvodový rozsudek) Dostanou osvědčení o schopnosti uzavření manželství

A na úřad církve: Vyplní „Dotazník k uzavření manželství“ a „Protokol o uzavření manželství“, který podepíše představitel církve, snoubenci a svědkové (příp. tlumočník)

Do 3 dnů je dotazník a protokol o uzavření manželství spolu s osvědčením předán na matriku Matrika pošle novomanželům oddací list (úřední doklad o uzavření manželství)

Církevní sňatek v římskokatolické církvi: Oba snoubenci musejí být římskokatolíci či vdovec a vdova Pokud jeden ze snoubenců není pokřtěn (bez vyznání, žid, muslim), vyžádá farář od biskupa „Dispenz od překážky v manželství s nepokřtěnou osobou -> bez dispenze je sňatek církevně neplatný

Pokud je jeden ze snoubenců římskokatolík a druhý pokřtěný v jiné křesťanské církvi (bratrská, českobratrská evangelická, československá husitská, pravoslavná apod.), požádá farář biskupa o „Dovolení uzavřít sňatek“

Je-li někdo ze snoubenců rozvedený z občanského sňatku, je třeba prokázat, že byl sňatek církevně neplatný (alespoň jeden z bývalých manželů byl pokřtěn v římskokatolické církvi -> katolík musí uzavírat manželství v kostele, tedy občanský sňatek je pro něho církevně neplatný. Naopak dva nekatolíci uzavírají manželství platné i pro církev, pokud je uzavřeno veřejně uznávanou formou). Farář v tomto případě žádá biskupa o „Prohlášení neplatnosti manželství“.

Farář se snoubenci vyplní „Zápis k žádosti o církevní sňatek“ Před svatbou musí snoubenci přijít na faru kvůli poučení o křesťanské víře, o podstatě církevního sňatku a o závazcích z něj vyplývajících. Církevní sňatek je nerozlučitelný, proto jsou poučení nutná. Délka poučení závisí hlavně na faráři (většinou dvakrát 2 hodiny)

Církevní rozvod: Možný pouze pokud církevní soud prokáže překážku nebo závadu, pro kterou bylo manželství uzavřeno neplatně Po prokázání prohlásí soud manželství za neplatně uzavřené a tedy od začátku neplatné Církevní soud v Českých Budějovicích není, zdejší případy řeší Interdiecézní soud v Praze

Občanský sňatek: Češi: Musí mít s sebou občanské průkazy, rodné listy (rozvedení- rozsudek o nabytí právní moci rozvodu, ovdovělý/á úmrtní list) Nevěsta- minimálně 16 let (podmínka- těhotenství) Při omezení způsobilosti je potřeba rozsudek soudu

Cizinci: Musí předložit „Vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření sňatku“ ze země, ze které pochází (vysvědčení je dokladem, že domovský stát způsobilost uznává). Pro cizince platí ostatní podmínky stejně jako pro Čechy

O uzavření manželství se sepíše protokol, který musí podepsat: Manželé, svědci a oddávající Zástupce, je-li manželství uzavíráno zástupcem Tlumočník, je-li jeho přítomnost nutná Matrikář

Zdroje: Matrika města Veselí nad Lužnicí- Alena Imramovská Biskupství českobudějovické- Václav Kulhánek