Vysoká škola finanční a správní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projektové řízení Modul č.1.
Advertisements

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Projektový management
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Evropský sociální fond
©AIT, Metoda logického rámce Jan Havlík, AIT Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Proces řízení projektu
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
X13PMT 2. seminář Ing. Martin Molhanec, CSc. Garant předmětu ČVUT – FEL, K13113.
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
Didaktické prostředky
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
INFORMAČNÍ SYSTÉMY Semestrální projekt 2013/2014 Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Marketingový výzkum. podstatou je systematické plánování, podstatou je systematické plánování, shromažďování, analýza a vyhodnocování shromažďování, analýza.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Projektový management Přednáška č. 1 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Projektový cyklus, analýza SWOT
INFORMAČNÍ SYSTÉMY CVIČENÍ: Semestrální projekt Podmínky udělení zápočtu Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Psaní právních dokumentů
Metodika řízení projektů
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ekonomika malých a středních podniků
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Didaktické prostředky
Strategie regionu, obce
Projektování Projekt = plán, záměr, úmysl
Management projektu Fakulta sportovních studií MU Brno
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Management a řízení hotelu
Ekonomika malých a středních podniků
Projektový management
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Transkript prezentace:

Vysoká škola finanční a správní Předmět: Projektový management Cíl: Seznámení s moderními systémy řízení a získání základních dovedností v oblasti PM Přednášející: Mgr. Leo Steiner Hodinová dotace: 8 hodin př. + cv. Klasifikace: zápočet (testíky, 1 seminární práce – vlastní projekt) 19.9.2018

Projektový management Obsah dnešní přednášky: Obsah předmětu projektový management Úvod do tématu – definice Řízení projektu Jednoduchý test Shrnutí přednášky 19.9.2018

Obsah předmětu projektový management Přednášky: Úvod do problému – projekt,inovace, management Zásady a postup při projektování Fáze - cyklus projektu Cvičení: Situační analýza SWOT analýza Finanční a ekonomická analýza Definice cílů, strategie Zadávací dokumentace Projektový námět, studie proveditelnosti Monitoring a vyhodnocení Feedback 19.9.2018

Doporučená literatura Dolanský, V – Měkota, V.- Němec, V. : Projektový management. Grada Publishing, Praha 1996. Muther, R.: Systematické projektování. SNTL, Praha 1970. Němec, V. : Řízení a ekonomika firmy. Grada Publishing, Praha 1998. Němec, V. : Projektový management. Grada Publishing, Praha 2002. 19.9.2018

Úvod do tématu Project management = projektové řízení Inovace Projekt Systém, pravidla, koncepce Projektový management nezachrání krachující firmy (ta musí mít kvalitní podnikatelský záměr) !!! 19.9.2018

Řízení projektů Projekt = Soubor dílčích činností, které se provádějí postupně a které směřují ke splnění stanoveného cíle = Cílevědomí návrh na uskutečnění určité inovace v daných termínech zahájení a ukončení Dílčí činnosti jsou vykonávány po sobě i souběžně a ty mají mezi sebou různé způsoby a síly vazeb Většinou jednorázová akce, vymezená časově, finančně, personálně a jinými zdroji Většinou je jedinečný s určitou mírou nejistoty a rizika Může být hmotné i nehmotné povahy Není rutinou prací (periodicky opakovanou) 19.9.2018

Řízení projektů Projekt – řízení procesu změny Má řídit proces změny systematicky a strukturovaně Změna je nedílnou součástí života, každý řeší nějaké změny, je manažerem nějakého projektu Úspěšnost reakce na změnu vyžaduje: Pochopení současné situace (stavu) Podrobné naplánování změn Řízení procesu změny Existují nástroje a metody, které používají manažeři projektů při přípravě projektů 19.9.2018

Řízení projektů Charakteristické vlastnosti projektů Doba jejich trvání je omezená Sledují konkrétní účely Nespadají do běžných pracovních povinností Mohou být komplexní, neboť spojují lidi s rozdílnými zájmy a z různého prostředí Musejí se vyvíjet a měnit se změnou situace v průběhu života projektu Mají stanovené náklady, sledované formou finanční kontroly a řízení Vyžadují jiný způsob práce než obvyklé pracovní povinnosti Vyžadují flexibilitu Příklad: založení podniku=projekt vedení podniku=běžná činnost vybudování ČOV=projekt provozování ČOV=běžná činno. 19.9.2018

Charakteristiky řízení projektu Orientace na cíle Změna jako střed pozornosti Multidisciplinární přístup Flexibilní přístup Výstupy, výsledky a dopady jako priorita Nezbytnost kontroly Tvořivý přístup (myšlenky vyvolané výzvami) 19.9.2018

Řízení projektů Úloha manažera projektu Pozice rozhodující pro úspěch projektu, jeho povinnosti: Řízení projektového týmu Výběr členů týmu Identifikace a řízení rizik Zabezpečení potřebných zdrojů Identifikace účastníků a získání jejich souhlasu Sledování postupu projektu Kontrola nákladů Komunikace s účastníky Vedení projektu Řešené problémů Řízení výkonnosti všech zainteresovaných na projektu 19.9.2018

Řízení projektů Požadavky vznášené na manažera projektu Existují konkurenční požadavky, které musí manažer vyvažovat: Cílové skupiny (příjemci dopadů projektu) Projektovým týmem Organizací, v níž je projekt umístěn Samotným projektem Zadavatelem (sponzorem) / úřadem, který provádí financování Vyvažování těchto rozdílných požadavků je dalším úkolem manažera projektu 19.9.2018

Řízení projektů Před zahájením projektu: Shromáždit základní informace o problému, na který se projekt soustředí, a jsou-li nashromážděné, analyzovat je. Je nutné, abychom byli schopni dokázat, že problém existuje a to způsobem, aby tomu ostatní uvěřili Ujasnit si otázky: Kdo je sponzorem projektu (kdo je zodpovědný za projekt) Kdo je zákazníkem – jednotlivec, nebo skupina s představitelem, který bude o projektu rozhodovat Kdo jsou koncoví uživatelé nebo cílové skupiny (je třeba pochopit jejich potřeby) Složení projektového týmu Pravděpodobná omezení projektu (finanční, časová, kvalitativní) Potom lze projekt definovat 19.9.2018

3 základní důvody pro definování projektu: Řízení projektů 3 základní důvody pro definování projektu: Vyjádřit dohodnuté cíle a úkoly projektu Identifikovat zdroje, které jsou potřeba k realizaci projektu Odhadnout související rizika Cíl projektu je rozhodující, protože: určuje konečný výstup ve smyslu koncového produktu, nebo služby Je referenční základnou v případě, že se objeví rozdílné názory Je měřítkem, vzhledem k němuž musí být koncipovány všechny úkoly 19.9.2018

Řízení projektů Úkoly projektu: Jsou kroky, které je třeba provést pro uskutečnění cíle (jsou to podcíle, používané k nasměrování práce, která musí být provedena) Formulaci úkolů pomůže, podrobíme-li ji testu „SMART“: Specific (konkrétní) buďte při definici konkrétní, nikoli všeobecní Measurable (měřitelný) stanovte měřitelné ukazatele postupu řešení Assignable (adresný) zadání úkolu konkrétnímu jedinci, skupině Realistic (realistický) uvědomit si, co lze s danými penězi v daném čase vyřešit Time relevant (termínovaný) stanovit, kdy má být úkol vyřešen 19.9.2018

Řízení projektů Co vyžaduje projekt? Soulad s cíly, prioritami a opatřeními rozvoj. programu Projektovou dokumentaci Zdroje (lidské, materiálové, finanční, časové …) Systémový přístup Organizaci a řízení Technické prostředky Kontrolu a zpětnou vazbu 19.9.2018

Řízení projektů Projektový cyklus Záměr provedení změny Analýza proveditelnost Hodno- cení Návrh řešení syntéza Realizace Implementace Využívání provoz Schválení 19.9.2018

Vstupní test Co to je neinvestiční projekt – uveď příklad ? Co to je SWOT ? Co znamená pojem syntéza ? Je nějaký rozdíl mezi pojmy management a marketing ? Uveď příklady specifických cílů. 19.9.2018

Pozor budou velikonoce Konec prezentace Děkuji za pozornost a na viděnou 9. 4. Pozor budou velikonoce 19.9.2018