Školení poskytovatelů sociálních služeb Metodika měření a hodnocení sociálních služeb a práce s Katalogem sociálních služeb realizované v rámci zakázky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Advertisements

Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Porada pro vedoucí školních jídelen Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Hlavní město Praha Protidrogová politika hl. m. Prahy Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozpis rozpočtu a normativy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. června 2011 Monika Čermáková.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Místní rozpočtové jednotky
Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky
Úřad práce České republiky
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků

KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Služby následné péče.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Platy a mzdy v sociálních službách Bc. Dagmar Žitníková, OSZSP ČR
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Klíčové aktivity projektu
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Cílové skupiny sociálního podnikání
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Podpora samostatného bydlení
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Transkript prezentace:

Školení poskytovatelů sociálních služeb Metodika měření a hodnocení sociálních služeb a práce s Katalogem sociálních služeb realizované v rámci zakázky „Vytvoření informačního katalogu“ Projekt „Katalog sociálních služeb, zkvalitnění jejich nabídky a vzdělávání jejich poskytovatelů“ (reg. č. projektu: CZ.1.04/3.1.00/05.00048) Ústí nad Labem, 2012

Program školení Obecné představení Metodiky. Části metodiky a jejich kontext k benchmarkingu. Provázanost Metodiky a Katalogu. Postup prací na úrovni Metodiky. Diskuse.

Cíl školení Seznámení účastníků školení / poskytovatelů sociálních služeb s aktuální podobou Metodiky. Představení Metodiky a benchmarkingové databázové aplikace a práce s ní. Praktické osvojení postupů práce s databází, respektive tvorby vstupních dat a ukazatelů.

Metodika - účel Metodika měření a hodnocení sociálních služeb v ÚK a jejich sledování prostřednictvím aplikace on-line Katalogu sociálních služeb tvoří základní dokument pro možnost efektivního využití tohoto nástroje pro benchmarking všech sociálních služeb definovaných Zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, realizovaných jejich poskytovateli na území Ústeckého kraje. .

Metodika - struktura Společná vstupní data – jedná se o data sledovaná na úrovni všech typů sociálních služeb. Lze je rozdělit do čtyř bloků: Základní informace o poskytovateli. Specifikace klientů služby. Výkaznictví personálu. Finanční výkaznictví (výnosy x náklady).

Metodika - struktura Specifická data dle jednotlivých druhů sociálních služeb. jedná se o data rozličná dle skupin sociálních služeb respektujících rozdělení do tzv. pracovních skupin, které sdružují sociální služby obdobného charakteru, resp. obdobného zaměření a cílů.

Společná vstupní data Základní informace o poskytovateli: Název údaje: Upřesnění: Název poskytovatele   Název zařízení, pracoviště, které je vykazováno. Název zaregistrované sociální služby Název zaregistrované sociální služby dle Zákona č.108/2006. Kontaktní údaje o zařízení Adresa sídla zařízení, telefon, fax, email, webové stránky. Kontaktní osoba pro správu informací uvedených v krajském Katalogu (osoba, jíž je případně možno kontaktovat ve věci dat vykazovaných na úrovni dané sociální služby v krajském Katalogu) Jméno a příjmení, postavení v organizaci, telefon, fax, email. Osoba zodpovědná za službu (pracoviště) (osoba, jež je zodpovědná za provoz dané služby / daného pracoviště) Doba, od které poskytuje zařízení sociální služby Doba, od které působí zařízení či poskytovatel v oblasti sociálních služeb na území Ústeckého kraje. Časová dostupnost vykazované služby pro klienty Doba, kdy je vykazovaná služba (pracoviště) otevřena klientům. Územní dostupnost služby Pro jakou oblast – území je služba nabízena. V nabídce bude nabízen kraj s rozkladem na jednotlivé obce s rozšířenou působností. GPS Pokud je místo poskytování sociální služby spjaté s konkrétním místem (adresou), uvedou se místu příslušné GPS souřadnice.

Společná vstupní data Specifikace klientů služby: Dle cílových skupin Dle věkových skupin děti a mládež ve věku od 0 do 26 let ohrožené společenskými nežádoucími jevy osoby s kombinovaným postižením etnické menšiny osoby s mentálním postižením imigranti a azylanti osoby s tělesným postižením oběti domácího násilí osoby se sluchovým postižením oběti obchodu s lidmi osoby se zdravotním postižením oběti trestné činnosti osoby se zrakovým postižením osoby bez přístřeší osoby v krizi osoby do 26 let věku opouštějící školská zařízení pro výkon ústavní péče osoby žijící v sociálně vyloučených komunitách osoby komerčně zneužívané osoby, které vedou rizikový způsob života nebo jsou tímto způsobem života ohroženy osoby ohrožené závislostí nebo závislé na návykových látkách pachatelé trestné činnosti osoby s chronickým duševním onemocněním … Děti předškolního věku (do 6-ti let, tzn. 0-5 let věku) Děti (6 – 14 let) Dorost (15 – 17 let) Mladí dospělí (18 – 26 let) Dospělí (27 – 64 let) Předdůchodový věk (58 – 64 let) Mladší senioři – (65 – 80 let) Starší senioři (81let a více) Věk nezjištěn

Společná vstupní data Výkaznictví personálu: Údaje určené k vyplnění jsou ve struktuře převzaté z formuláře MPSV V19a-01 využívaného pro účely statistického zjišťování. počet osob typ pracovního poměru (HPP,DPČ,DPP, faktura) počet přepočtených úvazků (HPP, DPČ) souhrn hodin za sledované období (DPP, faktury, dobrovolníci) Zaměstnanci zařízení sociálních   služeb c e l k e m (ř. 3 až 22) A. služby sociální pracovníci v sociálních službách v tom přímá obslužná péče základní výchovná nepedag. činnost pečovatelská činnost sociální pracovníci zaměstnanci odborných sociálních poraden B. služby pedagogické Vychovatelé učitelé odborného výcviku speciální pedagogové C. služby zdravotnické sanitáři maséři ošetřovatelé zdravotničtí asistenti (praktická sestra) všeobecné sestry nutriční terapeuti Ergoterapeuti Fyzioterapeuti lékaři D. ostatní hospodářskosprávní a provoznětechničtí zaměstnanci zaměstnanci převážně manuálně pracující Dobrovolníci – pouze registrovaní

Společná vstupní data Finanční výkaznictví: Výnosová část dvouúrovňové sledování příjmů/výnosů: Úroveň I.: Ministerstva ČR. Úřad vlády ČR. Kraje. Obce. Úřady práce. Evropské zdroje. Příspěvek zřizovatele. Nadace a nadační fondy. Uživatelé služeb. Ostatní zdroje. Evropské zdroje pouze ty co přímo souvisí se zaregistrovanou službou. Ostatní zdroje, Fondy zdravotních pojišťoven, fakultativní služby a další, které v nabídce zdrojů nejsou.

Společná vstupní data Finanční výkaznictví: Výnosová část dvouúrovňové sledování příjmů/výnosů: Úroveň II.: Ministerstva ČR (systém nabídne k výběru všechna ministerstva ČR). Kraje (nabídka všech krajů v ČR). Obce (nabídka registru obcí Ústeckého kraje).

Společná vstupní data Finanční výkaznictví: Nákladová část vyplňují se souhrnná čísla za jednotlivé součtové účetní položky v přímé návaznosti na účetní výkazy: Spotřeba materiálu. Spotřeba energie. Opravy a udržování. Cestovné včetně stravného. Ostatní služby. Mzdové náklady. Zákonné sociální pojištění. Zákonné sociální náklady. Ostatní sociální náklady. Ostatní provozní náklady – pojištění, odpisy apod.

Specifická vstupní data Přímá práce s Metodikou (seznámení se s definicí vstupních dat na úrovni jednotlivých skupin sociálních služeb a s metrikami, které z těchto vstupních dat vyplývají)

Postup prací na úrovni Metodiky současný stav – Metodika je v návrhové podobě, byla připomínkována ze strany vedoucích PS i některých poskytovatelů sociálních služeb, očekávány jsou připomínky zástupců ÚK. pro fázi pilotního sběru dat bude k dispozici tato (případně drobně upravená) verze Metodiky. Metodika bude finalizována v období říjen – prosinec 2012, finální verze bude (spolu s dokončeným portálem) k dispozici v lednu 2013.

Děkuji za pozornost!