PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/   Název projektu:
Advertisements

VY_32_INOVACE_TMM25760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám   Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/   Název projektu:
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Teorie sportovní masáže
TRÉNINK KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Doc.PhDr. Blanka Hošková,CSc UK FTVS
ZDRAVOTNÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Korekce odchylek správného držení těla
Zásady výživy sportovce
Regenerace Literatura:
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Tepelné procedury Učební text.
Regenerace - vodní procedury Učební text
Technická, taktická a psychologická příprava
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Bylinná parní lázeň - FITODAR
REKONDICE SPORTOVCE „BOARDOVÝCH“ AKTIVIT Marek Buřval II.TVS.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VY_32_INOVACE_TMM22560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VY_32_INOVACE_TMM23160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Aneta Kafková, Marie Strašíková
Regenerace ve sportu I MUDr.Kateřina Kapounková
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pomocné prostředky tréninku
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
VY_32_INOVACE_TMM22960BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
AROMATERAPIE.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
MUDr.Kateřina Kapounková
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Regenerace Školení trenérů Praha Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Regenerace - vodní procedury Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Otužování.
Regenerace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
jen pro vnitřní potřebu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Duševní hygiena sportovce
Kondiční příprava ve sportu
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Psychologie koučování
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D. Regenerace a revitalizace (studijní opora předmětů Revitalizace zdraví I.,II.,III.) PhDr. Vlasta Kursová, Ph.D.

Rozlišení pojmů regenerace a rehabilitace: Rehabilitace = resocializační proces, cílem je návrat zraněného či nemocného člověka co nejoptimálněji a nejrychleji do aktivního života. Lékaři, fyzioterapeuti. Regenerace = biologický a společenský proces. Úkol = vyrovnat a obnovit pokles funkčních schopností jednotlivých orgánů nebo celého organismu. Fyzioterapeuti, maséři.

Regenerační procedury: Odstraňují únavu s možností zvýšení práceschopnosti. Upřednostňujeme regeneraci záměrnou, cílenou, komplexní (využití více druhů regeneračních prostředků → urychlí se proces zotavení, zvýší se jeho účinnost).

Metody a prostředky regenerace: Prostředky pedagogické Dodržování základních didaktických zásad v tzv. „pracovním“ procesu (trénink apod.). Režim dne. Výživa, rehydratace, remineralizace. Regenerační pohybová aktivita (cvičení kompenzační, cvičení ve vodě, plavání, cvičení relaxační).

Metody a prostředky regenerace: Prostředky biologicko-lékařské Masáž, automasáž Vodní procedury (balneoterapie) Tepelné procedury Světelné procedury Elektroléčba Léčebná tělesná výchova (včetně léčebné gymnastiky v rehabilitačním bazénu).

Masáž – regenerační prostředek: Uspořádaný soubor vhodných masérských hmatů, pomáhající sportovci zbavovat se únavy nebo připravit se na podání plného výkonu. Léčebná masáž urychluje doléčování některých onemocnění nebo zranění sportovce.

Masáž – charakteristika: Speciální procedura, která je využívána především: pro upevnění tělesného a duševního zdraví, k posílení organismu, ke zvýšení výkonnosti nebo k osvěžení po fyzické či psychické námaze, ke zlepšení celkového vzhledu, popřípadě k léčení nebo doléčování některých chorobných a poúrazových stavů.

Působení masáže na organismus: Působí na tělesný i duševní stav člověka velmi kladně. Zlepšuje podmínky pro kloubní a svalovou činnost. Má význam při zotavování (ve zdraví i po nemoci). 3 základní účinky masáže: mechanický, reflexní, biochemický.

Pohyby v kloubech (pasivní, aktivní). Masážní hmaty: Jednotlivé hmaty jsou sdruženy do skupin. Skupiny slučují hmaty podle podobného provádění a účinku. Pořadí skupin není náhodné (musí být dodržováno) : Tření Hnětení Roztírání Tepání Chvění Pohyby v kloubech (pasivní, aktivní).

Vodní procedury: V rámci regeneračních technik jsou velmi oblíbené: změna prostředí, vlastní působení vody, časová nenáročnost, mnohé z procedur – snadné použití (sprcha, vana, obklady apod.).

Účinky vody: Účinek tepelný Účinek mechanický (pohyb vody- tlak či proudění) Účinek chemický Vyvolává v organismu významnou biologickou reakci Hodí se pro přenášení i odvádění tepla

Účinek závisí především: Na teplotě vody: studená voda pod 16°C, chladná voda 16 - 24° C, vlažná 25 - 35°C, neutrální 33 - 35°C, teplá 36 - 40°C, horká nad 40°C. Na velikosti plochy těla, na kterou voda působí.

Na formě a síle tepelného podnětu (rozdílně působí voda, pára, sníh či led), vlhké procedury předávají teplo tělu rychleji než suché a jsou příjemněji snášeny. Na délce působení (čas). Na individuální reakci organismu. Na formě a síle tepelného podnětu.

Účinky vody se nejvíce projeví: Na cévním systému Na tepové frekvenci Na krevním tlaku Na látkové výměně Na napětí svalů

Tepelné a světelné procedury Vodní procedury Aplikace peloidů (rašelina, bahno) Aplikace parafinu (zábaly, obklady) Solux (využití infračerveného záření) Infrasauna Diatermie Sauna, parní lázeň Kryoterapie

Tepelný podnět Kvalita tepelného podnětu je dána: Stupněm použité teploty Dobou působení podnětu Rozsahem plochy, na kterou podnět působí Reaktibilitou klienta

Racionální výživa Dostatečný energetický příjem odpovídající kvality během dne Rozdělení denního příjmu do dílčích dávek Doplňování tekutin a iontů

Regenerace pohybem Kompenzační cvičení = prevence funkčních poruch hybného systému: Cvičení uvolňovací Cvičení protahovací Cvičení posilovací

Použitá literatura: Flandera, S. (2008). Sportovní masáže. Olomouc: Poznání. Hošková, B. (2000). Masáž ve sportu. Praha: Olympia. Hošková, B., Majorová, S. & Nováková, P. (2010). Masáž a regenerace ve sportu. Praha: Karolinum. Jirka, J. (1990). Regenerace a sport. Praha: Olympia. Kvapilík, J. (1990). Sportovní masáž pro každého. Praha: Olympia.

Malátová, R. (2016). Komplexní regenerace. České Budějovice: PF JU. Miller, M., Bendová, V., Linc, R., Novotný, R., Vosmík, F., Javůrek, J., Machačová, H., Knollová, J., Urbánek, J., Martínek, M., Kračmar, B., Kyralová, M. & Myšková, M. (1990). Učební texty, sportovní masáže a rehabilitace. Praha: Mills. Pavlová, Z., Horažďovský, J., Kobzová, J., Krejčí, M., Kursová, V., Linhartová, A. & Lohonková, I. (1998). Učební texty – masáže a rehabilitace. České Budějovice: PF JU.