Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kondiční příprava ve sportu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kondiční příprava ve sportu"— Transkript prezentace:

1 Kondiční příprava ve sportu
Michal Lehnert

2 SPORT Evropská charta o sportu (1992): všechny formy tělesné činnosti, které si kladou za cíl projevení či zdokonalení tělesné i psychické kondice, rozvoj společenských vztahů nebo dosažení výsledků v soutěžích na všech úrovních.

3 SPORT ŠKOLNÍ REKREAČNÍ ZÁVODNÍ

4 SPORTOVNÍ VÝKON (SV) Výsledek specifické pohybové činnosti sportovce realizované v soutěžních podmínkách, zaměřené na řešení soutěžních úkolů v souladu s pravidly sportovní disciplíny.

5 STRUKTURA SV

6 SPORTOVNÍ TRÉNINK (ST)
Plánovitý, řízený pedagogický proces zvyšování sportovní výkonnosti zaměřený na dosahování maximálních výkonů a na vítězství nad soupeřem. Součást sportovní přípravy. Pravděpodobnostní charakter ST. Znaky ST: aktivní,dobrovolný přístup, orientace na maximální výkon, dlouhodobost a etapizace, systémové řízení…

7 SLOŽKY SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychologická příprava Taktická příprava Technická příprava Kondiční příprava

8 KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Složka sportovního tréninku zaměřená především na stimulaci kondičních a koordinačních motorických schopností sportovců v souladu s požadavky sportovního výkonu a přípravy na něj.

9 KONDIČNÍ PŘÍPRAVA KP - úzké vazby na ostatní složky, především na technickou (technicko-taktickou) přípravu. Obsah dán požadavky sportovního výkonu a realizován v rámci obecné a speciální KP. KP rozvíjí rovněž psychickou odolnost na únavu a stresové podmínky. Kondice - připravenost (především fyzická, ale i psychická) k realizaci sportovního výkonu.

10 KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Výsledkem metabolických, fyziologických (funkční systémy) a morfologických adaptačních změn vyvolaných KP je především: 1. schopnost organizmu sportovce vykonávat činnosti vyšší intenzitou 2. vykonávat práci potřebnou intenzitou po delší dobu 3. zvýšení zatížitelnosti organismu sportovce (adekvátně reagovat na zvyšující se tréninkové a soutěžní zatěžování při zachování zdraví).

11 Úkoly KP Ad 1) Všestranný tělesný rozvoj
všestranně rozvíjející cvičení – gymnastika, atletika, plavání, cyklistika, pohybové a sportovní hry Ad 2) Stimulace specifických motorických schopností příklad hokej: rychlé starty na puk, tlačení spoluhráčů, tlaky proti mantinelu, bruslařská cvičení s závažím, cvičení se změnou směru jízdy, specifická rovnovážná cvičení…

12 Úkoly KP Ad3) Zvyšování zatížitelnosti
vhodný výběr cvičení – „jádro“ těla, vazy, šlachy, postupné zvyšování objemu a intenzity kondičních cvičení → morfologické, funkční, metabolické adaptace (obecné i specifické)… Ad 4) Prevence zranění (profylaxe) speciální posilovací cvičení zaměřená na nejvíce zatížené oblasti a slabiny, svalovou rovnováhu, běhy v terénu, protahovací cvičení, obratnostní cvičení…

13 Obecná kondiční příprava
zaměřena na všestranný tělesný rozvoj - uplatnění všech motorických schopností v nespecifických pohybech (všechny svalové skupiny) upřednostňuje cvičení, která, byť nepřímo, respektují požadavky specializace význam především u mládeže (zařazována rovněž u dospělých)

14 II. Speciální kondiční příprava
zaměřena na ovlivňování specifických motorických schopností v souladu s požadavky sportovního výkonu vychází z přehledu o: -specifických pohybech, -nejexponovanějších svalových skupinách, -polohách, ve kterých se pohyby uskutečňují, -energetickém sycení, -místech nejčastějších zranění…

15 METODY KP Založené na způsobech střídání zatížení a odpočinku.
Podle doby cvičení, intenzity, intervalu a druhu odpočinku se mění charakter tréninkového zatížení a tím i adaptačního podnětu.

16 I. Metody nepřerušovaného zatížení
METODY KP I. Metody nepřerušovaného zatížení Souvislá (rovnoměrná) metoda cvičení probíhá bez přerušení trvání od desítek minut až do několika hodin příklad: 30 minut jízdy na kole, běh 5 km…) intenzita zatížení střední až submaximální tréninkový efekt: vytrvalost (aerobní kapacita, silová vytrvalost)

17 I. Metody nepřerušovaného zatížení
METODY KP I. Metody nepřerušovaného zatížení 2. Střídavá metoda cvičení probíhá bez přerušení intenzita se mění - plynulý přechod z nižší do vyšší a opačně příklad: běh na 2 km – sportovec střídavě běží 200m na 60% a 200m na 90% kyslíkový deficit je uhrazován při snížení intenzity tréninkový efekt: aerobní vytrvalost

18 II. Metody přerušovaného zatížení
METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení Součástí metody je doba a druh intervalu odpočinku mezi jednotlivými sériemi nebo opakováními cvičení.

19 II. Metody přerušovaného zatížení
METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení Rozlišení intervalu odpočinku (IO) podle délky intervalu: Plný IO - relativně plné zotavení (cca 2-5 min) Optimální IO - další cvičení ve stavu neúplného zotavení (kyslíkový deficit není plně uhrazen) Zkrácený IO - umožňuje sportovci jen částečné zotavení (zařazován pouze u vyspělých sportovců)

20 II. Metody přerušovaného zatížení
METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení b) Rozlišení intervalu odpočinku podle pohybového obsahu: Pasivní IO - leh, sed… Aktivní IO - pohyb nízké intenzity (strečink, klus)…

21 II. Metody přerušovaného zatížení
METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení 1) Opakovaná metoda cvičení probíhá krátce a maximální intenzitou následuje plný interval odpočinku při nástupu únavy trénink ukončit příklad: sprinty tréninkový efekt: rychlost a síla (maximální, rychlá a výbušná).

22 ad 2) Opakovaná metoda

23 II. Metody přerušovaného zatížení
METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení 2) Intervalová metoda organizmus přivykáme pracovat co nejdéle v podmínkách kyslíkového dluhu (snaha udržet intenzitu cvičení) mezi jednotlivými nástupy optimální nebo zkrácený IO příklad: 90 s běh, 90 s odpočinek tréninkový efekt: vytrvalost (všechny druhy), síla (vytrvalostní).

24 ad 2) Intervalová metoda

25 KONDICE Energetický, funkční a pohybový potenciál sportovce determinovaný kondičními motorickými schopnostmi, který je nezbytný pro realizaci techniky a taktiky při podávání sportovního výkonu a pro vyrovnání se s požadavky tréninkového a soutěžního zatěžování.

26 KONDICE Odlišnost požadavků na kondici ve sportovních disciplínách.
Odlišné požadavky na kondici v soutěži a v tréninku. Obecná a speciální kondice.

27 KONDICE Výsledkem systematického tréninku (nejen kondičního), který zohledňuje požadavky sportovního výkonu. Komplex motorických schopností - úroveň a realizace je podmíněna především: -geneticky, -věkem, -dobou provádění tréninku, -koordinací, -osobnostními vlastnostmi…

28 KONDICE SPECIÁLNÍ OBECNÁ Jednotlivé
kondiční schopnosti zastoupeny rovnoměrně Zdůrazněny kondiční schopnosti uplatňující se při SV

29 KONTROLNÍ OTÁZKY Charakterizujte KP jako složku sportovního tréninku a objasněte základní úkoly ve sportovním tréninku. Jaký je rozdíl mezi obecnou a speciální KP? Charakterizujte metody KP, uveďte základní metody ze skupiny metod přerušovaného a nepřerušovaného zatížení. Co je to kondice a jaký je rozdíl mezi kondicí obecnou a speciální?


Stáhnout ppt "Kondiční příprava ve sportu"

Podobné prezentace


Reklamy Google