Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

CESTOVNÍ RUCH Přednáška Cestovní kanceláře
Jan Chroust Pavel Sleza
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CK – činnosti touroperátora
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Ekonomika a podnikání ve službách Ing.Eliška Jirásková, Ph.D.
Služby.
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Management cestovního ruchu
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
CESTOVNÍ RUCH.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Management cestovního ruchu
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Cestovní kanceláře a agentury
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Liberec 2014 Mgr. Jan Charousek. Cestování a poznávání vzdálenějšího okolí doprovázelo i vývoj starověkých civilizací. Mnohé písemné doklady o cestování.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_18.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Go / Regiontour Brno 15. ledna 2015 Podpora a spolupráce A.T.I.C.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
1. Úvodní hodina – Postavení a činnost CK. Činnost CK a CA Zákon o živnostenském podnikání Podmínky provozování CK Podmínky provozování CA.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Služby.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Výchova k občanství 9.ročník
Právní úprava cestovného ruchu v ČR
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Postavení CR v hospodářství
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.

Základní pojmy a definice Obecné pojmy  Cestovní ruch je mezinárodně popsaný jako činnost osob cestujících do míst a ubytovaných v místech mimo své bydliště po dobu kratší než jeden rok, za účelem trávení volného času, obchodování a za jinými účely než vydělávání peněz. Druhý domov je rekreační zařízení (chata, chalupa), které není naším trvalým bydlištěm.

Typologie klientů v CR: Jednodenní klient - Účastní se cestovního ruchu bez přenocování Turista – Je účastník CR, který alespoň jednu noc přespí jinde než ve svém bydlišti. Tranzitní klient - je spadá do samostatné kategorie, protože může být jednodenní klient, ale i turista. Jedná se o klienty, kteří se zastaví v dané lokalitě nebo zemi na své cestě do jiného cíle. Rezident – Je klient, jehož domácí země je stejná jako jeho země navštěvovaná.  Nerezident – Je zahraniční klient, jehož země bydliště je jiná, než země navštěvovaná. 

Podnikání v cestovním ruchu Pro založení cestovní kanceláře je nutné získat žvnostenské oprávnění s předmětem „provozování cestovní kanceláře“. Cestovní kancelář je živnost koncesovaná, cestovní agentura je živnost volná. Podnikání cestovních kanceláří a cestovních agentur je v současné době upraveno zákonem č. 159/1999 Sb. O některých podmínkách podnikání v oblasti cr.    Provozovatel je povinen sjednat pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře.  Provozovatel CA je podnikatel, který je pouze zprostředkovatelem prodeje zájezdu.  Pro jednoduchou analýzu silných a slabých stránek začínajícího podniku, příležitostí a hrozeb trhu lze použít také SWOT analýzu. Začínající podnikatel se také musí rozhodnout, jestli se ve svém podnikání zaměří na cestování Češek a Čechů po Česku nebo do zahraničí (outcoming) nebo naopak cizinců do Česka (incoming).

Způsob prodeje, pro který se podnikatel rozhodne, pak ovlivní to, co bude muset následně po získání živnostenského oprávnění nebo koncese zařizovat. Tedy zda kamennou provozovnu nebo e-shop. Provozování cestovní kanceláře patří podle živnostenského zákona mezi koncesované živnosti a zákon pro podnikatele vymezuje následující požadavky: - střední vzdělání s maturitou v oblasti cestovního ruchu nebo - vysokoškolské vzdělání a 1 rok praxe v oboru nebo - vyšší odborné vzdělání a 3 roky praxe v oboru nebo - střední vzdělání s maturitou a 6 let praxe v oboru nebo - doklad o rekvalifikaci a 6 let praxe v oboru nebo K žádosti o koncesi se vyjadřuje Ministerstvo pro místní rozvoj.

Činnosti a povinnosti CK Cestovní kanceláře musí být pojištěny proti úpadku, cestovní agentura pojištěna být nemusí, má však za povinnost informovat klienta o cestovní kanceláři, která zájezd realizuje. Pokud cestovní agentura nabízí zájezd prostřednictvím internetových stránek, musí být informace o pořádající cestovní kanceláři uvedena zřetelně na stejné úrovni internetové stránky jako podstatné informace o zájezdu. organizovat, nabízet a prodávat zájezdy nabízet a prodávat jednotlivé služby cestovního ruchu organizovat kombinace služeb cestovního ruchu a nabízet je a prodávat jiné cestovní kanceláři za účelem jejího dalšího podnikání zprostředkovávat prodej jednotlivých služeb cestovního ruchu pro jinou cestovní kancelář nebo cestovní agenturu, případně pro jiné osoby (dopravce, pořadatele kulturních, společenských a sportovních akcí apod.)

zprostředkovávat prodej zájezdu pro jinou cestovní kancelář; cestovní smlouva v těchto případech musí být uzavřena jménem cestovní kanceláře, pro kterou je zájezd zprostředkováván prodávat věci související s cestovním ruchem, zejména vstupenky, mapy, plány, jízdní řády, tištěné průvodce a upomínkové předměty.