Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Advertisements

Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vitamíny.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Vitamíny rozpustné ve vodě
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
= přeměna látek a energií
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vitaminy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 2. složení potravin Vitamíny http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm http://www.vladahadrava.xf.cz/Vitaminy_tabulka.htm http://www.wikipedia.cz 17.9.2018

Obsah Vitamíny - charakteristika Vitamíny – základní pojmy Vitamíny – dělení Vitamíny – charakteristika a zdroje

Charakteristika Organické sloučeniny Patří mezi ochranné živiny Slouží k zajištění látkové výměny v těle Tělo si je nedokáže vytvořit Nutný každodenní příjem v potravě Nemají žádnou energetickou hodnotu

Základní pojmy Avitaminóza Úplný nedostatek nebo velký nedostatek Hypovitaminóza Menší nedostatek Hypervitaminóza Přebytek vitamínů Zejména vit. A,D,E,K Způsobuje toxicitu jater, průjem Fortifikace Přidávání vitamínů do potravin Provitamín Látka, která se dle potřeby přemění na aktivní vitamín

Dělení Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B Vitamín C Vitamín H

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny A ( Retinol ) Zdroj živočišné potraviny: játra, mléko žloutek, rybí tuk Zdroj rostlinné potraviny ( ve formě provitamínu): rajčata, rybíz, mrkev, listová zelenina Význam: Růst lidského těla, činnost oční sítnice, činnost kůže Nedostatek: Šeroslepost, u dětí zastavuje růst, snížení odolnosti proti nemocem

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín D ( Kalciferol ) Zdroj živočišné potraviny: rybí tuk, mořské ryby, máslo, játra Význam: Podporuje činnost štítné žlázy, reguluje hospodaření organismu s vápníkem Nedostatek: Křivice, poruchy štítné žlázy

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín E ( Tokoferol ) Zdroj živočišné potraviny: máslo, žloutek, játra, Zdroj rostlinné potraviny: obilné klíčky, rostlinné oleje, zeleniny Význam: Ovlivňuje činnost pohlavních žláz, nervstva a svalstva Nedostatek: Neplodnost, poruchy v těhotenství, poruchy činnosti svalů

Vitamíny rozpustné v tucích Vitamín K ( Fylochinon ) Zdroj rostlinné potraviny: Listová zelenina Význam: Důležitý pro srážlivost krve Nedostatek: Poruchy srážlivosti krve – zvýšená krvácivost

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B ( B komplex ) používá se asi 16 zástupců těchto vitamínů, vitamíny v potravě často vyskytují pohromadě většina vitamínů B se kuchyňskou úpravou neničí

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B1 ( Tiamin ) Zdroj potraviny: Pivovarské kvasnice, ovesné vločky, luštěniny, vepřové maso, srdce, slezina Význam: K přeměně glycidů, činnost nervstva a kosterního svalstva Nedostatek: Nervová choroba „beri-beri“, změny nálady

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B2 ( Riboflavin ) Zdroj potravin: Maso, vejce, droždí, luštěniny, zelenina Význam: Nutný pro růst a obnovu buněk Nedostatek: Změny na ústech, jazyce, trhliny v koutcích úst, kožní změny

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B3 ( PP, Kyselina nikotinová ) Zdroj potravin: Vnitřnosti, maso, luštěniny, obiloviny Význam: Činnost nervstva, prevence pelagry Nedostatek: Záněty kůže – pelagra, nemoci trávicího systému a nervového systému

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B6 ( Pyridoxin ) Zdroj potravin: Vnitřnosti, vepřové maso, ryby, droždí, luštěniny, klíčky, ořechy, zelenina Význam: Uplatňuje se při látkovém metabolismu Nedostatek: Kožní choroby, nervové poruchy

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín B12 ( Kobalamin ) Zdroj potravin: Pouze v živočišných zdrojích – játra Význam: Důležitý pro tvorbu krve, pro buňky, kostní dřeň, centrální nervové soustavy a trávicí soustavu Nedostatek Zhoubná anémie – chudokrevnost

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín C ( Kyselina askorbová ) Ničí se varem! Zdroj potravin: rajčata, šípky, černý rybíz, kapusta, v malém množství i u živočichů Význam: Zvyšuje celkovou odolnost, zmírňuje opotřebování a stárnutí organismu Nedostatek: Krvácení dásní, únava, slabost, kurděje

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamín H ( Biotin ) Zdroje potravin: pivovarské kvasnice, vejce, játra, ořechy, žloutky, mléko, ovoce, naturální rýže Význam: pomáhá při využití proteinů, kyseliny listové a vitamínu B12, ulevuje při bolesti kloubů a svalů Nedostatek: způsobuje ekzémy, nechutenství, únavu, bolesti svalů

Otázky Jaká je charakteristika vitamínů? Jaké jsou základní pojmy vztahující se k vitamínům? Jaké je dělení vitamínů? Charakterizuj vitamíny rozpustné v tucích. Charakterizuj vitamíny rozpustné ve vodě.