Gravidita a bariatrie Mottlová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Orientační testování příjmu potravin rostlinného původu Z.Zloch, D.Müllerová, D.Matějková, S.Opatrná, M.Feurichová Ústav hygieny LF UK Plzeň I. Interní.
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Poruchy glukozové tolerance v těhotenství Zdravotní výbor PSP MUDr.Pavel Antonín.
Kalendář Mgr. Lenka Stará. AutorMgr. Lenka Stará Vytvořeno dne Odpilotováno dne Ve třídě1.C Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací.
VÝŽIVA TĚHOTNÝCH A KOJÍCÍCH ŽEN, STUDIE A PROGRAMY Mgr. Jitka Pokorná
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diabetes metillitus Pavlína Pařízková, nutriční terapeut, FN Brno
Karolína Konečná 8.třída
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Pojem přeměna obchodní společnosti
Fetální alkoholový syndrom (FAS)
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
11. – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Rozhodování 1.
Diferencované stravování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
Obezita.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Vykazování postupu nebo stavu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
IRSKO.
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
1.
Energetická hodnota dětské výživy
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
14.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Diferencované stravování
Význam individualizovaných edukačních materiálů pro nemocné s CKD/DKD
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Gravidita a bariatrie Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika – Obezitologické centrum

Co o tom víme? Obezita je jedním z faktorů, které se významně podílejí na neplodnosti u žen. Vysoce obézní ženy mají v porovnání s populací žen s „normální“ hmotností mnohem menší pravděpodobnost otěhotnět (fertilita je snížena o více než 40 % v porovnání se stejně starými neobézními ženami). Problémy s graviditou u obézních žen souvisejí zejména se vznikem hormonální dysbalance. 

Je také známo, že pokud již obézní ženy otěhotní, obvykle se jejich těhotenství (v porovnání s průběhem těhotenství u stejných věkových neobézních skupin) pokládá za rizikovější jak pro matku, tak i pro dítě. V těhotenství žen s vyšším BMI se zvyšuje především riziko vzniku gestačního diabetu, hypertenze, preeklampsie, extrémního nárůstu hmotnosti atd. Také se musí častěji přistoupit k instrumentálnímu porodu. Děti obézních matek jsou ve vyšší míře ohroženy rizikem vzniku fetálních abnormalit, makrosomií i intrauterinní zástavou růstu.

 Z řady studií plyne, že výrazná redukce hmotnosti po bariatrických výkonech jednoznačně zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění. V některých případech dokonce umožní graviditu i u části dříve infertilních žen. Pro bezpečný průběh těhotenství je ale podmínkou úzká spolupráce gynekologa a multidisciplinárního týmu specializovaného bariatrického pracoviště. 

Každý typ bariatrického výkonu totiž specificky ovlivňuje průběh těhotenství, a proto také vyžaduje rozdílný přístup k těhotné. I když se v souboru našich pacientek nevyskytovaly výraznější komplikace, přikláníme se k názoru, že pacientky po jakémkoli typu bariatrické operace by měly dodržet tzv. bezpečný interval mezi operací a těhotenstvím, který znamená, aby neotěhotněly dříve než za 12 měsíců po operaci. http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medicina/bariatricka-a-metabolicka-chirurgie-472170

Kazuistika 87 ročník Poprvé v ambulanci - září 2011. BMI 41, hmotnost 123kg 1x potrat, gynekologická terapie, Opakované pokusy o redukci hmotnosti, s jo jo efektem, za poslední 2 roky nárůst hmotnosti 40kg V laboratoři hyperurikémie, lehká HLP, hyperprolaktinémie, pseudohyperkortizolémie při obezitě k došetření Doporučení: konzervativní postup Kontrola za 3 měsíce

Již u další kontroly pro nárůst hmotnosti 3kg rozhodnuta k bariatrii Režim zatím bez efektu, při hladu zejména večer se dojídá ovocem a zeleninou Kandidát bariatrie – odeslána k psychologickému vyšetření V květnu 2012 133kg, proběhla edukace o stravování po operaci, laboratoř – nutrice Operována červen 2012 sleeve gastrectomy

4 měsíce po operaci 110kg – pociťuje omezení porcí, denně rotoped 20min., užívá Centrum a Biosil pro padání vlasů – kontrola laboratoře Nutričního terapeuta navštívila v dubnu 2013 - 10 měsíců po sleeve resekci s celkovou redukci hmotnosti 37kg a uvádí 9 týden gravidity. Hmotnost: 96kg Užívá kyselinu listovou. TP listopad 2013. Tendence k mdlobám a únavě, zvracení odeznělo, hmotnostní úbytek 2kg. Stravování: Sn: krajíc chleba, máslo, sýr 1 plátek Eidam 30%, sv: jablko, káva s mlékem, 1 kostka cukru, 2 bebe sušenky, O: 100g kuřecí prsní řízek, přírodní, 5g tatarky, bez přílohy, okurka 50g Sv: jahody v čokoládě, 60g, V: kvasnicová polévka 150ml

Edukována o stravě během gravidity 94kg udržuje již i v 17 týdnu gravidity, max. do 5MJ, málo bílkovin, 1x denně zvládne Nutridrink, potíže kromě únavy neuvádí Probrána biologická hodnota stravy pestrost, doplňky ke stravě, modulární dietetika. Mikronutrienty v normě. Důraz na dostatek bílkovin. 29 týden gravidity hmotnost 92,9kg , kromě křečí potíže neuvádí, není schopna navýšit příjem stravy nutridrink ob den, příklad popisu porcí: “ 2 míchaná vajíčka se šunkou pojídala celé dopoledne“, maso 2 – 3x týdně. Užívá kyselinu listovou, Zn, Se Zhodnocení jídelníčku : průměr za 4 dny 5200kJ, 43g bílkovin, 1´60g sacharidů, 40g tuku

Nutridrink ob den, zvyšujeme na 1 – 2x denně, 60 – 70g bílkovin, 7000kJ, Fe, Ca, Mg kontrola a doplnění potravin jej obsahujících Další kontrola po porodu Porod proběhl bez komplikací, pacientka se ozvala 3 měsíce po porodu ke kontrole s hmotností 89kg, během gravidity nedostatek Fe, Ca - snažila se doplňovat i nyní užívá doplňky, ale pořád přetrvává nedostatečný příjem červeného masa, zeleniny a malá pestrost stravy Poslední kontrola červenec 2014 hmotnost 90kg cítí se dobře, potíže neuvádí. Laboratoř v normě.

Závěr Gravidita po bariatrické operaci vyžaduje úzkou spolupráci Obezitologického týmu a gynekologa

Děkuji Vám za pozornost