Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_17_10_Šestinedělí Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Klára Valachová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Výchova k občanství/Výchova k obćanství a zdraví/Sexuální výchova Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: Žáci se seznamují s pojmem šestinedělí a zodpovídají otázky týkající se změn v tomto období. Ověřeno ve třídě: IX.A Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis: Mgr. Klára Valachová

2 Šestinedělí

3 Co to slovo znamená?

4 Je to období přibližně 6ti týdnů po porodu.
Každá žena má individuální průběh i jeho ukončení.

5 Po porodu začíná pro ženu nejnáročnější období.
Kromě péče o dítě ji čeká i vyřizování dokumentů na úřadech...

6 Jaké dokumenty musí maminka zařídit?

7 rodný list dítěte pojištění dítěte žádost o porodné žádost o rodičovské dávky

8 Dochází v tomto období i k nějakým změnám v organismu ženy?

9 Ano, organismus ženy se vrací do stavu jako před otěhotněním
Ano, organismus ženy se vrací do stavu jako před otěhotněním. Dochází například k těmto změnám:

10 Stahování dělohy Děloha se takzvaně zavinuje.
Vrací se do původní velikosti, dochází k uzavírání děložního hrdla. Do původního stavu se vrací ale i pochva a zpevňuje se opět břišní stěna.

11

12 Mizí časté močení Na močový měchýř už netlačí zvětšená děloha, proto již žena nemá tak časté nutkání na močení.

13

14 Snížení srdečního tepu
Snižuje se objem krve a s ním se zas tep vrací do normálního chodu, který byl před otěhotněním.

15

16 Hormony Snižuje se hladina hormonů.
Klesá množství estrogenu a progesteronu.

17

18 Menstruace Dostavuje se první menstruace od otěhotnění.
Pokud ovšem žena často kojí, vaječníky stále neuvolňují vajíčka a menstruace se může dostavit až později, klidně až po roce.

19

20 Po šestinedělí by žena měla navštívit svoji gynekoložku...

21 Ta zkontroluje, jak se ženě zhojily porodní poranění (tedy stav hráze, poševních stěn a děložního hrdla a také uložení vnitřních rodidel). Samozřejmě také vyšetří děložní čípek pod zvětšením pomocí přístroje kolposkopu.

22 Všechny obrázky staženy přes www.cmis.cz/dum dne 13.6.2012
2. slide tyzden-po-tyzdni/7-tyzden-tehotenstva/ 8. slide organy/dievca/zenske-pohlavne-organy/ 8. slide kontrakcie.html 10. slide

23 12. slide http://zdravie. pravda
12. slide vysoky-krvny-tlak-neboli/ 14. slide 16. slide


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google