Překážky rozvoje bydlení v Brně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Žďár nad Sázavou , Jihlava.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Nadřazená ÚPD a její aktualizace ÚAP průběžná aktualizace KÚÚK porada,
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
______________________________________ CHVALSKÝ ZÁMEK
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
ROZŠÍŘENÍ DÁLNICE D1, STAVBA 01191, DÚR STARÝ LÍSKOVEC – BRNO JIH ZÁVOD BRNO.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
CZ  Územní plán  Evropské indikátory udržitelného rozvoje  Analýza brownfieldů  Studie udržitelné MHD ve Vsetíně  Přenos dobré praxe a zkušeností.
Využití 3D dat při územním plánování v Českém Krumlově (Regulační plán Rybářská) Miluše Dolanská odbor územního plánování a památkové péče (OUPPP) pořizovatel.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Zákon o sociálním podnikání
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Zpráva o uplatňování ÚP
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Stavební uzávěra základní informace
Zákon o sociálním podnikání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
hejtman Pardubického kraje
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
POLITIKA ARCHITEKTURY A STAVEBNÍ KULTURY ČR
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Zpráva o uplatňování územního plánu
Pozemkové úpravy.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Bydlení – nová bytová výstavba
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Územní plán Liberec.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Moravské dopravní fórum
Územní plán s prvky regulačního plánu
Výstavba D35 metodou PPP? Ing. Martin Janeček, Odbor strategie MD
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Transkript prezentace:

Překážky rozvoje bydlení v Brně Magistrát města Brna, 24. srpna 2016 Problematika investorsko ekonomická Problematika urbanistická, suburbanizace, stav územního plánu města Charakteristické příklady Doporučení ABRAST

Problémy oblasti investorsko ekonomické Nedostatek reálně dostupných a využitelných pozemků vhodných pro bytovou výstavbu všech typů (od bytových domů, viladomů po rodinné domy). Omezení bytové výstavby v záplavových územích - odstranění omezujících podmínek pro umísťování staveb z územního plánu, promítnutí nové úpravy OOP MŽP/MZ 2015 „ Plán pro zvládání povodňových rizik“ . Chybějící základní dopravní a technické infrastruktura vhodných pozemků (alespoň její územně plánovací a pozemkové zajištění). Složitý a zdlouhavý systém prodeje či využití pozemků města potřebných pro realizaci stavebních záměrů (myšleny malé zbytkové plochy potřebné pro realizaci záměru - např. příjezd). Složitý a zdlouhavý systém projednávání plánovacích smluv , věcných břemen uzavíraných na pozemky města, inženýrské sítě, příjezdy i nadzemní části budov.

Problémy oblasti investorsko ekonomické Neexistující transparentní pravidla pro spolupráci veřejného sektoru a stavitelů při vytváření veřejného prostoru a veřejné infrastruktury, jak technické, tak sociální. Nejsou jasná pravidla pro uzavírání plánovacích smluv. Zvážit zavedení jednotného a jasně definovaného příspěvku investorů na rozvoj města. Obstrukční postupy některých MČ a občanských iniciativ, které umožňuje současná legislativa a které brzdí přípravu výstavby. Město by nemělo rezignovat na prosazovaní projektů v celoměstském zájmu. Nedostatečná podpora města stavitelům při zprůchodnění a koordinaci legislativních procesů, na které má město vliv při projednání - územních a stavební řízení i dalších dílčích povolení. Chybí podpora města ve společenském a mediálním vnímání výstavby - stavitelé přece nejsou vetřelci, podílejí se na rozvoji města, jejich klienty jsou obyvatelé města a plány stavitelů naplňují jejich potřeby.

Odliv obyvatel, suburbanizace Vývoj suburbanizačních trendů: 90. léta převažuje výstavba individuálních RD následuje hromadná výstavba RD, nárůst příměstských obcí nyní začíná vlna výstavby bytových domů na disponibilních plochách nejenom v ORP, ale i dalších větších obcích v zázemí města. Tento nový trend je vyvolán nedostatkem dostupných ploch pro bydlení v Brně a znamená pro město nebezpečí odlivu obyvatel v daleko větším měřítku než dosud. Jak omezit suburbanizaci: Pro omezení zastavitelných ploch v sousedních obcích není účinný legislativní nástroj Vytvořit širokou nabídku konkurenceschopných kvalitních ploch na území města garantovanou platným ÚP Nabídka ploch nemůže pouze kopírovat demografickou potřebu, protože je ovlivněna reálnou dostupností ploch pro výstavbu

Aktuální situace ÚP v Brně Po zastavení práce na novém ÚPmB v roce 2012 a zrušení Aktualizace ÚPmB v lednu 2015 platí starý ÚP z roku 1994 v podobě změn prováděných do roku 2010, právní stav k 9.6.2015. ÚP 1994 má řadu nedostatků, odpovídajících době vzniku a následnému vývoji: Nedostatečná nabídka disponibilních ploch pro bydlení Za více než dvacet let od vzniku územního plánu došlo k naplnění dostupných zastavitelných ploch. Některé zastavitelné plochy vymezené územním plánem nejsou využitelné z různých důvodů - záplavová území, není zajištěna základní dopravní a technická infrastruktura. Nevyhovující prostorové regulace, nízká intenzita využití území Prostorové limity jsou dané indexem podlažní plochy, který ne vždy správně vystihuje specifiku jednotlivých lokalit a brání intenzivnějšímu využívání ploch. Stávající ÚPmB neřeší podmínky pro realizaci protipovodňových opatření a výstavbu v záplavových územích. Platný ÚPmB:„V návrhových plochách, které jsou dotčeny vyhlášeným záplavovým územím, nelze umisťovat stavby pro bydlení a stavby školních a předškolních zařízení do doby, než budou pro tuto lokalitu realizována protipovodňová opatření podle koncepce zpracované a schválené v rámci Generelu odvodnění města Brna.“

Pořizování změn ÚP Postup města v oblasti územního plánování po zrušení Aktualizace a při následném pořizování změn ÚP (soubory 41 a 42, 43,44…) je pomalý a nepřehledný. Časová náročnost pořizování změn brzdí připravované projekty 2015 CM - 41. Soubor (Mendlovo nám., Olomoucká, Zbrojovka) 2015 CM – 42. Soubor, změny celoměstského charakteru (protipovodňová opatření, cyklodoprava, ÚSES, dopravní řešení Brno jihovýchod včetně navazujících území). Zadání schváleno 15.3.2016, hledá se zpracovatel. 43. Soubor a změn 2011,2012, zahrnuje změny zahrnuté v „Aktualizace“ a změny, o které bylo požádáno v reakci na zrušení Aktualizace. Záměr na projednání byl schválen 8.9.2015., návrh zadání je ve fázi projednávání. Změny Územního plánu města Brna 44. soubor je v současné době připravován; bude zahrnovat změny, o které žadatelé požádali v období let 2013 – 2015 a u kterých nebylo dosud Zastupitelstvem města Brna rozhodnuto o jejich pořízení. Předložení záměru samosprávám městských částí předpoklad 2. čtvrtletí 2016.

Výhled v oblasti ÚP Není jasný postup města při zajištění platnosti ÚP po roce 2020 a přípravě nového ÚP.   V současných legislativních podmínkách není možné nový Územní plán města vypracovat, projednat a vydat dříve než v letech 2025 – 2030 ÚP nelze nahradit územními studiemi, případně soutěžemi. Hrozí nebezpečí individuálního rozhodování bez dlouhodobě stabilního, závazného a vymahatelného podkladu.

Příklady Brno – jih / Dolní Heršpice, Přízřenice, Tuřany, Chrlice, Holásky Bosonohy Horní Heršpice / Sokolova, Kšírova Maloměřice Červený kopec / Kejbaly, Cihelna Černovice / Kaménky Masarykova čtvrť / Stránice - Neumanka

Brno – jih/Dolní Heršpice, Přízřenice, Tuřany, Chrlice, Holásky odpor občanských iniciativ k jakékoliv zástavbě, podpora zachování venkovského charakteru sídel

Bosonohy/platný ÚPmB zastavitelné plochy nevytváří souvislý urbanistický celek, některé plochy nejsou napojené na dopravní infrastrukturu, chybí obchvat Bosonoh a napojení na Nový Lískovec. Územní studie z roku 2005 není promítnuta do ÚPmB.

Horní Heršpice, Kšírova/Sokolova/ Bemett a Horní Heršpice, Kšírova/Sokolova/ Bemett a.s, Imos Development - podpora MČ, zájem o rozvoj bydlení, dobrá vybavenost. - záplavové území, neřešená protipovodňová opatření blokují využití území

Maloměřice/ Kaláb s. r. o, Stavos s. r. o Maloměřice/ Kaláb s.r.o, Stavos s.r.o. řešení protipovodňových opatření, dopravní přetížení Obřanské ul., chybí obchvat průjezdu Maloměřice/Obřany

Černovice – Kaménky/IMOS Developmet 10 letá diskuse s MČ a občanskými iniciativami, opakované urbanistické studie, špatná dopravní situace v Černovicích je argumentem proti výstavbě. V srpna 2016 rozhodnutí RMB o hledání řešení formou urbanistické soutěže.

Masarykova čtvrť/ Rezidence Neumanka /Trikaya a.s. žádost o územní rozhodnutí červen 2012 více než 5 let změny IPP, nestabilní podmínky pro investora diskuse s občanskými iniciativami

Červený kopec - Lokalita Cihelna, chybí kanalizační stoka v ulici Vídeňské do kmenové stoky A - Lokalita Kejbaly, chybí základní dopravní a technická infrastruktura (prodloužení ul. Vinohrady –propojení Vídeňská/Kamenice včetně VHD), nízké IPP

Doporučení ABRAST Vytvořit databázi ploch vymezených v územním plánu, sledujících vedle územně plánovacích parametrů také jejich reálnou využitelnost. Aktivně připravovat rozvojové lokality, budovat veřejnou infrastrukturu k rozvojovým lokalitám, využívat městské pozemky pro výstavbu. Vytvořit model podpory výstavby v přestavbových územích. Vytvořit transparentní pravidla pro spolupráci veřejného sektoru a stavitelů při vytváření veřejného prostoru a veřejné infrastruktury. Zvážit zavedení jednotného a jasně definovaného příspěvku investorů na rozvoj města. Zjednodušit a urychlit proces pořizování obecně prospěšných změn ÚPmB (např. zapracování OOP MŽP/MZ 2015 „ Plán pro zvládání povodňových rizik“). Zahájit co nejdříve práce na novém ÚPmB

Děkujeme za pozornost Správní rada ABRAST www.brast.cz