Správa sociálního zabezpečení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správa sociálního zabezpečení
Advertisements

Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ ČINNOST ČSSZ V ROCE 2011 Jednání výboru pro sociální politiku PS P ČR prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář „Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál?“ Poslanecká sněmovna parlamentu ČR.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. října 2015.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
43. schůze VSP PS PČR Aktuální stav připravované změny v oblasti Lékařské posudkové služby – aktualizace podkladu z 37. schůze 23. června 2016 JUDr. Jiří.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Zahájení a průběh správního řízení
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Seminář
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úřad práce České republiky
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Podpůrná opatření prvního stupně
Správa daní 26. října 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Prostředky ochrany při správě daní
Občanské soudní řízení I.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Právo sociálního zabezpečení
Etapy procesu a řízení.
Řádné opravné prostředky
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa daní AVR Současné daňové předpisy
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Právní prostředky ochrany při správě daní
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Praha
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Právo sociálního zabezpečení
Program na podporu lesních ekosystémů
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Právní prostředky ochrany při správě daní
Občanské soudní řízení I.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
ministr práce a sociálních věcí
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 23. října 2017
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ministr práce a sociálních věcí
MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP
Transkript prezentace:

Správa sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení

Řízení ve věcech veřejného zdravotního pojištění Předmět řízení přirážka k pojistnému sporné případy placení pojistného a penále pravděpodobné pojistné vracení přeplatku na pojistném snížení záloh na pojistné zvláštní druh správního řízení upraveno zákonem č. 48/1997 Sb. podpůrně platí správní řád

Řízení ve věcech veřejného zdravotního pojištění - pokračování Orgány zdravotní pojišťovna v I. stupni rozhodčí orgán ve II. stupni (§ 53) a rozhodování o odstranění tvrdostí Rozhodnutí platební výměr výkaz nedoplatků (dlužné pojistné a penále) Opravné prostředky odvolání proti platebnímu výměru námitky proti výkazu nedoplatků Soudní přezkum vyloučena rozhodnutí o prominutí penále placení ve splátkách

Řízení ve věcech nemocenského pojištění Upraveno zákonem č. 187/2006 Sb. posuzování zdravotního stavu pro účely NP (§ 53 a násl.) řízení ve věcech pojištění (§ 143 a násl.) zvláštní druh správního řízení, podpůrně platí správní řád (zákon o přestupcích) s výjimkou rozhodování o DPN

Posuzování zdravotního stavu pro účely NP Předmět posuzování DPN posuzování pracovní schopnosti po uplynutí podpůrčí doby posuzování zdravotního stavu pro účely peněžité pomoci v mateřství, ošetřovného a vyrovnávacího příspěvku Orgán, který rozhoduje ošetřující lékař (§ 54) orgány NP svými lékaři (druhá odrážka)

Posuzování zdravotního stavu pro účely NP - pokračování rozhodnutí má zvláštní podobu – formulář, kterým se současně uplatňuje nárok na výplatu dávky opravné prostředky zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách návrh na přezkoumání rozhodnutí § 49 lhůta 3 dny prostřednictvím lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení (autoremedura) nevyhoví-li, postupuje orgánu, který rozhodl o registraci (lhůta 5 dnů)

Řízení ve věcech nemocenského pojištění Předmět řízení rozhodování o dávkách účast na pojištění ukončení DPN ve zvláštních případech rozhoduje OSSZ (v I. stupni) ČSSZ (ve II. stupni) zvláštní správní řízení - §143 zákona č. 187/2006 Sb., podpůrně správní řád

Řízení ve věcech nemocenského pojištění - pokračování zahájení řízení na žádost z úřední moci na návrh zaměstnavatele opravné prostředky odvolání (rozklad) soudní přezkum § 158 vyloučená rozhodnutí ze soudního přezkumu zkrácené řízení

Řízení ve věcech důchodového pojištění upraveno zákonem č. 582/1991 Sb., podpůrně platí správní řád předmět řízení o dávku (důchod) řízení o změnu dávky zahájení řízení na žádost z úřední moci rozhoduje ČSSZ OSSZ pouze tzv. podkladová rozhodnutí rozhodnutí v individuálním případě hromadné zvyšování dávek – pouze oznámení, proti němu námitky opravné prostředky vyloučeny opravné prostředky podle správního řádu zvláštní opravný prostředek - námitky soudní žaloba (správní) podle soudního řádu správního příslušný KS

Řízení ve věcech pojistného upraveno v zákoně č. 582/1991 Sb. předmět řízení rozhodování o pojistném ve sporných případech rozhodování o penále rozhodování o placení ve splátkách o přirážce k pojistnému o pokutách o zřízení zástavního práva rozhoduje OSSZ v I. stupni ČSSZ ve II. stupni rozhodnutí platební výměr výkaz nedoplatků (dlužné pojistné a penále) opravné prostředky odvolání námitky soudní přezkum vyloučena rozhodnutí o povolení splátek, prominutí penále