Tělesná výchova na ZŠS -teoretická část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Advertisements

Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Plánování ve školní TV Zpracoval: Ondřej Šimko. Plánování ve školní TV je záměrná a cílevědomá činnost učitele k stanovení co nejracionálnějšího způsobu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Pohybové hry s gymnastickou stuhou Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_147_Pohybové.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Ing. Kateřina Lichtenberková
ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plánování ve školní tělesné výchově
Regenerační přípravky I.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dobrý den Horská klinika 2011.
Techniky práce s mentálně postiženými
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Rovnací cviky - trpaslíci
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Název projektu: Moderní škola
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Směrování černobílých obrázků VY_32_INOVACE_4C_08
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Pedagogika školního sportu
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Centra kolegiální podpory
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Diferencované stravování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Děti mladšího školního věku a přirozený pohyb
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Tělesná výchova na ZŠS -teoretická část Vypracovali: Jan Vrožina Kristýna Vlasáková

Výchova na ZŠS obecně jsou zde vzdělávání žáci se středně těžkým, těžkým mentálním postižením a souběžným postižením více vadami výchova probíhá na základě školského zákona č. 561/2004 Sb. výuka je desetiletá a žák jejím ukončením získá základy vzdělání

Kurikulární dokumenty Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání základní škola speciální (RVP ZŠS) Vzdělávací program pomocné školy a přípravného stupně pomocné školy (dobíhající)

Význam tělesné výchovy na ZŠS význam tělesné výchovy na ZŠS je značný uvědomují si to i odborníci, jež se podíleli na tvorbě RVP ZŠS, což dokazuje prostor, který tělesné výchově v rámci osnov ZŠS poskytli (hodinová dotace)

Význam tělesné výchovy na ZŠS pozitivní důsledky, které tělesná výchova žákům ZŠS přináší jsme pro přehlednost rozdělili do 3 kategorií: vliv na psychiku vliv na rozvoj kognitivních funkcí vliv na zdravotní a fyzický stav

Vliv tv na psychiku žáků ZŠS odreagování napětí, uvolnění pěstování kladného postoje k pohybovým aktivitám prostředek k socializaci do intaktní populace pomocí kolektivního sportu pěstování schopnosti vyrovnat se s neúspěchem možnost zažít kolektivní úspěch, práce v kolektivu posilování sebevědomí, možnost lepšího uvědomění si sebe sama prostřednictvím poznání svých fyzických možností

Vliv tv na rozvoj kognitivních funkcí žáků ZŠS rozvíjení koncentrace pozornosti a vůle rozvoj paměti (např. zapamatování si jednoduchých pokynů či pravidel hry) podpora orientace v prostoru a čase (odhad vzdálenosti, pravo-levá orientace…)

Vliv tv na zdravotní a fyzický stav žáků ZŠS rozvoj jemné a hrubé motoriky prevence před obezitou prevence před vznikem svalových kontraktur a srdeční a plicní nedostatečnosti rehabilitační účinky (posilování svalů, správné držení těla…)

Přípravný stupeň prostřednictvím pohybových aktivit má přispívat ke zmírnění mentální retardace doporučuje se v co nejvyšší míře využívat přírodní prostředí důležitá jsou i relaxační cvičení tělovýchovné chvilky by se měly zařazovat i v rámci vyučovacích hodin a do přestávek

Dělení RVP ZŠS dle stupně MP žáků I.Díl - Vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením II.Díl- Vzdělávání žáků s těžkým mentálním postižením a souběžným postižením více vadami

I.Díl - Vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením vzdělávací obsah je rozdělen do devíti vzdělávacích oblastí- Tělesná výchova patří spolu s Výchovou ke zdraví do oblasti Člověk a zdraví

Tělesná výchova pro žáky STMP Očekávané výstupy: kladný vztah k pohybovým aktivitám osvojení základních pohybových lokomocí, dovedností a prostorové orientace podle individuálních předpokladů dodržování základních zásad bezpečnosti a hygieny při pohybových aktivitách a dodržování základních pravidel bezpečnosti silničního provozu základní příprava organismu před pohybovou činností a uklidnění organismu po ukončení činnosti dodržování fair-play v kolektivních sportech

Tělesná výchova pro žáky STMP Učivo-těchto výstupů se snažíme dosáhnout prostřednictvím vhodného učiva, RVP ZŠS jej dělí do 3 kategorií: činnosti ovlivňující zdraví - příprava organismu před činností a uklidnění po činnosti (protahovací cvičení) činnosti ovlivňující úroveň pohybových dovedností - rytmická cvičení, cvičení s náčiním, základy atletiky, týmové míčové hry, pohyb ve vodním prostředí činnosti podporující pohybové učení - organizace při TV, zásady sportovního jednání - fair-play

Zdravotní tělesná výchova forma povinné tělesné výchovy zřizovaná pro žáky s trvale nebo přechodně změněným zdravotním stavem žáci jsou zde zařazováni na doporučení lékaře obsah je upraven individuálně podle zdravotního stavu konkrétního žáka cílem je zlepšení zdravotního stavu či úplné odstranění oslabení učivo- zásady správného držení těla, různá relaxační, dechová a pohybová cvičení v závislosti na zdravotním stavu žáka

II.Díl- Vzdělávání žáků s TMP a souběžným postižením více vadami vzdělávací obsah je rozdělen do pěti vzdělávacích oblastí- Tělesná výchova je zde nahrazena vzdělávacími obory Pohybová výchova, Zdravotní tělesná výchova a Rehabilitační tělesná výchova, které jsou zařazeny do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví

Pohybová výchova Pohybová výchova nahrazuje tělesnou výchovu z I. dílu, a proto jsou její náplň a účel obdobné, pouze jsou přizpůsobeny sníženým mentálním schopnostem žáků

Zdravotní tělesná výchova Je obdobou zdravotní tělesné výchovy pro žáky se středně těžkým mentálním postižením, s ohledem na jejich snížené mentální schopnosti

Rehabilitační tělesná výchova alternativa zdravotní tělesné výchovy pro žáky s nejtěžšími formami mentálního postižení a se sníženou schopností spontánního pohybu snažíme se u žáků vzbudit kladný vztah k pohybovým aktivitám a motorickým cvičením, rozvíjet jejich motoriku a motivovat je ke snaze o samostatný pohyb učivo- rovnovážná a relaxační cvičení, pohyb ve vodě, alternativní formy terapie

Rehabilitační vzdělávací program pomocné školy Tělesné aktivity jsou uskutečňovány v rámci předmětů Hudební a pohybová výchova a Rehabilitační tělesná výchova

Hudební a pohybová výchova spojuje hudbu a pohyb- pohyb je zařazen v rámci hudebně pohybových cvičení- pohybové hry s říkadly a dětskými popěvky, jednoduché tanečky

Rehabilitační tělesná výchova měl by ji vést pedagogický pracovník s rehabilitačním zaměřením rozvíjení hybnosti- otáčení v leže, lezení, chůze, chůze do schodů, pohybové hry atp. rozvíjení jemné motoriky- úchop, manipulace s předměty, navlékání korálků, stavebnice, práce s modelínou atp. rehabilitační cvičení (měla by probíhat pod supervizí lékaře)- masáže pro lepší prokrvení těla, cvičení s rehabilitačními míči a polohovacími kostkami atp.

Zastoupení tv v učebním plánu ZŠS již jsme zmínili význam tělesné výchovy na ZŠS, ten se promítá i do rozvrhu žáků ZŠS: Žáci s STMP- 3 hodiny týdně Žáci s TMP a souběžným postižením více vadami- 6 hodin týdně- z toho 2 hodiny Pohybová výchova a zbylé 4 Zdravotní tělesná výchova nebo Rehabilitační tělesná výchova

Zastoupení tv v učebním plánu ZŠS dobíhající Vzdělávací program pomocné školy vyhrazuje pro tělesnou výchovu 5 hodin týdně Rehabilitační vzdělávací program pomocné školy 8- z toho 3 hodiny Hudební a pohybové výchovy a 5 hodin Rehabilitační tělesné výchovy pohybových aktivit tedy oproti starším kurikulárním dokumentům ubylo

Závěr Tělesná výchova na ZŠS zastupuje významnou roli a měla by vést k rozvíjení psychických i fyzických schopností žáků

Zdroje Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání základní škola speciální. 1. vydání. [online]. Praha: Výzkumný ústav pedagogický, 2008. 110 s. [cit. 2012-11-30]. Dostupné z WWW: <http://www.vuppraha.cz/wp-content/uploads/2009/12/RVP-ZSS_kor-final.pdf>. ISBN 978-80-87000-25-0. ŠVARCOVÁ, I. Vzdělávací program pomocné školy a přípravného stupně pomocné školy. Praha: Septima, 1995. s. 68. ISBN 80-85801-43-4

Děkujeme za pozornost