Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lesní obratlovci – savci
Advertisements

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Savci lesa šelmy.
Čeleď: Šelmy lasicovité
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Škola:. Základní škola a Mateřská škola,. Kostelní 560, Svoboda n
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_23_Liberec Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
ZVÍŘATA V LESE – SRNEC OBECNÝ VY_32_INOVACE_09_SRNEC_OBECNÝ Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
VY_32_INOVACE_16 Zvířata v lese. 4. ročník. Jméno:
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_26_Český_ráj Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Na poli Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_22_Na poli Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: listopad 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_PRV1,2_24.
Autor: Mgr. Věra Martincová
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
Dějiny ČR – románský sloh
VY_32_INOVACE_22_Sociální_sítě
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_Práce
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_25_U vody – ve vodě
VY_32_INOVACE_18_Vypnutí_a_odhlášení
VY_32_INOVACE_48_Internet_v_mobilu
Potravní vazby Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_03 – Krtek obecný Přírodověda - 5. ročník
Česká republika - Kutná Hora
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Česká republika - Pardubice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_26_U lidských obydlí
Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Zvířata v Lese – užovka hladká autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Střídání dne a noci
Ekosystém les Živočichové
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Přizpůsobivost živočichů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zvířata v lese – zmije obecná
Zvířata v lese – mravenec lesní
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Kytovci Autor: Mgr. Iva Hirschová
Zvířata v lese - slepýš křehký autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Veronika Dočkalová VY_32_INOVACE_10_Hranol základní pojmy
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Zvířata v lese – sovy VY_32_INOVACE_16_sovy
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
Pravoúhlá soustava souřadnic
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Zvířata v lese - liška obecná autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_07_liška_obecná

Liška obecná Psovitá šelma. Má špičatý čenich, štíhlé tělo a dlouhý huňatý ohon. Na většině těla má rezavou srst. Umí štěkat.

Ze života lišky Vyhrabává si až tři metry hluboká doupata - nory, které mají několik východů. Liška může mít i několik nor. Jednu hlavní s mláďaty a několik jiných, kam by mohla v případě nebezpečí mláďata přenést. Mláďata rodí v noře. Po narození jsou slepá a holá. Liška je savec.

Čím se živí liška Liška je masožravec. Pochytá velké množství myší a hrabošů. Někdy ovšem uloví i malého zajíce nebo ptáky hnízdící na zemi či drůbež. Když má nedostatek potravy nepohrdne ani brouky nebo žížalou. Potravu si zpestřuje sladkým ovocem.

Jak liška loví Ke kořisti se liška plíží přikrčená. Ve vhodném okamžiku na ni skočí, tlapami ji přitiskne k zemi a ostrými špičáky zakousne. Mrtvou kořist si odnese na bezpečné místo, tam ji roztrhá a sežere. Liška je šelma.

Pozor! Liška může být přenašečem nebezpečné nemoci – vztekliny! Jak poznáme nemocnou lišku? Liška je plaché zvíře a jestliže před člověkem neutíká, znamená to s největší pravděpodobností, že je nemocná. K takovým zvířatům se nepřibližujeme a nesaháme na ně.

Jiný lesní masožravec – kuna lesní Kuna lesní loví veverky, myši, ptáky, žáby, ale postačí jí i bobule, ovoce a hmyz. Výborně šplhá po stromech. Loví večer a v noci. Přes den se ukrývá v doupatech v dutých stromech. Často se stává obětí lišek.

Část potravního řetězce liška kuna veverka houby

V příbězích lišky vystupují jako chytrá a vychytralá zvířata.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pine_Marten_in_Kent.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Martes_martes_crop.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vulpes_vulpes_standing_in_snow.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vulpes_vulpes_pup_sitting_on_stone.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vulpes_vulpes_laying_in_snow.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Keulemans_common_fox.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_fox_norway_1.JPG?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:R%C3%B8d_r%C3%A6v_(Vulpes_vulp es).jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vulpes_vulpes_pups.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eichh%C3%B6rnchen_D%C3%BCsseldorf_ Hofgarten_edit.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Boletus_edulis_(Tillegem).jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Li%C5%A1ka_obecn%C3%A1_(%C5%A1elma http://cs.wikipedia.org/wiki/Kuna_lesn%C3%AD KHOLOVÁ, Helena, et al. Přírodověda 4. 1. vydání. Všeň : Alter, 1996. V lese/ Liška obecná, Kuna lesní, s. 2 - 56.

Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o lišce obecné a kuně lesní v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.