Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci"— Transkript prezentace:

1 Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci

2 Draví ptáci Špičatý zahnutý zobák a ostré drápy.
Silná a široká křídla. Kořist hledají ve dne pomocí zraku. Ostrost vidění je mnohem vyšší než u člověka. Mají slabý čich.

3 Jestřáb lesní Hnízdí na stromech vysoko nad zemí.
Na kořist číhá ze skrytého stanoviště a potom s neuvěřitelnou rychlostí zaútočí.

4 Co o jestřábovi víme. Jestřáb lesní loví veverky, hraboše či menší ptáky. Dlouhý ocas slouží jestřábovi ke kormidlování mezi stromy. Oko jestřába má žlutooranžovou barvu.

5 Káně lesní Loví malé savce především hraboše.
Nepohrdne ani mršinami malých ptáků, plazů, obojživelníků.

6 Poštolka obecná Loví drobné hlodavce, větší hmyz či ještěrky.
Dobře ji poznáme podle třepetavého letu nad místem lovu. Nestaví si vlastní hnízdo, využívá hnízd jiných ptáků. Můžeme ji spatřit i ve městech, kde hnízdí na balkonech a ve výklencích budov.

7 Krahujec obecný Má malou postavu, ale je odvážný.
Na kořist číhá na pozorovatelně ve větvích stromů, potom rychle a tiše zaútočí. Jindy létá bez určitého cíle po lese – skrytě těsně nad zemí, když spatří kořist, rychle zaútočí. Hnízdo si staví ve větvích stromů v nevelkých výškách.

8 Sokol stěhovavý Loví především ptáky v letu.
Na kořist pod sebou se vrhá z velké výšky a útočí svými pařáty. Kořist usmrtí klovnutím. Je nejrychlejším živočichem naší planety – při střemhlavém letu dosahuje rychlosti až 300km/hod. Hnízdí na skalních stěnách, zříceninách hradů nebo na různých věžích.

9 Orel skalní Bývá znakem síly.
Svou kořist dokáže spatřit i na velkou vzdálenost. Po spatření kořisti se pomalu snáší dolů na nic netušící oběť, kterou uchopí do svých silných pařátů a odnese na vyvýšené místo, kde ji silným zobákem roztrhá na menší kousky a sní. Loví zajíce, myši, lišky, mladé jeleny i menší ptáky. Staví si mohutné hnízdo (2 metry široké a 1 metr vysoké) na stromech nebo na skalách. Dvoutýdenní mládě hnízdo

10 zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Musv%C3%A5ge_cropped.jpg

11 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda
na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o dravých ptácích v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Zvířata v lese – draví ptáci VY_32_INOVACE_15_draví_ptáci"

Podobné prezentace


Reklamy Google