Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvířata v lese – mravenec lesní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvířata v lese – mravenec lesní"— Transkript prezentace:

1 Zvířata v lese – mravenec lesní
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_19_mravenec_lesní Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Mravenec lesní Staví si velká kupovitá mraveniště z jehličí a větviček. Jsou vysoká asi 50cm. Uprostřed kupy bývá vždy pařez. Hnízdo – mraveniště je stavěno tak, aby zachytilo co nejvíce slunečních paprsků. Při nedostatku světla může dosahovat výšky až 2 metrů.

3 mraveniště K regulaci teploty má mraveniště vlastní klimatizační systém – udržuje stálou teplotu uvnitř pomocí otvírání a zavírání vchodů a východů. Podzemní část mraveniště bývá dvakrát větší než nadzemní. Mravenci zde ukládají své zásoby. V zimě se mravenci stahují hlouběji do podzemí, kde přezimují.

4 stavba těla mravence hruď
Hlava s kusadly.Kusadla slouží k obraně, k přenášení materiálu či k porcování potravy. tři páry končetin zadeček

5 Mravenci mají zakrnělé žihadlo s jedovou žlázou na konci zadečku
Mravenci mají zakrnělé žihadlo s jedovou žlázou na konci zadečku. Žláza obsahuje kyselinu mravenčí – mravenec ji v případě ohrožení vystřikuje na nepřítele otvorem poblíž konce zadečku. Zadečkem umí na nepřítele dobře mířit.

6 královna - samička Mravenec lesní má v hnízdě pouze jednu královnu.
Je velká asi 11mm. Na krátkou dobu má křídla – ulomí si je po páření („svatebním letu“), než začne snášet vajíčka. Královna zakládá kolonii mravenců – po celý život klade vajíčka, ze kterých se líhnou dělnice, samečci nebo samičky – budoucí královny.

7 Nová královna po páření - „svatebním letu“ vyhledá místo k založení nového mraveniště.
Zde žije nejprve sama v malé komůrce a pečuje o hromádku vajíček a pak i larev. Krmí je vlastními výměšky a čeká, až se zakuklí. Z kukel se brzy vylíhnou první dělnice a ty pak převezmou péči o hnízdo.

8 dělnice Nejpočetnější skupina v mraveništi. Shánějí potravu. Starají se o potomstvo. Chrání hnízdo.

9 samečci Jsou tmavě zbarvení. Mají křídla. Žijí velice krátkou dobu.
Po páření („svatebním letu“) umírají. „Svatební let“ – mračna okřídlených samečků a samiček, kteří se ve vzduchu páří.

10 Mravenec lesní je všežravec.
Živí se živým i mrtvým hmyzem a jinými malými živočichy nebo sladkou šťávou zralých plodů. Je užitečný – zahubí velké množství lesních škůdců.

11 zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Formica.rufa5.-.lindsey.jpg
C5%99e%C5%A1ihlavsk%C3%A1.jpg Obrázky z knihy Ondřeje Sekory – Knížka Ferdy Mravence

12 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodověda
na ZŠ Mladá Boleslav 17. listopadu 1325 pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk výkladu o mravenci lesním v rámci tématu V lese. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 1. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Zvířata v lese – mravenec lesní"

Podobné prezentace


Reklamy Google