Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: LESNÍ ZVÍŘATA AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_3_HK

2 Lesní zvířata Obrázky a hádanky

3 ANOTACE PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO: ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: Formou hádanek se seznámí s méně známými skutečnostmi ze života nejběžnějších obyvatel našich lesů: Liška, veverka, kuna, srnec, jezevec a prase divoké. ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: Hádanky se žákům líbily natolik, že si začali vzájemně vytvářet svoje vlastní a v mnoha případech i mnohem náročnější. Na závěr byla zařazena soutěž v poznávání zvířat podle neúplných obrázků. Učivo o obyvatelích lesa bylo zábavnou formou dokonale procvičeno.

4 HÁDANKA 1 Obvykle dorůstá 19 až 23 cm. Má huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech. Charakteristickým znakem jsou střapce chlupů na ušních boltcích směřující do špičky. Má ostré a zakřivené drápy, které jí pomáhají při lezení po větvích stromů. V Česku se nejčastěji objevuje červená a černá forma. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá hnízdo tvořené mechem, listy a kůrou. Dokáže se pohybovat rychlostí až 19 km/h. Většinu dne tráví hledáním potravy, kterou tvoří především šišky, houby a různé plody. PŘIŘAĎ KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU.

5 HÁDANKA 2 Je to naše největší lasicovitá šelma. Má poměrně zavalité tělo na silných nohách s mohutnými drápy. Je to nepravý zimní spáč. Vyhrabává si složité soustavy nor, které opouští jen v noci. Nora může být až 5 m hluboká. Žije v lesích od nížin až do hor po celém našem území. Potrava: žáby, hadi, ještěrky, malí savci, ptáci a jejich vajíčka, hmyz a jeho larvy, lesní plody, houby. Je schopen se vykrmit až na dvojnásobek své váhy s tlustou vrstvou tukových zásob. Dožívá se let. PŘIŘAĎ KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU.

6 HÁDANKA 3 Je to štíhlá, dlouhonohá šelma s dlouhým huňatým ocasem. Přední i zadní končetiny má vyzbrojeny ostrými drápy, tlamu zase ostrými zoubky vhodnými k rychlému usmrcení kořisti. Žije ve vlhkých lesích, občas se objeví i v parcích. Je aktivní večer a v noci, kdy se vydává za potravou, kterou tvoří především malí savci, ptáci a hmyz, ale i ptačí vejce. Má skvěle vyvinutý sluch. PŘIŘAĎ KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU.

7 HÁDANKA 4 Je relativně malým zástupcem své čeledi. Dosahuje hmotnosti mezi kg. Ocas je velmi krátký a sotva viditelný. Přes léto má jeho srst až mírně rezavý odstín, s příchodem zimy její zbarvení znatelně tmavne. Samci mají krátké parůžky, které mohou u jedinců v dobrých podmínkách dorůstat až do délky 25 cm. Živí se zejména nejrůznějšími bylinami, občas požírá také různé plody. Zvláště v oblibě má přitom mladé výhonky trav. Je plachý a při ohrožení se často ozývá zvukem podobným psímu štěknutí. Většinu roku se zdržuje samostatně, výjimkou je pouze období rozmnožování. PŘIŘAĎ KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU.

8 HÁDANKA 5 Jedná se o typického všežravce. Dospělí samci dorůstají cm. Má nápadně velkou hlavu a relativně krátké končetiny. Jeho srst je tvořená hustými štětinami, které ho chrání před nepříznivými vlivy. Její zbarvení kolísá mezi tmavošedou přes hnědou až k černé. Během zimy je srst výrazněji hustší a tmavší. Mláďata jsou zpočátku hnědá a světle pruhovaná. Mezi jeho další nápadné znaky patří jeho čtyři výrazné trojhranné špičáky, jež se při dorůstání zahýbají vzhůru. Má skvěle vyvinutý čich a sluch. Požírá trávu, hlízy, ořechy, různé bobule, mršiny, kořeny, odpadky, hmyz, malé plazy. Často navštěvuje pole, zvláště kukuřičná, kde dokáže napáchat veliké škody. PŘIŘAĎ KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU.

9 HÁDANKA 6 Tento živočich žije nejenom v lese, ale i v okolí lidských sídel. Je to samotář. Má špičatý čenich, štíhlé tělo a dlouhý huňatý ohon. Mívá 3-8 mláďat, které zpočátku kojí a později jim přináší myši, žáby, ptáky i brouky. Může být přenašečem nebezpečné choroby – vztekliny. Má několik nor: jednu hlavní, kde jsou i mláďata, ostatní jsou rezervní pro případ nebezpečí, aby měla kam mláďata přenést. Mláďata se rodí slepá, první tři týdny jsou závislá na matčině mléce. PŘIŘAĎ KE SPRÁVNÉMU OBRÁZKU.

10 Liška obecná

11 Jezevec lesní

12 Veverka obecná

13 Kuna lesní

14 Srnec obecný

15 Prase divoké

16 Citace: CKURNETT. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor:Swift_Fox.jpg. Dostupné z WWW: TRAITOR, Demon. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor:Grey_squirrel.jpg. Dostupné z WWW: HERO, Badger. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor:Badger-badger.jpg. Dostupné z WWW: KROPIVNIK, Dany. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor: Martes_martes_crop.jpg. Dostupné z WWW: SZCEPANEK, Marek. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor:Capreolus_capreolus_(Marek_Szczepanek).jpg. Dostupné z WWW BARTZ, Richard. Wikipedia.org. [online] [cit ]. Soubor: Wild_Boar_Habbitat_3.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google