Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Metodologie historického výzkumu volného času
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Společenská odpovědnost organizací
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace projektu doktorského studia
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ekonomika životního prostředí
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Nástroj změny v místním prostředí
FOTO Petr BENEŠ PS Smart life
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Nástroj změny v místním prostředí
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Technologická agentura
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Nástroj změny v místním prostředí
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Předběžná témata příští výzvy v prioritě SSH Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast Věda ve společnosti pacvon@tc.cz Tel: 234 006 110

Výzvy priority SSH 2010 Výzva FP7-SSH-2010-A, LCP 40M€ FP7-SSH-2010-B, SCP 18,9 M€ FP7-SSH-2010-C, SICA 8,1 M€ FP7-SSH-2010-D, CSA 2,5 M€ Datum vyhlášení výzev: konec července 2009 (?) Celkový rozpočet 74,95 M€ Uzávěrka: listopad – prosinec 2009 (?)

Témata pro velké projekty 1.2.1 Proměna role finančního systému, tak aby lépe sloužil ekonomickým, sociálním a environmentálním cílům Existující role financí × vhodná role financí ve veřejném zájmu; proměna role soukromých peněz 2.1.1 Tvorba a přeměna pracovních míst v kontextu sociálně-ekologické proměny Dynamika vývoje tvorby pracovních míst, vytvoření nových politik zaměstnanosti, vzdělávání a politiky kurzů, lepší pracovní místa pro ženy a starší populaci, role sociálních inovací, srovnání s regiony mimo EU

Témata pro velké projekty 3.2.1. Závislosti a životní styly v současných evropských společnostech Sociální, ekonomické a individuální determinanty závislostí Komparativní definice závislostí v různých MS; kvantitativní data v různých částech EU; srovnání právních rámců; závislosti a obchod; různé politiky MS v historické perspektivě a srovnání účinnosti; „kdo definuje závislost“

Témata pro velké projekty 4.1.1. Evropa čelící multipolárnímu světu Budoucí vývoj globálního vládnutí a role Evropy, monitorování a analýza potencionálně rizikových regionů, situace po konci hegemonie USA, role EU při reformě institucí globální vlády, procesy šíření, sdílení a popírání hodnot

Témata pro velké projekty 5.1.1 Demokracie a stíny totalitarismu a populismu: evropská zkušenost Překonání dědictví rozděleného kontinentu, analyzovat populismus a jeho důsledky pro národní a evropské vládnutí. Historická paměť a vynořování potlačované paměti v konkrétních aktuálních sociálních debatách. Růst populismu ve starých i nových MS, symboly, praktiky a diskurs populistických organizací a leaderů během posledních 20 let. Oběh zkušeností, historických vyprávění, politické a právní kultury v evropském politickém prostoru a jejich vliv na utváření rozhodnutí V EU.

Malé a střední projekty 1.1.1 Výzkum řízený poptávkou (demand-driven research) a inovační politiky pro růst, prosperitu a veřejné blaho Posílit evropskou schopnost inovovat; rovnováha výzkum – inovace; vhodné kvantitativní nástroje pro předpovídání a hodnocení dopadů výzkumu řízeného poptávkou 1.3.1. Veřejný sektor budoucnosti Poslední tři dekády pod vlivem tzv. „New public management“, jenž byl inspirován hlavně managementem v soukromé sféře. Komparativně zhodnotit dopad NPM, zhodnotit inovační potenciál managementu ve veřejné sféře.

Malé a střední projekty 2.1.2 Lokální sociální (welfare) systémy podporující sociální soudržnost Různé vzorce lokálních soc. systémů, srovnání a dopady zejména na sociální nerovnost; role různých poskytovatelů, role veřejné politiky; doporučení pro „urban policy“ 2.1.3. Analýza dopadu globálních změn Ekonomické a sociální náklady klimatických změn na regionální úrovni (návaznost na „Stern report“). Nové politiky a opatření pro zmírnění, adaptaci a předcházení negativních důsledků. Očekávané socioekonomické změny vyvolané globální změnou. (Téma komplementární k ENV výzvě)

Malé a střední projekty 2.1.4. Sociální platforma na téma udržitelného životního stylu Potřeba omezit spotřebu energie a přírodních zdrojů a zároveň zlepšit kvalitu života. „Nové udržitelné způsoby života, pohybu, spotřeby“. Definovat „research agenda“. 2.1.5 Kvantifikace dopadu klimatických změn na ekonomický sektor v Arktidě 2.2.1 Regiony EU a jejich interakce se sousedními regiony Analýza potencionálních politických možností EU pro posílení soudržnosti EU a jejích sousedů. Usnadnit vytvoření dlouhodobé vize vývoje těchto regionů s důrazem na nové členské státy. Kvantitativní a kvalitativní zhodnocení budoucích dopadů různých možností.

Malé a střední projekty 5.2.1 Evropské identity: vnímání Evropy a EU zevnitř a zvnějšku Zhodnotit, jak jsou v každodenním životě občanů EU přítomny oficiální symboly identity a osobní zkušenost s EU, jak jsou vnímány a jak interagují s národní kulturou. 5.2.2 Nová interpretace evropského kulturního dědictví, vstříc ke knihovnám a muzeím 21. století Nová interakce muzeí a galerií s publikem, dopad těchto institucí na identity a hodnoty, koordinace jejich aktivit napříč Evropou, reinterpretace sbírek a archívů

Projekty mezinárodní spolupráce (SICA) 4.1.2 Kolektivní výzvy pro Latinskou Ameriku a Karibskou oblast Chudoba: pochopení sociálního a ekonomického využívání živ. prostředí – nové modely zemědělských systémů Institucionální nedostatky: nové přístupy k vládnutí Důraz na šíření výsledků projektu v cílové oblasti 4.1.3 Pochopení moderních prvků v urbanizaci Číny Analýza urbanizace/metropolizace posledních 30 let, potenciál dalšího vnitřního vývoje Číny v globálním kontextu. Využití historických a aktuálních zkušeností z velkých měst Evropy.

Projekty mezinárodní spolupráce (SICA) 4.2.1 Kultury vládnutí a řešení konfliktů v Evropě a Indii Kořeny a vlivy různých druhů vládnutí v zacházení se sociálními, ekonomickými, environmentálními a bezpečnostními otázkami. FORESIGHT 7.2.1 Podpora foresightu ERA Optimalizace zdrojů a kapacit na poli výzkumu prostřednictvím „joint programming“ (tendr a expertní skupina)

Děkuji Vám za pozornost!