KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Advertisements

Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Polární pás.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Sladkovodní a mořské ryby Pětilístek: ryby
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Analýza odvětví Vyjednávací síla dodavatelů Připravili: Dudíková, Nečas, Horák.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Stavba těla: skřele hlava trup ocas čichové jamky hmatové vousy prsní ploutve břišní ploutve řitní ploutev ocasní ploutvev postranní čára hřbetní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_10C_2_Ryby _I_sladkovodní Téma:
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
I. Literární exkurze II. Sout ěž e III. Projekt Mladé fronty Dnes IV. Č tená ř ské dílny V. Literární ve č ery.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
Jsou venkovské školy horší než městské?
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Termika – Fotovoltaika
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Tisková konference Informovaný spotřebitel
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Globální oteplování Země trpí! Lidé trpí! Možná to někdo nevidí.
P T Á C I HLAVNÍ ZNAKY.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Jankůjová Natálie Vedoucí: Ing. Roman Švec, Ph.D.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Makroekonomie E 7 - otázky.
FEBA-European Federation of Food Banks
SádkyCarpCZ Jacko.
veřejných zakázek IROP
Česká republika - Třeboňsko
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Obec Pstruží pro občany
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Třída: RYBY.
Statistika kriminality za rok 2017 Plzeň – město
Předpověď živelních pohrom
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Organizace práce na prodejně
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Autor: Petra Kejvalová
JARNÍ TRHY 2019.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Transkript prezentace:

KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem TISKOVÁ KONFERENCE 29. 11. 2017 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR

Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkům jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, loni se ho vyprodukovalo 18 362 tun. Došlo k mírnému nárůstu oproti roku 2015. Druhové složení tržních ryb vyprodukovaných chovem v ČR v letech 2007 - 2016 (t) Ryby podle druhů 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Kapr 17947 17507 17258 17746 18198 17972 16809 17833 17860 18362 Lososovité ryby 776 815 671 738 814 752 682 692 611 668 Lín, síhové 295 308 271 241 208 184 165 163 157 147 Býložravé ryby 747 980 1010 1071 958 997 892 779 822 1063 Dravé ryby 218 236 228 229 227 238 202 213 230 Ostatní 464 549 633 406 603 631 572 466 537 482 Celkem 20447 20395 20071 20420 21010 20763 19358 20135 20200 20952 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Co ovlivnilo produkci? Rozdíly napříč celou ČR Plzeňský kraj a Jižní Čechy – chyběla voda z významné části (cca 10 – 20 % kapacity rybníků) Jižní Morava – nebyla v podstatě žádná voda v plůdkových rybnících a výtažnicích Rybožraví predátoři (kormoráni, volavky, vydry, norci aj.) – škody se vyšplhaly až na 200 mil. Kč Letošní cena za kapra? Očekává se cena vyšší oproti loňskému roku (navýšení je především z důvodu rostoucích legislativních podmínek a dalších zvyšujících se nároků na produkci, které navyšují producentům náklady)

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Kde kapra koupit? Zatím bohužel nejde o produkt, který by byl běžně dostupný v každém obchodě s potravinami. Nejsnadnější je samozřejmě nákup kapra v době před Vánocemi, kdy stánky s plnými káděmi najdeme snad v každém městě. Pokud si chcete pochutnat na kapřím mase i během roku, máte v podstatě několik možností, jak si kapra obstarat. Jednou z možností je nákup přímo od zdroje, většina rybářství totiž nabízí prodej ryb přímo na svých sádkách. Další možností je nákup ryb ve specializovaných prodejnách (rybárnách) anebo větších supermarketech, které jsou přizpůsobené prodeji chlazených (někdy i živých) ryb. V menších obchodech se stále častěji můžete setkat i s prodejem vakuově balených výrobků z kapra (chlazené podkovy, filety, půlky apod.)

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Šupináč nebo lysec? Stavbou těla jsou obě formy kapra totožné Procentický podíl masa se také neliší Rozdíl je pouze v tloušťce kůže Lysec Má šupiny jen u hlavy, poblíž hřbetní ploutve či podél postranní čáry, má kůži silnější, pevnější, lépe se při opracovávání stahuje, je vhodnější pro přípravu marinovaného kapra. Šupináč Tělo celé pokryté šupinami - po odstranění šupin má kůži jemnější, která se snáze tepelně upravuje, o něco hůře se ovšem stahuje.

Petr Stupka šéfkuchař

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM

Děkujeme za pozornost