KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem TISKOVÁ KONFERENCE 29. 11. 2017 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Ing. Miroslav Toman, CSc. Prezident Potravinářské komory ČR
Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkům jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, loni se ho vyprodukovalo 18 362 tun. Došlo k mírnému nárůstu oproti roku 2015. Druhové složení tržních ryb vyprodukovaných chovem v ČR v letech 2007 - 2016 (t) Ryby podle druhů 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Kapr 17947 17507 17258 17746 18198 17972 16809 17833 17860 18362 Lososovité ryby 776 815 671 738 814 752 682 692 611 668 Lín, síhové 295 308 271 241 208 184 165 163 157 147 Býložravé ryby 747 980 1010 1071 958 997 892 779 822 1063 Dravé ryby 218 236 228 229 227 238 202 213 230 Ostatní 464 549 633 406 603 631 572 466 537 482 Celkem 20447 20395 20071 20420 21010 20763 19358 20135 20200 20952 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Co ovlivnilo produkci? Rozdíly napříč celou ČR Plzeňský kraj a Jižní Čechy – chyběla voda z významné části (cca 10 – 20 % kapacity rybníků) Jižní Morava – nebyla v podstatě žádná voda v plůdkových rybnících a výtažnicích Rybožraví predátoři (kormoráni, volavky, vydry, norci aj.) – škody se vyšplhaly až na 200 mil. Kč Letošní cena za kapra? Očekává se cena vyšší oproti loňskému roku (navýšení je především z důvodu rostoucích legislativních podmínek a dalších zvyšujících se nároků na produkci, které navyšují producentům náklady)
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Kde kapra koupit? Zatím bohužel nejde o produkt, který by byl běžně dostupný v každém obchodě s potravinami. Nejsnadnější je samozřejmě nákup kapra v době před Vánocemi, kdy stánky s plnými káděmi najdeme snad v každém městě. Pokud si chcete pochutnat na kapřím mase i během roku, máte v podstatě několik možností, jak si kapra obstarat. Jednou z možností je nákup přímo od zdroje, většina rybářství totiž nabízí prodej ryb přímo na svých sádkách. Další možností je nákup ryb ve specializovaných prodejnách (rybárnách) anebo větších supermarketech, které jsou přizpůsobené prodeji chlazených (někdy i živých) ryb. V menších obchodech se stále častěji můžete setkat i s prodejem vakuově balených výrobků z kapra (chlazené podkovy, filety, půlky apod.)
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Šupináč nebo lysec? Stavbou těla jsou obě formy kapra totožné Procentický podíl masa se také neliší Rozdíl je pouze v tloušťce kůže Lysec Má šupiny jen u hlavy, poblíž hřbetní ploutve či podél postranní čáry, má kůži silnější, pevnější, lépe se při opracovávání stahuje, je vhodnější pro přípravu marinovaného kapra. Šupináč Tělo celé pokryté šupinami - po odstranění šupin má kůži jemnější, která se snáze tepelně upravuje, o něco hůře se ovšem stahuje.
Petr Stupka šéfkuchař
SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM
Děkujeme za pozornost