Výživa při antikoagulační léčbě Léčebná výživa Mgr. Jana Spáčilová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
11. – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diabetes mellitus.
Poruchy hemostázy Jitka Pokorná.
10. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9.10. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
7. – 11. března PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Energetická hodnota dětské výživy
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
14.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Diferencované stravování
21.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Výživa při antikoagulační léčbě Léčebná výživa Mgr. Jana Spáčilová

POJMY Srážení krve Shlukování krevních destiček Antikoagulans Enteroragie Krvácení Krvácení z nosu Sraženina

POJMY Hemokoagulace Srážení krve Agregace trombocytů Shlukování krevních destiček Antikoagulans Látka, která působí proti krevní srážlivosti Enteroragie Čerstvá krev ve stolici (červená, krvácení ze střeva, zejm. tlustého) Epistaxe Krvácení z nosu Hemoragie krvácení Koagulum sraženina

Srážení krve (koagulace)

Srážení krve Průběh srážení krve spočívá v několika krocích, které na sebe vzájemně navazují a ovlivňují se. Ke srážení krve dochází při porušení kontinuity některé z cév a vede k zabránění vykrvácení. Na počátku procesu srážení krve stojí stah drobných cév, které tím sníží průtok krve postiženou částí těla. Do místa poranění cestují krevní destičky, odborně trombocyty, které vytvoří provizorní zátku. Zároveň se ale aktivují faktory krevního srážení, což jsou hlavně enzymy přítomné v krvi. Při zranění se aktivované faktory navzájem kontrolovaně štěpí, přičemž produkty štěpení získávají nové vlastnosti umožňující aktivovat další faktory. Výsledkem tohoto poměrně složitého procesu je vznik bílkoviny fibrinu, který slepí krevní destičky, což je vlastní proces srážení krve. Aby celý proces správně fungoval, je důležitý dostatek vápníku. Celý tento proces trvá několik málo minut a projeví se zástavou krvácení.   V krvi koluje několik druhů látek, které mají za úkol udržovat rovnováhu v celém systému, funkce některých je závislá na vitaminu K. K tomuto systému patří i látky, které případné sraženiny, které systému kontroly unikly, odstraňuje.

trombóza * Trombofilní stavy Vznik krevní sraženiny v cévním řečišti nebo v srdečních dutinách Vznik sraženiny v tepenném řečišti Ucpání tepny (na podkladě aterosklerózy) – tkáním či orgánům, ke kterým tato tepna přivádí krev, se nedostává kyslíku → odumření příslušné tkáně Př. IM, CMP Vznik sraženiny v žilním systému Důsledky různě závažné dle toho, jaké žíly jsou trombózou postiženy. Př. trombóza hlubokých žil DK (porucha odtoku krve z postižené končetiny → bolest a často i otok, změna barvy končetiny) Komplikací hluboké žilní trombózy může být i plicní embolie (část trombu se utrhne a krví je přes pravou síň a komoru odnesena do plicní tepny, kterou ucpe; pocit nedostatečného dechu, event. bolest na hrudníku, někdy pocit na omdlení nebo až náhlé bezvědomí) po operacích, úrazech, upoutání na lůžko, sádrové fixace, dlouhodobé vynucené pozice, některá akutní onemocnění (srdeční selhání, těžké infekce, CMP), užívání některých léčiv (hormonální antikoncepce, vysoké dávky kortikoidů, protinádorová léčba), trombofilní stavy * Trombofilní stavy Vrozené – Leidenská mutace, snížená hladina proteinu C nebo S, nebo antitrombinu Získané – nádorová onemocnění, idiopatické střevní záněty, antifosfolipidový syndrom

Léčba trombózy - antikoagulancia HŽT a PE Akutní fáze - nitrožilní/podkožní podávání heparinu/nízkomolekulároního heparinu (zábrana dalšímu narůstání krevní sraženiny a umožňují tak sraženinu rozpouštět). Po odeznění akutního stadia – nutno pacienta dlouhodobě zajistit proti vzniku nové trombózy → léčba warfarinem (sekundární prevence trombózy). Účinek heparinu nastupuje ihned. Účinek warfarinu se rozvíjí postupně během několika dní – zpočátku je nutné podávat zároveň. Heparin je vysazen teprve tehdy, kdy je účinek warfarinu dostatečný k zabránění vzniku nové trombózy nebo zhoršení trombózy stávající. Účinek se měří pomocí protrombinového času (Quickův čas, INR). Primární prevence podávání warfarinu – u stavů s vysokým rizikem vzniku trombózy (pacienti po implantaci umělé chlopně, nemocní s fibrilací síní)

Nízkomolekulární hepariny antikoagulancia Přímá (přímo působící) – heparin, nízkomolekulární heparin Nepřímá – warfarin (kumarinová perorální ant.) Základní vlastnosti antikoagulancií   Heparin Nízkomolekulární hepariny Warfarin Cesta podání při léčbě intravenózní subkutánní perorální Nástup účinku ihned několik minut hodiny Plný účinek desítky minut dny Aktivace fibrinolýzy nepatrná malá žádná Antidotum protaminsulfát vitamin K Odeznění účinku po vysazení Podání v těhotenství možné ne mezi 6.–12. a od 36. týdne Přechod do mléka stopy Přímá antikoagulancia vedou k inhibici koagulačních enzymů aktivací antitrombinu III, proto jejich účinek nastává ihned po styku s krví a jejich použití je vhodné u akutních případů. Dlouhodobé podání je výjimečné např. během těhotenství, při recidivující paraneoplastické trombóze nebo při nutnosti dlouhodobé antikoagulační léčby a zároveň přítomnosti specifické kontraindikace kumaronových preparátů. V klinické praxi se používají dva druhy heparinu. Jedná se o nefrakcionovaný heparin (UFH) a heparin frakcionovaný – nízkomolekulární (LMWH). Léčba nízkomolekulárními hepariny je výhodnější. Mezi hlavní výhody patří dlou­hodobější účinek, možnost subkutánní aplikace a nižší výskyt trombocytopenií. Nepřímá antikoagulancia vedou k inhibici jaterní syntézy koagulačních faktorů, které jsou zá­vislé na přítomnosti vitaminu K. Způsobují vznik nefunkčních faktorů krevního srážení. Jejich antitrombotický účinek nastává za několik dní z důvodu doznívání účinnosti koagulačních proenzymů. Jejich antagonistou je vitamin K.

Léčba warfarinem Délka léčby: u trombózy vyvolané přechodným vyvolávajícím faktorem (operace) stačí 3 – 6 měsíců v případě přetrvávání vyvolávajícího faktoru (zhoubný nádor) trvalá léčba Při nezjištěném vyvolávajícím faktoru dlouhodobá léčba Mechanizmus působení: Antagonista vitaminu K → narušení tvorby některých koagulačních faktorů Správná dávka: Ne moc nízká (riziko trombózy), ne moc vysoká (riziko krvácení) Pozor! různá citlivost na warfarin u různých osob, kolísání účinku v průběhu života → individuálně Ověření správné dávky – protrombinový čas (Quickův test, tromboplastinový čas)

PROTROMBINOVÝ ČAS Z plazmy vzniklé odstředěním žilní krve a odebrané do speciální zkumavky s citrátem sodným, který zabrání srážení, protože váže vápník z odebrané krve Měří se čas, za který se vytvoří koagulum. Tento čas se dále přepočítává na protrombinový poměr (poměr času vzorku pacienta a času kontroly) a na mezinárodní normalizovaný poměr (INR)

PROTROMBINOVÝ ČAS Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) Fyziologická hodnota (u zdravých osob neléčených warfarinem) kolem 0,8-1,2 Při léčbě warfarinem INR stoupá (projev zpomalení krevního srážení – při hodnotě INR=2 se plazma sráží zhruba 2x pomaleji než plazma neléčeného jedince) Léčebné rozmezí je stanoveno lékařem, zpravidla 2-3, nebo 2-3,5 nebo 2,5-3,5 Při poklesu INR pod dolní hranici rozmezí (zpravidla pod 2) je účinek warfarinu nedostatečný a pacient je ohrožen trombózou → dávku nutno zvýšit Při vzestupu INR nad horní hranici je účinek warfarinu nadměrný → pacient je ohrožen krvácivými komplikacemi → dávku snížit

VÝZNAM STABILITY ÚČINKU WARFARINU Každý výkyv INR ohrožuje pacienta trombotickými komplikacemi nebo krvácením – optimem je co největší stabilita INR Faktory zvyšující účinek warfarinu: Horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukce hmotnosti), alkohol, některá léčiva Alkohol – 1 drink denně bez většího rizika (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu) Faktory snižující účinek warfarinu: některá léčiva, užívání potravinových doplňků s vitaminy, užívání vitaminu K Mimořádný příjem vitaminu K v potravě Přijímat stabilní množství vitaminu K, ani příliš vysoké ani příliš nízké Vyhýbat se potravinám s vysokým a zároveň nestabilním obsahem vitaminu K Vyhýbat se náhlým změnám v množství i složení stravy Vyhýbat se jakýmkoliv jídelním excesům

Warfarin v těhotenství KONTRAINDIKACE pokud je warafinu užíván mezi 6. – 12. týdnem těhotenství, hrozí poškození plodu → důležitost včasného zjištění těhotenství a hned po jeho potvrzení lékařem warfarin vysadit pacientka je převedena na nízkomolekulární heparin (pro plod neškodný) po celou dobu těhotenství, ihned po porodu je možno převést zpět na warfarin (neprochází do MM, kojení bez rizika)

Úloha vitaminu K Nutný pro aktivaci řady koagulačních faktorů vytvářených v játrech (f. II, VII, IX, X) a ovlivnění tvorby přirozených inhibitorů koagulace – proteinu C a S Formy vitaminu K: Vitamin K1 (fylochinon) v potravě rostlinného původu (především listová zelenina, ale i jiné zdroje) Vitamin K2 (menachinon) vyráběn bakteriemi v tenkém a tlustém střevě, také vytvářen z K1 zvířaty i člověkem (přítomen i v potravinách živočišného původu – maso, játra) Vitamin K3 (menadion) syntetická forma, v těle se mění na K2 Vitamin K je poměrně stabilní při tepelné úpravě i skladování, k významným ztrátám dochází na denním světle. Jeho množství kolísá podle ročních období. V lidském těle jsou jen minimální zásoby vitaminu K (ač je vitamin rozpustný v tucích) ZT: …přispívá k normální srážlivosti krve, přispívá k udržení normálního stavu kostí Nutný pro aktivaci řady koagulačních faktorů vytvářených v játrech (f. II, VII, IX, X) a ovlivnění tvorby přirozených inhibitorů koagulace – proteinu C a S Formy vitaminu K: Vitamin K1 (fylochinon) v potravě rostlinného původu (především listová zelenina, ale i jiné zdroje) Vitamin K2 (menachinon) vyráběn bakteriemi v tenkém a tlustém střevě, také vytvářen z K1 zvířaty i člověkem (přítomen i v potravinách živočišného původu – maso, játra) Vitamin K3 (menadion) syntetická forma, v těle se mění na K2 Vitamin K je poměrně stabilní při tepelné úpravě i skladování, k významným ztrátám dochází na denním světle. Jeho množství kolísá podle ročních období. V lidském těle jsou jen minimální zásoby vitaminu K (ač je vitamin rozpustný v tucích) Protein C – přirozený antikoagulační faktor, závislý na vitaminu K, který brání zvýšenému srážení krve. Jeho nedostatek může být vrozený či získaný a vede ke vzniku žilních trombóz. Protein S - přirozený antikoagulační faktor, závislý na vitaminu K, který spolu s proteinem C brání zvýšenému srážení krve. Jeho nedostatek může být vrozený či získaný a vede ke vzniku žilních trombóz.

Příjem vitaminu K DDD(dle DACH) muži 15-50 let 70 µg, ženy 60 µg DDD muži >50 let 80 µg, ženy 65 µg Zdroje: přibližně 50 % z potravy: Nejbohatší zdroje obecně: listová zelenina a játra, zelené a bylinné čaje Menší množství v mase (zvláště kuřecím), v některých rostlinných tucích 50 % tvořeno střevními bakteriemi (sníženo při léčbě ATB, zvýšeno při užívání probiotik) Snížení absorpce vitaminu K – přítomnost nasycených tuků v potravě, vysoké dávky vit. E, vápníku

Dieta při antikoagulační léčbě Správně vytvořená dieta by měla vycházet ze zásad správné výživy, měla by zohlednit případná další dietní doporučení, která pacient dodržuje, vycházet ze stravovacích zvyklostí pacienta a zároveň zabezpečit stabilní příjem vitaminu K (bez výkyvů v jeho příjmu) Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství, ale také jeho nízký příjem. Nebezpečí nedostatečného příjmu vitaminu K – kolísání hladiny INR, případně jeho rychlé snížení po požití běžné dávky vitaminu K → nevylučovat potraviny obsahující vitamin K Denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg denně Přesáhnutí doporučené dávky více než 4x, tzn. 300 – 750 µg vyžaduje přísnou kontrolu a měl by být vyrovnaný Nebezpečně vysoký příjem vitaminu K přesahující 9 – 10x doporučený příjem (750 µg) vede k rozkolísání INR

Rizika nevhodně provedené úpravy diety Vynechání ovoce a zeleniny - nedostatek vlákniny, vitaminu C, A, draslíku Riziko vzniku zácpy, žlučníkových obtíží, vysoké hladiny cholesterolu (vláknina), snížení obranyschopnosti a zvýšení počtu infekčních komplikací, až zvýšení krvácivosti (vit. C), snížení střevní peristaltiky, poruchy srdečního rytmu (draslík) Náhrada kuřecího masa za vepřové vyšší obsah nasycených MK a cholesterolu

VÝBĚR POTRAVIN – ZELENINA A OVOCE Listová zelenina – vysoké množství vitaminu K, nevhodná (riziková) Kořenová zelenina – nízké množství, vhodná Mléčné kvašení zvyšuje množství vitaminu K v zelenině – kysané zelí i jiná kysaná zelenina není vhodná, obsah vitaminu K je zde vysoký a nestabilní. Alternativa zelí – kedlubnové zelí, dušená mrkev Listová zelenina – kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, hlávkové zelí, polníček, rukola, smetánka apod. Lze povolit malé množství (10 – 20 gramů) na přípravu polévek, jako součást hlavních pokrmů nebo jako obloha. Brokolice a květák – nevhodné jako hlavní součást pokrmu Petrželová nať, pažitka, kopr, řeřicha – velké množství vitaminu K, ale nejsou konzumovány ve velkém množství Bezpečné druhy: kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, ředkvičky, také zralá rajčata, okurky, paprika, brambory … zařazujeme denně pro splnění doporučené dávky ovoce a zeleniny Ovoce – většinou bezpečné (s nízkým obsahem vitaminu K), výjimky – sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny, maliny, hrozny, fíky

VÝBĚR POTRAVIN – MASO A ŽIVOČIŠNÉ PRODUKTY Kuřecí a krůtí maso – nepravidelný obsah vitaminu K podle toho, čím je drůbež krmena. Zvířata z velkochovů mají nižší obsah vit. K, kuřata a krůty krmené zeleným krmivem naopak → volit pokrmy s menším množstvím masa, př. rizoto, ražniči, zapečené brambory s kousky masa, aj. Zvážit, zda je vhodná výměna za maso vepřové, které má nízké hodnoty vit. K U pacientů s problémy s obezitou a cholesterolem je vhodnější zmenšit porci kuřecího masa a zvolit vhodnou úpravu – úpravy, kde je menší podíl masa (rizoto, zapečené brambory, kuřecí nudličky se zeleninou, ražniči) Hovězí maso – množství vitaminu K také kolísá podle krmiva Játra (drůbeží, hovězí, vepřová) – velmi vysoký obsah vitaminu K, vynechat (rizikové) Tuky – větší množství v olivovém a sójovém oleji, nízké množství ve slunečnicovém a řepkovém – bezpečné, stejně tak máslo Vejce – vitamin K v žloutku (v 1 žloutku asi 44 µg vit. K), záleží na zkonzumovaném množství, menší množství – 1 vejce povoleno. Bílek bezpečný. Mléko a mléčné výrobky - bezpečné

VÝBĚR POTRAVIN - OSTATNÍ Obiloviny – bezpečné Luštěniny – v literatuře nejednoznačné údaje o množství (v naší literatuře vysoký obsah, v USDA nízký). Možné jako součást polévek, ozdob, salátů. Ne jako hlavní jídlo, hlavní komponenta polévek, salátů, pomazánek aj Nápoje – omezovat bylinné čaje, zejména kopřivový a zelený čaj. Černý čaj a ovocné čaje bezpečné. Vitaminové doplňky – mohou obsahovat vysoké množství vit K. Pozor na suplementa s výtažky ginkgo biloba a zeleným čajem, Alkohol – při jednorázovém podání zvyšuje účinek warfarinu

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM VITAMINU K Potravina µg/100 g USDA Brokolice 130 - 270 101,6 (syrová) Čínské zelí 175 76 Kapusta 750 - 817 177 Špenát 335 - 500 482,9 Zelí hlávkové 80 - 300 38 Zelí kysané 1540 35 Petržel nať 620 - 700 1359 (sušená) Kopr 400 Květák 170 - 300 15,5 (syrový) Salát hlávkový 120 - 200 126,3 Kuřecí maso 300 10 Sójový olej 193 - 542 183,9 Olivový olej 200 - 400 60,2 Zelený čaj 712

POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM VITAMINU K Potravina µg/100 g USDA Mrkev 14 13,2 Okurka 16 16,4 (včetně slupky) Paprika 15 7,4 (zelená) 4,9 (červená) Rajčata 10 - 23 2,8 Brambory 4 - 8 1,9 Žampiony 9 - 14 Slunečnicový olej 7 - 10 5,4 Vepřové maso 18

JINÝ ZDROJ COMBS, GERALD, F JINÝ ZDROJ COMBS, GERALD, F. THE VITAMINS: FUNDAMENTALS ASPECTS IN NUTRITION AND HEALTH. BOSTON: ELSEVIER/ ACADEMIC PRESS, 2012. 570 P. Potravina (100 g) Vitamin K (µg/100 g) kapusta 275 játra vepřová 88 špenát 266 játra kuřecí 80 květák 191 sójový olej 200 brokolice 154 olivový olej 58 zelí 149 vaječný žloutek hlávkový salát 113 vejce celé 50 chřest 40 mléko kravské 4 mrkev 13 ovoce 5-30 okurek 5 brambory

VÝMĚNNÉ JEDNOTKY Pro snadnější plánování jídelníčku 1 výměnná jednotka = 50 µg vitaminu K Při maximálním tolerovatelném příjmu 250 µg vitaminu K je to 5 výměnných jednotek. Najít si v tabulce, jaké množství konkrétní potraviny odpovídá 1 výměnné jednotce: 17g kuřecího masa…….1 VJ Zvážit konzumaci jiných potravin, které obsahují větší množství vitaminu K Pokud ne, lze využít všech 5 VJ: 17 g kuřecího masa x 5 ….85 g kuřecího masa Pokud ano, je nutné množství potravin rozdělit, např.: 3 VJ kuřecího masa………17 x 3……….51 g 2 VJ čínského zelí………….29 x 2……….60 g

VJ (DLE KOHOUT, P. , KESSLER, P. , RŮŽIČKOVÁ, L VJ (DLE KOHOUT, P., KESSLER, P., RŮŽIČKOVÁ, L. DIETA PŘI ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBĚ. PRAHA: FORSAPI, 2007.) Potravina množství potraviny (v g) odpovídající 1 VJ Brokolice syrová 25 Brokolice vařená 19 Čínské zelí 29 Fenykl 21 Kapusta listová / růžičková 6 / 9 Květák 17 Salát hlávkový 25 Špenát 10 Zelí bílé / červené / kysané 29 / 17 /3 Sója / sójová mouka / sójový olej 26 / 25 / 9 Olivový olej 13 Cizrna 19 Žloutek 34 Hovězí maso / kuřecí maso 24 / 17 Tresčí játra 50

Příklad jídelníčku (1)- upravte Sn: Chléb, rostlinný tuk, lučina, zelený čaj Př: Banán O: Polévka brokolicová Kuře pečené, bramborová kaše, mrkvový salát Sv: Jogurt s müsli V: Květákový nákyp, brambory

Příklad jídelníčku (1)- nevhodné potraviny Sn: Chléb, rostlinný tuk, lučina, zelený čaj (ovocný čaj) Př: Banán O: Polévka brokolicová (polévka zeleninová s brokolicí) Kuře pečené (filé zapečené se sýrem, ražniči s kuřecím masem), bramborová kaše, mrkvový salát Sv: Jogurt s müsli V: Květákový nákyp, brambory

Příklad jídelníčku (2)- upravte Sn: Dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka, kopřivový čaj Př: Hlávkový salát O: Polévka hovězí s nudlemi Hovězí maso v kapustě, houskový knedlík Sv: Ovocný tvaroh V: Rizoto zeleninové, salát z kysaného zelí

Příklad jídelníčku (2)- nevhodné potraviny Sn: Dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka (1-2 plátky), kopřivový čaj (černý čaj) Př: Hlávkový salát (kořenová zelenina – mrkev, kedluben) O: Polévka hovězí s nudlemi Hovězí maso v kapustě (vepřové maso se zeleninou jako příloha), houskový knedlík Sv: Ovocný tvaroh V: Rizoto zeleninové, salát z kysaného zelí (okurkový salát)

Příklad jídelníčku (3)- upravte Sn: rohlík, máslo, sýr eidam, paprika Př: mango O: Polévka gulášová játra na cibulce, rýže, salát rajčatový Sv: jogurtový nápoj, rohlík V: chléb, máslo, vejce uvařené natvrdo, okurkový salát

Příklad jídelníčku (3)- upravte Sn: rohlík, máslo, sýr eidam, paprika Př: mango (broskev, jablko,…) O: Polévka gulášová játra na cibulce, rýže, salát rajčatový (rizoto s vepřovým masem) Sv: jogurtový nápoj, rohlík V: chléb, máslo, vejce uvařené natvrdo (pozor na množství), okurkový salát

Použitá literatura KOHOUT, P., KESSLER, P., RŮŽIČKOVÁ, L. Dieta při antikoagulační léčbě. Praha: Forsapi, 2007. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. COMBS, Gerald, F. The vitamins: fundamentals aspects in nutrition and health. Boston: Elsevier/ Academic Press, 2012. 570 p. ŠAFÁŘOVÁ, J. Výživa u antikoagulační terapie. Masarykova univerzita: Brno, 2010. Bakalářská práce.

Děkuji za pozornost